Η Ρωσία θα προτείνει στον ΟΠΕΚ μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Μέχρι πρόσφατα διαφωνούσε - Οι κυρώσεις έφεραν την ρωσική υποχώρηση

Η Ρωσία σκέφτεται να προτείνει στον ΟΠΕΚ+ τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου περίπου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, στην επόμενη συνάντηση του Οργανισμού τον Οκτώβριο.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου, με φόντο την πτώση των τιμώνπετρελαίου και την πολύμηνη, έντονη αστάθεια της αγοράς, η οποία ώθησε έναν άλλο κορυφαίο παραγωγό του ΟΠΕΚ+, την Σαουδική Αραβία, να δηλώσει ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή.

Οι κυρώσεις έφεραν την ρωσική υποχώρηση

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τις χώρες του ΟΠΕΚ και συμμάχους όπως η Ρωσία, αρνήθηκε να αυξήσει την παραγωγή για να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου, παρά τις πιέσεις των περισσότερων καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, για να βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία.

Παρόλα αυτά, οι τιμές υποχώρησαν απότομα αυτό τον μήνα, λόγω των φόβων για την παγκόσμια οικονομία και του «ράλι» για το αμερικανικό δολάριο, μετά την απόφαση της FED να αυξήσει τα επιτόκια.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει προκλήσεις να διατηρήσει την παραγωγή πετρελαίου, λόγω των δυτικών κυρώσεων στον ενεργειακό και χρηματοπιστωτικό τομέα μετά την στρατιωτική επέμβαση που πραγματοποίησε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, την οποία το Κρεμλίνο χαρακτηρίσει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Σαουδική Αραβία δεν έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Μόσχας, εν μέσω των δύσκολων σχέσεων που έχει με την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, συνομίλησαν την περασμένη εβδομάδα και επαίνεσαν τις προσπάθειες που γίνονται εντός του πλαισίου του ΟΠΕΚ+, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή τους να τιμήσουν τις υπάρχουσες συμφωνίες, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα