«Η πραγματική Μακεδονία είναι στην Ελλάδα», γράφει καναδική εφημερίδα

Η αλήθεια είναι πως οι φωνές στο εξωτερικό που τάσσονται με την πλευρά της Ελλάδας στο ζήτημα της ονομασία των Σκοπίων είναι ελάχιστες, οπότε όταν εντοπίζονται πρέπει και να προβάλλονται. Εν προκειμένω ο λόγος για την καναδική εφημερίδα National Post.

«Η πραγματική Μακεδονία, αυτή με την οποία μεγαλώσαμε, βρίσκεται στην Ελλάδα», επισημαίνει σε άρθρο του ο Μπερτ Αρτσερ, κάνοντας εκτεταμένη αναφορά στις προσπάθειες οικειοποίησης των ονομάτων και των συμβόλων της αρχαίας Μακεδονίας από την πλευρά των Σκοπίων. Στο κείμενο τονίζεται ότι «το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρει κάποιος για την Μακεδονία είναι ότι δεν είναι η Μακεδονία» επισημαίνοντας ότι «η πραγματική Μακεδονία, αυτή με την οποία μεγαλώσαμε, βρίσκεται στην Ελλάδα, νότια της χώρας που ονομάζεται FYROM, η οποία εορτάζει την ανεξαρτησία της στις 8 Απριλίου».

«Ονομάζεται αρχαιοποίηση και είναι μια διασκεδαστική άποψη αυτού του ιδιαίτερου βαλκανικού κρατιδίου. Με βάση την άποψη ότι οι Μακεδόνες δεν ήταν Ελληνες και παρά το γεγονός ότι είτε ήταν είτε δεν ήταν, σίγουρα δε ζούσαν εκεί, η τωρινή εθνικιστική κυβέρνηση αναζητεί λαϊκή υποστήριξη και μια τουριστική αγορά στην πλάτη του Φιλίππου και Υιού, στήνοντας αγάλματα σε όλη τη χώρα και κάνοντάς τα επίκεντρο αυτού που αποκαλούν ‘Σκόπια 2014’, που δεν είναι τίποτα άλλο από την αναδόμηση του κέντρου της πόλης (το οποίο καταστράφηκε από σεισμό κατά την περίοδο της Γιουγκοσλαβίας)», σημειώνει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.

Το κείμενο καταλήγει επισημαίνοντας ότι το καθεστώς των Σκοπίων χρησιμοποιεί ως προσπάθεια ανάδειξης της ταυτότητάς της χώρας την ιστορία του μεγάλου Αλεξάνδρου και τις αναφορές στο αρχαίο παρελθόν, καθώς και την ανέγερση συναφών μνημείων – κατασκευών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα