Ηλεκτροπληξία από τα τιμολόγια των εταιρειών για τον Σεπτέμβριο
Θα απαιτηθεί επιδότηση από το κράτος πολύ μεγαλύτερη από αυτή του Αυγούστου πλησιάζοντας τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ
Κοντά στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ θα πλησιάσει το πακέτο των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Σεπτέμβριο, καθώς τα τιμολόγια των εταιρειών, όπως τα ανακοίνωσαν στην κυριολεξία είναι φωτιά και λαύρα για τους καταναλωτές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Αύγουστο απαιτήθηκαν περίπου 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ για να επιδοτηθεί η μεγαβατώρα με 337 ευρώ και με βάση τις ανακοινώσεις των παρόχων απαιτούνται τουλάχιστον 500 με 600 ευρώ την μεγαβατώρα για να μην… αυτοκτονήσουν οι καταναλωτές με τους λογαριασμούς που θα παραλάβουν από τους παρόχους. Αυτό σημαίνει ότι το κονδύλι της επιδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό θα υπερβαίνει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ και είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και νέα επιδότηση, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου διεθνώς έχουν πάρει εκ νέου την ανηφόρα.
Το μεγάλο ερωτηματικό, στο οποίο ουδείς μπορεί να δώσει ξεκάθαρη απάντηση είναι που μπορεί να φτάσει ο λογαριασμός με την λειτουργία του νέου μηχανισμού, όταν μόλις τον δεύτερο μήνα που είναι σε ισχύ (τον Σεπτέμβριο) απαιτείται ένα τόσο μεγάλο ποσό. Άραγε τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες και πόσα χρήματα θα απαιτηθούν μέχρι την επόμενη άνοιξη;
Οι τιμές των εταιρειών
Ήδη οι βασικοί προμηθευτές διαμόρφωσαν τα ονομαστικά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και πραγματικά προκαλούν ηλεκτροπληξία. Οι τιμές που δόθηκαν ενδεικτικά από προμηθευτές είναι:
ΔΕΗ: 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα και 0,8 ευρώ για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Η χρέωση για το νυχτερινό τιμολόγιο είναι 0,747 ευρώ. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα.
Protergia: 0,78213 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,77855 για το νυχτερινό τιμολόγιο. Πάγιο 5 ευρώ το μήνα.
Ήρων: 0,750 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,6 με έκπτωση συνέπειας 20 %. Πάγιο 3 ευρώ το μήνα.
Elpedison: τα τιμολόγια ανάλογα με το πρόγραμμα κυμαίνονται από 1,0864 έως 1,1367 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ προβλέπεται επιστροφή (loyalty pass) τον επόμενο μήνα η οποία για τον Αύγουστο καθορίστηκε σε 0,4 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
NRG: 0,748-0,768 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα.
Zenith: 0,687 – 0,697 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 4-4,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Λιγότερα φέσια η ΔΕΗ
Και όπως ήταν λογικό με τόσο υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, είναι να μεγαλώνουν και τα φέσια προς τις εταιρείες. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του Ιουλίου οι οφειλές από τους καταναλωτές ανέρχονται στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Και δεν μιλάμε για κακοπληρωτές, όπως στο παρελθόν, αλλά για οικογενειάρχες και συγκροτημένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.
Πάντως η ΔΕΗ, σύμφωνα με ανακοίνωση της, τονίζει πως μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Ιούνιο του 2020 ανέρχονταν στο 20,6% (ένας στους πέντε), ενώ τον Ιούνιο του 2021 ανέρχονταν στο 23,1%, τον Ιούνιο του 2020 στο 26,2%, τον Ιούνιο του 2019 στο 26,4% και τον Ιούνιο του 2018 στο 30,2%. Αυτό σημαίνει ότι το 2018 οι πελάτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν 50% περισσότεροι (σε εκατοστιαία βάση) σε σχέση με το 2022 παρά το γεγονός ότι οι τιμές του ρεύματος από το φθινόπωρο του 2021 και μετά έχουν αυξηθεί εξαιτίας της διεθνούς κρίσης.
Η συγκράτηση του ποσοστού των πελατών με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον μεγαλύτερο προμηθευτή αποδίδεται σε σειρά παραγόντων όπως οι επιδοτήσεις που παρέχει η Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης προς τους καταναλωτές ρεύματος, οι εκπτώσεις που εφαρμόζει η ΔΕΗ, τα προγράμματα σταθερού τιμολογίου που δεν επηρεάστηκαν από την ρήτρα αναπροσαρμογής τους προηγούμενους μήνες (έως ότου η ρήτρα καταργήθηκε τον Ιούλιο) αλλά και τα προγράμματα διακανονισμού της επιχείρησης, που επιτρέπουν στους καταναλωτές οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες, να διατηρούν ενήμερες τις οφειλές τους.
Η εικόνα της ΔΕΗ αποτελεί σαφή ένδειξη για την εξέλιξη του συνόλου της αγοράς δεδομένου ότι το μερίδιο αγοράς της επιχείρησης κυμαίνεται στο επίπεδο του 60%.