Ικανοποιημένος ο Τατάρ από την ελληνοτουρκική προσέγγιση, ζητά λύση για τα δύο κράτη στην Κύπρο

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έθεσε ως «κόκκινες γραμμές» τις εγγυήσεις της Τουρκίας και η συνέχιση παραμονής του τουρκικού στρατού στο νησί

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε ομιλία του στην Τουρκία, είπε ότι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα αποφέρει κέρδη σε όλες τις χώρες και θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην Κύπρο.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου προέδρου υπέρ της πρότασης του ψευδοκράτους για συνεκμετάλλευση και διαμοιρασμό των φυσικών πόρων, ο Ε. Τατάρ είπε ότι «μετά τη διευθέτηση του Κυπριακού και την αναγνώριση της “νότιας Κύπρου” (Κυπριακή Δημοκρατία) από την Τουρκία και τη δυνατότητα χρήσης των τουρκικών λιμανιών από πλοία με κυπριακή σημαία, σύμφωνα με στοιχεία εμπειρογνωμόνων, η “νότια Κύπρος” θα μπορούσε να κερδίζει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως».

Το κυριότερο, πρόσθεσε, «είναι η συνέχιση της ειρήνης, της ηρεμίας και της σταθερότητας και ο τερματισμός των συγκρούσεων σε μια περιοχή όπως η Μεσόγειος και η ανάδειξη ενός μοντέλου που μπορεί να έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία σε τομείς όπως η χρήση των φυσικών πόρων και το εμπόριο».

Συνεργασία «δύο κρατών»… και ας αργήσει η λύση

Σύμφωνα με τον Τατάρ, από το 1571 έως το 1878 (Οθωμανική αυτοκρατορία), οι ηγεμόνες της Κύπρου ήταν Τούρκοι και πλέον «η ιστορία της διοίκησης των εγγονών τους, των Τουρκοκυπρίων, στο νησί έχει φτάσει τα 60 χρόνια».

Πολλά σημαντικά ζητήματα στην Κύπρο μπορούν να αντιμετωπιστούν «μέσω της συνεργασίας μεταξύ των δύο “κρατών” πριν από την αναγνώριση και την πολιτική λύση», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, λέγοντας ότι μια λύση στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αυτή την αντίληψη.

Μίλησε επίσης για «κόκκινες γραμμές», που είναι οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η συνέχιση παραμονής του τουρκικού στρατού στο νησί, και επεσήμανε ότι μια λύση σε αυτό το πλαίσιο θα έχει μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο και στις δύο πλευρές της Κύπρου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα