«Η Τουρκία επιβεβαίωσε πως δεν υπήρχε φιρμάνι» δηλώνει η Λίνα Μενδώνη

Η υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο

Ως πλήρη δικαίωση της Ελλάδας και της επιμονής της ότι ο Λόρδος Έλγιν δεν είχε άδεια να αποσπάσει βίαια τα Γλυπτά του Παρθενώνα χαρακτηρίζει η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τη δήλωση της εκπροσώπου της Τουρκίας, κατά την διάρκεια της πρόσφατης 24ης Συνόδου των Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO, πως δεν υπάρχει επίσημο τουρκικό έγγραφο που να νομιμοποιεί την μεταφορά των Γλυπτών στη Μεγάλη Βρετανία.

«Στη σύνοδο η εκπρόσωπος της Τουρκίας επιβεβαίωσε αυτό το οποίο υποστηρίζει εδώ και χρόνια η ελληνική πλευρά. Ότι δεν υπήρχε φιρμάνι» δήλωσε η Λίνα Μενδώνη από την Ρόδο όπου βρίσκεται, προσθέτοντας πως το οθωμανικό «φιρμάνι», που αποτελεί βασικό επιχείρημα της βρετανικής πλευράς έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι γνήσιο.

Επιπλέον, η Υπουργός Πολιτισμού, σχολιάζοντας τη νέα σύσταση της Επιτροπής της UNESCO που καλεί την βρετανική και την ελληνική πλευρά να επιλύσουν το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα το οποίο χρονίζει αρκετές δεκαετίες, υπογράμμισε: «Η Ελλάδα είναι, πάντα, ανοικτή στον διάλογο. Έχει προσπαθήσει και θα συνεχίζει να προσπαθεί, προκειμένου ο μεγάλος εθνικός στόχος, που είναι η ικανοποίηση του εθνικού αιτήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, να γίνει πραγματικότητα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα