Και στο βάθος… αδιέξοδο

 Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να μιλά συνεχώς για επιμονή, υπομονή και ψυχραιμία στις επώδυνες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όμως το πιθανότερο είναι να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν δείχνουν καμία διάθεση να «νερώσουν» το κρασί τους. Και τα ανοιχτά ζητήματα είναι πολλά. Το ασφαλιστικό, οι πλειστηριασμοί κατοικιών, οι αμυντικές βιομηχανίες, ο φόρος ακινήτων και φυσικά το δημοσιονομικό κενό.

Οι τροϊκανοί φέρονται αποφασισμένοι να μην δεχθούν ούτε μία απόκλιση από τα συμφωνηθέντα, αλλά και καμία χαλάρωση στη στάση τους κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων για τη δόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από το καλοκαίρι, έχει οξύνει τις σχέσεις με τους ευρωπαίους δανειστές οι οποίοι δεν πρόκειται να δεχθούν και νέες καθυστερήσεις και ζητούν από την Αθήνα να προχωρήσει στις συμφωνηθέντες μεταρρυθμίσεις.

Το πρώτο δείγμα για τα μέτρα που πρόκειται να ζητηθούν αν δεν τελεσφορήσουν οι συζητήσεις φάνηκαν στη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Οι δανειστές ζήτησαν την κατάργηση των 199 φόρων υπέρ τρίτων, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και στο μνημόνιο. Παράλληλα η τρόικα ζήτησε τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% η οποία επίσης σύμφωνα με το μνημόνιο θα πρέπει να προχωρήσει έως το τέλος του έτους. Ωστόσο η ρύθμιση αυτή αναμένεται να μεγαλώσει την τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον και θα ανοίξει παράθυρο για νέα μείωση των συντάξεων.

Επίσης, μεγάλο αγκάθι παραμένει στις συζητήσεις το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών για το οποίο έπρεπε να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι τροϊκανοί απορρίπτουν τα επιχειρήματα της Ελλάδας για τα ΕΑΣ και εκτιμούν ότι η μόνη λύση είναι είτε η συρρίκνωση της επιχείρησης είτε το λουκέτο. Ωστόσο η ελληνική πλευρά όπως τονίστηκε και κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο επιμένει για την εκκαθάριση της εταιρείας σε λειτουργία, στον εξαγωγικό χαρακτήρα της επιχείρησης αλλά και στη διατήρηση των περισσοτέρων θέσεων εργασίας.

 

Πλειστηριασμοί

Οι τροϊκανοί εμμένουν για πλειστηριασμούς ακόμη και των πρώτων κατοικιών, ενώ η ελληνική πλευρά προτείνει να υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτούς που δεν μπορούν και σε αυτούς που δεν θέλουν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους. Οι δανειστές από την πλευρά τους επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση απορρίπτοντας το επιχείρημα ότι οι οικονομικά αδύναμες ομάδες πρέπει να προστατευθούν.

Σε ότι αφορά τον ενιαίο φόρο ακινήτων, όλα δείχνουν ότι την απόφαση τελικά θα λάβουν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. Κι αυτρό διότι η συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνητικών βουλευτών εξακολουθούν να αντιδρούν με το σχέδιο που τους παρουσίασε ο υπουργός. Ως εκ τούτου, εάν η κυβέρνηση επιμείνει να το καταθέσει στη Βουλή, έστω και με τις μικρές βελτιώσεις που αποφασίσθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα λόγω του «γαλάζιου» αντάρτικου (π.χ. για τις στάνες και τα θερμοκήπια) δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπερψηφισθεί. Τα σχεδόν 60 «όχι» που προκύπτουν από τα έδρανα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θεωρούνται απαγορευτικός αριθμός για ένα νομοθετικό ρίσκο, ενώ, από την άλλη, ο χρόνος δεν επαρκεί για επεξεργασία του σχεδίου από την αρχή.

Κύκλοι της Χ. Τρικούπη επιμένουν στην άποψη ότι η εφαρμογή του ενιαίου φόρου πρέπει να αναβληθεί… για τρίτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, προκειμένου να ξαναγίνει προσπάθεια ενός κοινά αποδεκτού νομοσχεδίου –εάν δεν αποδώσει η ομάδα εργασίας. Δείχνουν ως λύση δε, την παράταση του «χαρατσιού» και για το επόμενο έτος, αλλά διευρυμένο με φορολόγηση αγροτικού εισοδήματος («και όχι κατοχής αγροτικής γης») έτσι ώστε να μη πέσει πάλι όλο το βάρος στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ανάλογη πρόταση, για παράταση του «χαρατσιού» μειωμένου κατά 10%, είχαν κάνει και οι «γαλάζιοι» βουλευτές που άνοιξαν το χορό της ομαδικής διαφωνίας στο σχέδιο του ΥΠΟΙΚ.

Οι δημόσιοι

Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να επιχειρεί να παρουσιάσει το καθεστώς της κινητικότητας ως ανώδυνη αναδιοργάνωση του δημοσίου και να προτάσσει τις πρώτες επανατοποθετήσεις (ελάχιστων αναλογικά) δημοτικών αστυνομικών σε οικονομικές υπηρεσίες του κράτους, όμως για τους περισσότερους εργαζόμενους, κινητικότητα σημαίνει ένα μόνο πράγμα: όδευση με μαθηματική ακρίβεια στην ανεργία. Η αγωνία του υπουργείου να συμπληρωθούν οι αριθμοί των μνημονιακών δεσμεύσεων είναι έκδηλη, λόγω και της συνάντησης με την τρόικα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα προτάξει το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά υλοποίησε την συμφωνία για ένταξη στο πρόγραμμα κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε μόλις ένα 4μηνο, ποντάροντας ότι θα κερδίσει την επιείκεια των τροϊκανών για το θέμα των απολύσεων. Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ζητήσει να προσμετρηθούν στον απαιτούμενο αριθμό των 4.000 απολύσεων για το 2013, οι δημόσιοι υπάλληλοι που παραμένουν στην εργασία τους με προσωρινή διαταγή και επιπλέον, οι εργαζόμενοι που θα απολυθούν από την ΕΛΒΟ και τα Αμυντικά Συστήματα, εφόσον αποφασιστεί η αναδιάρθρωση.

Μ.Κ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα