Ιβάν Σαββίδης: Τα ’θελε και τα ’παθε

Τον Αύγουστο του 2012 ο ΠΑΟΚ γύριζε σελίδα στην ιστορία του και έμπαινε στη εποχή του Ιβάν Σαββίδη. Οι φιλοδοξίες του νέου μεγαλομετόχου του «δικέφαλου» ήταν μεγάλες, αφού ο «Ιβάν ο τρομερός» ήθελε να τα αλλάξει όλα.

Τι εννοούμε; Το όραμά του -το οποίο μάλιστα φρόντιζε να το επικοινωνεί σε κάθε ευκαιρία- περιελάμβανε, τη ρύθμιση των χρεών της ΠΑΕ, ολοκαίνουργιες προπονητικές εγκαταστάσεις, «αναβάθμιση» του γηπέδου της Τούμπας και βέβαια στο αγωνιστικό κομμάτι, σαφή πρωταγωνιστικό ρόλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με μεταγραφές από το… πάνω ράφι. Τι έχει καταφέρει δύο ποδοσφαιρικές σεζόν μετά; Σχεδόν τίποτα.

(Μη) ρύθμιση χρεών, μέσω εκβιασμού
Προτεραιότητα του Ιβάν Σαββίδη ήταν, όπως διατυμπάνιζε ο ίδιος, η οικονομική εξυγίανση του συλλόγου, ρυθμίζοντας τα χρέη της ΠΑΕ. Η πρόταση του ισχυρού άνδρα του ΠΑΟΚ προς την κυβέρνηση ήταν να πληρώσει εξ ολοκλήρου το αρχικό κεφάλαιο, όχι όμως τους τόκους. τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα. Ο ομογενής παράγοντας είχε μάλιστα συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κάτι που είχε εκληφθεί ως δείγμα καλής θέλησης του Ι. Σαββίδη να δώσει πραγματική λύση στο ζήτημα.

Ωστόσο, τον περασμένο Μάρτιο ο ισχυρός άνδρας των Θεσσαλονικέων έφτασε στο σημείο να «απειλήσει» την ελληνική Βουλή με το τελεσίγραφο «ή 12 εκατ. ευρώ ή τίποτα». Είναι προφανές ότι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ θέλει να θέσει τους δικούς του όρους για τη ρύθμιση των χρεών της ομάδας, όμως, όπως είναι φυσιολογικό, η ελληνική κυβέρνηση (και ειδικότερα η Τρόικα) δεν έχει διάθεση να δεχθεί κανέναν είδους εκβιασμό ή απειλής.

Το αποτέλεσμα της τακτικής του Ελληνορώσου επιχειρηματία είναι να μην έχει γίνει τίποτα, αν και έχουμε φτάσει στα μέσα του 2014. Τα χρέη του ΠΑΟΚ παραμένουν ως είχαν και δεν έχει γίνει κανένα απολύτως βήμα για να «ξεπαγώσουν».

Προπονητικό κέντρο αγνοείται
Άλλη μία εξαγγελία του Ιβάν Σαββίδη που δεν έχει κανένα αποτέλεσμα έως τώρα είναι η κατασκευή νέου υπερσύγχρονου προπονητικού κέντρου. Ο διοικητικός ηγέτης των «ασπρόμαυρων» είχε συναντήσεις με τη δημοτική αρχή της Θέρμης Θεσσαλονίκης, η οποία είναι θετική στο ενδεχόμενο να «φιλοξενήσει» το έργο στα όριά της. Όμως, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει απορρίψει τον φάκελο για τον σχετικό διαγωνισμό που είχε καταθέσει ο δήμος Θέρμης για την εκμετάλλευση συνολικής έκτασης 203 περίπου στρεμμάτων (ο λόγος ήταν ότι υπήρχε ασάφεια στον προσδιορισμό της κατανοµής της υπό εκµίσθωση έκτασης στις καθορισμένες περιοχές του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου), ενώ την περασμένη Τρίτη η Επιτροπή 152 απέρριψε την προσφυγή του δήμου κατά της παραπάνω απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ως εκ τούτου, η προσπάθεια της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την κατασκευή του προπονητικού κέντρου της ομάδας απέβη άκαρπη, με την αποτυχία να «βαραίνει» βεβαίως τον ίδιον τον Ιβάν Σαββίδη που δεν φρόντισε να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε εν επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πλέον, ο «δικέφαλος» πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή και να αναζητήσει νέα έκταση σε κάποιον άλλον δήμο, αν και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Πεταμένα» λεφτά
Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να κάνει το βήμα παραπάνω, αφού δεν πήρε κάποιον τίτλο, ενώ δεν έχει καν εδραιωθεί ξεκάθαρα ως η δεύτερη δύναμη -πίσω από τον Ολυμπιακό- του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αιτία για όλα αυτά είναι οι κακές επιλογές παικτών και προπονητή, αφού μπορεί να έχουν ξοδευτεί αρκετά μεγάλα ποσά (σίγουρα μεγαλύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια), ωστόσο το αποτέλεσμα δεν δικαιώνει τον Σαββίδη. Μάλιστα, ο ίδιος είχε τον Μάρτιο του 2013: «Δεν θα ρίχνω λεφτά στη λεκάνη». Από τότε, τα χρήματα που έχουν απορροφηθεί από την… αποχέτευση είναι αρκετά.

Ο μεγαλομέτοχος των Θεσσαλονικέων προσέφερε 1,3 εκατ. ευρώ τον χρόνο στον Χουμπ Στέφενς στον οποίον εμπιστεύτηκε το «χτίσιμο» μίας ανταγωνιστικής ομάδας. Παράλληλα, επί εποχής Σαββίδη έχουν πραγματοποιηθεί 27 μεταγραφές παικτών (οι περισσότεροι έχουν έρθει είτε ως δανεικοί είτε ως ελεύθεροι), που έχουν εκτινάξει το μπάτζετ της ομάδας γύρω στα 14 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η πλειονότητα των ποδοσφαιριστών που αποκτήθηκαν ήταν επιπέδου κάτω του μετρίου και το αποτέλεσμα που βγήκε ήταν… μηδέν εις το πηλίκον.

Εξάλλου, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις αναφορές του αφεντικού του «δικεφάλου» στους Ροναλντίνιο, Ντρογκμπά και Μπερμπάτοφ, στους οποίους ισχυρίζεται ότι κατέθεσε πρόταση, την οποία οι παραπάνω παίκτες-αστέρια αρνήθηκαν. Αντ’ αυτών αποκτήθηκαν τελικώς οι Τζιόλης, Σπυρόπουλος, Ινίγκο Λόπεθ, Νίνης, Μαντούρο και ο «πυγμάχος» Ινσαουράλδε…

Το πόσο λανθασμένος ήταν ο μεταγραφικός σχεδιασμός αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στο ρόστερ του ΠΑΟΚ υπάρχουν… 3,5 αριστερά μπακ. Λίνο, Σπυρόπουλος, Τζαβέλλας και ο Σκόνδρας που στην αρχή της σεζόν είχε χρησιμοποιηθεί στη συγκεκριμένη θέση συνθέτουν μία περιττή υπεροπλία στο αριστερό άκρο της άμυνας.

«Τσιφλίκι» των οπαδών
Ο ΠΑΟΚ ανέκαθεν πλήρωνε την επιθετική συμπεριφορά των «θερμόαιμων» οπαδών του. Ένα από τα στοιχήματα που κλήθηκε να κερδίσει ο Ι. Σαββίδης λοιπόν ήταν ο περιορισμός των επεισοδίων στην Τούμπα -και όχι μόνο- αφού από αυτά ο σύλλογος χάνει πολλά χρήματα, εντυπώσεις και εσχάτως και βαθμούς. Τα πρόσφατα έκτροπα στη Λεωφόρο, τα αίσχη κόντρα στον Ολυμπιακό για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, η ΠΑΕ τα πληρώνει πολύ ακριβά. Ο ίδιος ο μεγαλομέτοχος του συλλόγου έχει «χαϊδέψει» αρκετές φορές τα αφτιά των οργανωμένων, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι τελευταίοι ξεφεύγουν από τα επιτρεπτά όρια. Μετά το τέλος του ημιτελικού με τους «ερυθρόλευκους», και παρά το γεγονός ότι όλη η Ελλάδα είδε τις εικόνες ντροπής που εκτυλίχθηκαν, ο ομογενής παράγοντας είχε δηλώσει: «Μήπως ήρθαν να παίξουμε μπαλέτο; Ψάχνουν τον λόγο να μας τιμωρήσουν».

Επιπρόσθετα και στο θέμα Γκαρσία, ο «Ιβάν ο τρομερός» δεν δίστασε να κάνει το «χατίρι» των οπαδών, οι οποίοι αποδοκίμασαν τον ίδιον όταν ο Ουρουγουανός πέρυσι ανακοίνωνε την αποχώρησή του. Ο Σαββίδης, αντί να απομονώσει εκείνους που θέλουν να κάνουν «κουμάντο» στην ομάδα, λίγους μήνες μετά επανέφερε τον Γκαρσία στο «ασπρόμαυρο» ρόστερ, δείχνοντάς τους με αυτήν του την κίνηση ότι είναι ελεύθεροι να συνεχίσουν να θεωρούν τον ΠΑΟΚ… τσιφλίκι τους. Βεβαίως, ο ισχυρός άνδρας του «δικεφάλου» δεν παραλείπει να αποθεώνει σε κάθε ευκαιρία τους οπαδούς, αν και τον Μάιο του 2013 έγινε για ακόμη μία φορά δέκτης αποδοκιμασιών (μετά από μία ήττα από τον Ατρόμητο στην Τούμπα για τα play off) από μερίδα του κόσμου.

Όσο για την Ευρώπη, εκεί που υποτίθεται οι ελληνικές ομάδες είναι πιο «μαζεμένες», αφού το νομοθετικό πλαίσιο τηρείται με πολύ μεγαλύτερη… ευλάβεια σε σχέση με τη χώρα μας; Το γεγονός ότι ο «δικέφαλος» έδωσε φέτος τρία ματς κεκλεισμένων των θυρών στις διοργανώσεις της UEFA μαρτυρά την αδυναμία της διοικητικής του ηγεσίας να ελέγξει αποτελεσματικά τη δράση των οργανωμένων της ομάδας που μόνο κακό κάνει σε αυτήν. Μάλιστα, προσφάτως δήλωσε πρόθυμος να παραχωρήσει στους οπαδούς και δύο θέσεις στο ΔΣ της ΠΑΕ, κάτι όμως που αρνήθηκαν χωρίς πολλή σκέψη η πλευρά των οργανωμένων.

Η «αναβάθμιση» της Τούμπας και οι εντυπώσεις
Στα θετικά του «Ιβάν του Τρομερού» συγκαταλέγεται η βελτίωση των εσωτερικών χώρων του γηπέδου της Τούμπας, η οποία όμως θέλει πολλά πράγματα ακόμη για να θυμίζει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό γήπεδο. Στόχος του Ελληνορώσου επιχειρηματία είναι η σταδιακή ανακαίνιση του γηπέδου, όμως μένει να δούμε αν θα προχωρήσει η συγκεκριμένη εξαγγελία.
Πάντως στο θέμα των εντυπώσεων, ο ομογενής παράγοντας είναι εμφανώς χαμένος. Παρά τις συνεχόμενες ανακοινώσεις που εκδίδει η ΠΑΕ για να πείσει ότι μπορεί να ηγηθεί του αγώνα για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου, η πλήρης αποτυχία στους τομείς που έχουν ήδη αναφερθεί, βγάζουν ζημιωμένο τον Ιβάν Σαββίδη και στο επικοινωνιακό κομμάτι. Εξάλλου, οι πράξεις μετρούν πολύ περισσότερο από τα λόγια…

Η ερμηνεία για το «-3» του ΠΑΟΚ (του Χαράλαμπου Μάνου)
Σιγά – σιγά και με όσα νομικά στοιχεία καταφέραμε να συλλέξουμε, θα προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Κατ’ αρχήν το σκέλος της απόφασης ως προς το «-3» του ΠΑΟΚ από τα play-off για όσα συνέβησαν στον ημιτελικό Κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό, δεν θεωρείται γνωμοδότηση, αλλά μέρος της απόφασης. Δεν μπορεί να εφεσιβληθεί στα ελληνικά αθλητικά όργανα, παρά μόνο στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ και στο CAS.
Η απόφαση από τη μία, εγείρει νομικά ζητήματα, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ αυθαιρέτησε με την πρόσθεση της παραγράφου για την αφαίρεση βαθμών και ότι έπρεπε να κάνει αυτό που έκανε και η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ, δηλαδή μην πάρει θέση όσον αφορά την βαθμολογία από την οποία έπρεπε να αφαιρεθούν οι τρεις βαθμοί δηλαδή, και να το κάνει αυτό το ΔΣ της ΕΠΟ.

Υπάρχει και η άλλη ανάγνωση, που λέει ότι η γενική αρχή θέλει τις ποινές, «άμεσα εκτελεστέες». Κι αν ο νομοθέτης θέλει αφαίρεση βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα, το αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και μπερδέματα. Άρα, η αφαίρεση βαθμών γίνεται στη διοργάνωση που τρέχει, άρα από την βαθμολογία των play-off, χωρίς όμως να διευκρινίζεται η παράμετρος, ότι οι βαθμοί των play-off προκύπτουν από την κανονική βαθμολογία και μετά από διαίρεση.

Μετά από αυτή την τιμωρία για εκτεταμένα επεισόδια και μετά την απόφαση της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ, απομακρύνεται ο κίνδυνος για τον ΠΑΟΚ να ξεκινήσει το επόμενο πρωτάθλημα με νέα αφαίρεση βαθμών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα