ΙΔΡΥΜΑ «ΑΝΤΩΝΗΣ Κ. ΣΑΜΑΡΑΣ»: Όραμα για μία άλλη Ελλάδα

Μεταξύ των στόχων του κοινωφελούς οργανισμού που ιδρυσε ο πρωην πρωθυπουργός είναι η μελέτη των εθνικών, οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών προβλημάτων της χώρας, αλλά και η διαμόρφωση-επεξεργασία και παρουσίαση προτάσεων για την επίλυσή τους

Στο «Παλλάς», το εμβληματικό θέατρο της Αθήνα που είναι και το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα στη Βαλκανική χερσόνησο –διαθέτει 1.500 θέσεις– θα φιλοξενηθεί στις 7 Δεκεμβρίου η εκδήλωση που θα είναι αφιερωμένη στην επίσημη έναρξη της λειτουργίας του Ιδρύματος «Αντώνης Σαμαράς».

Αν και μας χωρίζουν περίπου 25 ημέρες από το event οι ετοιμασίες για τη μεγάλη βραδιά ήδη τρέχουν και πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν να ακούσουν τι έχει να πει ο Μεσσήνιος πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας όταν θα ανέβει στο βήμα του «Παλλάς» όντας το τιμώμενο πρόσωπο και κεντρικός ομιλητής.

Όπως, άλλωστε, προκύπτει από το καταστατικό του κοινωφελούς ιδρύματος που φέρει το όνομα του Αντώνη Σαμαρά, ανάμεσα στους πολλούς στόχους-δράσεις του είναι και η μελέτη των εθνικών, οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών προβλημάτων της χώρας, αλλά και η διαμόρφωση-επεξεργασία και παρουσίαση προτάσεων πάνω σε αυτά. Υπό αυτό το πρίσμα, το βράδυ της 7η Δεκεμβρίου θεωρείται απίθανο να μην αναφερθεί ο πρώην πρωθυπουργός λ.χ. στα ελληνο-τουρκικά και να μην επισημάνει την πάγια και τεκμηριωμένη θέση του ότι η πειρατική συμπεριφορά της Άγκυρας και η συνεχώς κλιμακούμενη προκλητικότητά της έναντι ενός κράτους-μέλους της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας όπως είναι η Ελλάδα δεν μπορεί να μένει αναπάντητη από τη διεθνή κοινότητα ούτε να αντιμετωπίζεται με πολιτικές κατευνασμού.

Το ποιοι θα… ξεροκαταπιούν και ποιοι θα «κλωτσήσουν» στα λεγόμενα Σαμαρά μένει να αποδειχτεί στην πράξη και σίγουρα θα αποτυπωθεί στις παραπολιτικές στήλες του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου της επόμενης ημέρας. Αυτό όμως δεν είναι και κάτι που ενδιαφέρει τον Μεσσήνιο πολιτικό, ο οποίος ουδέποτε στρογγύλεψε τις θέσεις του για να μην γίνει δυσάρεστος. Αντιθέτως, όπως λέει ο ίδιος ανέκαθεν προτιμούσε να είναι χρήσιμος στην πατρίδα και όχι ευχάριστος στα… αυτιά των ακροατών του. Και το ίδιο πράγμα θα επιδιώξει και τώρα με τη λειτουργία του ιδρύματος «Αντώνης Σαμαράς». Να είναι δηλαδή χρήσιμος σε οτιδήποτε μπορεί να είναι προς το συμφέρον της γαλανόλευκης.

Συμβολισμοί και  στόχοι

Από την ημέρα που ο Αντώνης Σαμαράς συνέλαβε την ιδέα του «χτισίματος» του συνεπώνυμου οργανισμού τίποτα δεν έγινε τυχαία. Ακόμη και η ημερομηνία της σύστασης του ιδρύματος είναι η 25η Μαρτίου του 2021. Δηλαδή η ημέρα  που συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την έναρξης της ελληνικής επανάστασης κατά του τουρκικού ζυγούς η οποία οδήγησε και στην απελευθέρωση.

Κατά τα λοιπά ο ευρύτερος οραματισμός του πρώην πρωθυπουργού εμπεριέχεται στο άρθρο 2 του καταστατικού του κοινωφελούς ιδρύματος και το οποίο αφορά τον σκοπό της «γέννησής» του. Κι αυτός ο σκοπός δεν είναι άλλος από τη συστηματική μελέτη, την έρευνα και την προβολή της ζωής και του έργου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Κ. Σαμαρά, ως πνευματικού ανθρώπου και πολιτικού άνδρα, τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης με την ανάδειξη γεγονότων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, την προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας και ολοκλήρωσης, την προαγωγή της πολιτικής και επιστημονικής έρευνας και τη συμβολή αυτών στην ανάπτυξη της κοινωνίας και την εκπλήρωση των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων.

Όσο για τους τρόπους να εκπληρωθεί ο σκοπός, αυτοί είναι πολυποίκιλοι. Καταρχάς θα συγκεντρωθεί το προσωπικό αρχείου του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της Ν.Δ. και θα αξιοποιηθεί μέσω της διάθεσή τους σε ερευνητές. Ο σχεδιασμός προβλέπει, επίσης, την έκδοση βιβλίων και συγγραμμάτων που αφορούν το έργο και την πολιτεία του Αντώνη Σαμαρά, την εκτίμηση πολιτικών και ιστορικών γεγονότων της πατρίδας, αλλά και τη διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, συμποσίων, διαλέξεων, σεμιναρίων και εν γένει επιστημονικών, πολιτιστικών και πολιτικο-ιστορικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Εκτός των παραπάνω, στη λίστα των σχεδιαζόμενων δράσεων του Ιδρύματος «Αντώνης Κ. Σαμαράς» συμπεριλαμβάνονται και τα εξής:

>>Η έκδοση συλλογών, σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή, από το οπτικοακουστικό αρχείο του ιδρύματος καθώς και η δημιουργία και παραγωγή υλικού από μελέτες και έρευνες σχετικές με τους σκοπούς του. Η έκδοση περιοδικών και ειδικών εντύπων, επιστημονικών δημοσιεύσεων, πρακτικών συνεδρίων και σεμιναρίων.

>>Η οργάνωση ταινιοθήκης, φωνοθήκης, φωτογραφοθήκης, το περιεχόμενο των οποίων θα έχει σχέση με τους σκοπούς του ιδρύματος.

>> Η σύζευξη της πανεπιστημιακής έρευνας με την πολιτική πρακτική και η συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής ή και της ημεδαπής.

>>Η απονομή βραβείων σε συγγραφικά έργα πολιτικού, εκπαιδευτικού, κοινωνικού κ.λπ. χαρακτήρα.

>>Η χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων για την προώθηση ερευνών και μελετών, που σχετίζονται με τους σκοπούς του ιδρύματος, καθώς και η πιθανότητα χορήγησης οικονομικών βοηθημάτων-υποτροφιών, κατά την ελεύθερη κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου, για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, το γνωστικό αντικείμενο των οποίων υπάγεται στο πεδίο των ιστορικών, νομικών, πολιτικών, κοινωνικών και πολιτισμικών επιστημών.

>>Η ερευνητική και μελετητική συνεργασία του ιδρύματος με ακαδημαϊκά και αντίστοιχα ιδρύματα ή συναφείς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και η ενίσχυση σχετικών πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων.

Αντώνης ο έβδομος

Μετά από τη δημοσίευση στο σχετικό Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως τον περασμένο Μάρτιο ο Αντώνης Σαμαράς είναι και επισήμως ο έβδομος Έλληνας πρώην πρωθυπουργός που στο όνομά του συστήνεται ένα ίδρυμα πολιτικής έρευνας και ιστορικής μνήμης. Έχουν προηγηθεί αυτά των αείμνηστων ηγετών Ελευθέριου ΒενιζέλουΓεωργίου ΠαπανδρέουΚωνσταντίνου ΚαραμανλήΑνδρέα Παπανδρέου, Κωνσταντινου Μητσοτάκη, καθώς και του Κώστα Σημίτη.

Ωστόσο η περίπτωση του Μεσσήνιου πολιτικού ξεχωρίζει καθώς ο ίδιος δημιούργησε έναν κοινωφελή οργανισμό με πολιτικό dna όντας ο ίδιος εν ενεργεία βουλευτής και ως εκ τούτου ζωντανό και σημαίνον κύτταρο της πολιτικής ζωής του τόπου, σε εποχές δύσκολες όχι μόνο για τη χώρα αλλά και την παγκόσμια κοινότητα.

Το Δ.Σ. του ιδρύματος

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος «Αντώνης Κ. Σαμαράς» είναι επταμελές και απαρτίζεται από τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού Γεωργία  Κρητικού, την ΕλένηΔανάη και τον Κωνσταντίνο Σαμαρά, παιδιά του Αντ. Σαμαρά, καθώς και τους στενούς συνεργάτες του Μεσσήνιου, Κώστα Μπούρα, Δημήτρη Γιάννο, Χρύσανθο Λαζαρίδη και Νίκο Τσιούτσια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα