Η… ταρίφα του γιορτινού ντεκόρ

Στα περσινά επίπεδα οι τιμές στα αναγκαία της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης – Σε είδη με χαμηλό κόστος ξοδεύοντας από €10 ως €50 για μπάλες, φωτάκια, Αγιο-Βασίληδες κ.ά. περιορίζονται οι καταναλωτές

Παραδοσιακά, τις ημέρες αυτές κορυφώνεται στην Αθήνα ο εορταστικός στολισμός των κατοικιών ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Πόσο όμως κοστίζει η «επιχείρηση» χριστουγεννιάτικη διακόσμηση;

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Ήδη από τα μέσα του Νοέμβρη τα καταστήματα έχουν βάλει τα… γιορτινά τους προσφέροντας στους καταναλωτές όλα τα αναγκαία της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης σε μεγάλη ποικιλία ειδών αλλά το κυριότερο και τιμών. Οι καταστηματάρχες με χριστουγεννιάτικα είδη υποστηρίζουν ότι πάνω-κάτω οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια περυσινά επίπεδα, με εξαίρεση φυσικά κάποια είδη που για φέτος παρουσιάζεται πτώση στις τιμές σε ποσοστό 10%-30%. Εξαιρούνται τα χειροποίητα είδη που οι τιμές είναι πιο υψηλές σε σχέση με πέρυσι κατά 10%-20% λόγω των αυξήσεων στα υλικά κατασκευής τους, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι καταστηματάρχες. Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη ποικιλία των διακοσμητικών, το υλικό της κατασκευής του –ειδικότερα το αν πρόκειται για χειροποίητα ή βιομηχανοποιημένα αντικείμενα– αποτελούν τους βασικούς παράγοντες καθορισμού των τιμών πώλησης των συγκεκριμένων ειδών.  Με βάση τα έως τώρα δειγματοληπτικά στοιχεία και την εμπειρία των προηγούμενων ετών, οι καταναλωτές αναμένεται να περιοριστούν φέτος σε αγορές ειδών χαμηλού κόστους, ξοδεύοντας για χριστουγεννιάτικα (μπάλες, φωτάκια, Αγιο-Βασίληδες κ.ά.) όχι πάνω από 50 ευρώ.

Περίπου στα περσινά επίπεδα οι τιμές

Σε γενικές γραμμές, οι τιμές στην αγορά των χριστουγεννιάτικων ειδών είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς οι καταστηματάρχες λόγω οικονομικής στενότητας φαίνεται ότι έχουν διατηρήσει σε πολλά είδη τις τιμές στα ίδια περυσινά επίπεδα και σε άλλες περιπτώσεις έχουν προχωρήσει σε μειώσεις. Όσον αφορά τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου, ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπάλες και άλλα κρεμαστά στολίδια για τα κλαδιά μπορούν να βρουν οι καταναλωτές είτε μεμονωμένα είτε και σε πολυσυσκευασίες των 3 έως και 100 τεμαχίων. Οι τιμές στην κατηγορία αυτή ποικίλλουν σημαντικά, καθώς τα μεμονωμένα στολίδια τιμώνται από €0,30 έως και €23 ανάλογα με το υλικό και την τεχνοτροπία που έχει χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή. Οι τιμές των πολυσυσκευασιών κυμαίνονται από €2 έως €17, ενώ αστέρια κορυφής μπορεί κανείς να βρει από €0,99 έως και €29-€30 ευρώ (για παράδειγμα από φυσητό γυαλί ζωγραφισμένο στο χέρι). Ακόμη στις κατά τόπους αγορές οι καταναλωτές θα βρουν ποδιές δέντρου από €3 έως €30 και φάτνες από €2 (κατασκευή από πεπιεσμένο χαρτί) έως και €49 (ξύλινο σπιτάκι με πορσελάνινες φιγούρες).

Ο τιμοκατάλογος

Μεγάλη ποικιλία, επίσης, εντοπίζεται σε διάφορα χρειώδη όπως γαντζάκια και φιόγκους για τις μπάλες και τα στολίδια του δέντρου αξίας από €0,50 έως €5. Τρέσες και γιρλάντες, απλές ή ήδη στολισμένες, κοστίζουν στο σύνηθες μήκος των 2,7 μέτρων από €1,50 έως και €39, ενώ στεφάνια εισόδου από €1,99 έως και €69. Διάφορα σπρέι χιονιού μπορεί κανείς να βρει από €2,90 έως €5, ενώ αντίστοιχα μεγάλη ποικιλία διατίθεται σε διάφορα φωτιστικά είδη.

Τα φωτάκια led για το χριστουγεννιάτικο δέντρο ανάλογα με το μήκος και το πλήθος των λαμπτήρων κοστίζουν από €4,99 έως και €49, ενώ οι τιμές των φωτοσωλήνων εσωτερικού χώρου κυμαίνονται από €2,99 έως €30. Τα δημοφιλή λαμπάκια-κουρτίνα για τον στολισμό των παραθύρων κοστίζουν από €7,99 έως €19,90 και τα φωτεινά περιγράμματα με διάφορες χριστουγεννιάτικες παραστάσεις από €15 έως €30. Οι «φωτοκουρτίνες» και οι φωτοσωλήνες εξωτερικού χώρου κοστίζουν από €7 έως και €38, ενώ προτάσεις διακόσμησης μπορεί να βρει κανείς σε τεράστια επίσης ποικιλία και εύρος τιμών στα διάφορα άλλα διακοσμητικά είδη για το σπίτι όπως κουτιά συσκευασίας (από €0,50), μαγνητάκια για το ψυγείο (από €0,79), τραπεζομάντιλα και καλύμματα για τις καρέκλες (από €3,99), μαξιλάρια (από €2,90), κεριά (από €0,39), αρωματικά χώρου και ποτ πουρί (από €1,50) και γούρια (από €4,30).

Από €70 έως €240 τα φυσικά δέντρα

Στο πιο αναγνωρίσιμο γιορτινό ντεκόρ, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, οι τιμές στα φυσικά δέντρα διαφέρουν ανάλογα με το ύψος και το είδος τους. Σε γενικές γραμμές οι τιμές τους κυμαίνονται από €70 για φυσικά έλατα ενός μέτρου και μπορεί να φτάσουν και να ξεπεράσουν ανά περίπτωση τα €240 για φυσικά δέντρα μήκους 1,80 και άνω. Με ενδελεχή έρευνα αγοράς πάντως μπορεί κανείς να βρει μικρό φυσικό δέντρο σε γλάστρα ακόμη και με €35.

Όσον αφορά στα μικρά ελατάκια σε κασπό που διατίθενται από φυτώρια και ανθοπωλεία, κυρίως για διακοσμητικούς λόγους και όχι για στολισμό, οι τιμές τους κυμαίνονται από τα €10 έως και €25. Συνθετικά έλατα σε διάφορες ποιότητες, πυκνότητες, ύψη και χρώματα, μπορούν οι καταναλωτές να βρουν εύκολα στην αγορά. Το εύρος των τιμών και σε αυτό το είδος είναι ιδιαίτερα μεγάλο, με τα χρωματιστά δέντρα ή εκείνα που ακολουθούν τις τελευταίες τάσεις της μόδας στη διακόσμηση να είναι κατά τι ακριβότερα. Έτσι, ένα συμβατικό πράσινο, «χιονισμένο» ή κατάλευκο χριστουγεννιάτικο δέντρο, ανάλογα με το ύψος του κοστίζει από €10 (για δέντρο ενός μέτρου) έως και €180 για μήκος 1,80 m.

Για τους πατροπαράδοτους καταναλωτές, τέλος, που θα επιμείνουν να στολίσουν το παραδοσιακό ελληνικό καραβάκι, θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς οι τιμές πώλησης του συγκεκριμένου είδους κυμαίνονται από €75 έως και €295!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα