Και τώρα φουλ για τις Ευρωεκλογές

Οι νέες δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν ότι οι ψηφοφόροι θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η αξιωματική αντιπολίτευση

Μετά και τις νέες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ πλέον έχει εγκατασταθεί για τα καλά στην δεύτερη θέση πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, στην Χαριλάου βάζουν μπροστά τον σχεδιασμό για την τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η δεύτερη θέση με ένα αξιόλογο ποσοστό, που θα στείλει μήνυμα στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους ότι είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που θα αμφισβητήσει την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Και όπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη «από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου έως τις εθνικές εκλογές του 2027 είναι μία επαρκής χρονική περίοδος για να γυρίσει τούμπα η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό».

Πριν όμως τις εθνικές εκλογές του 2027, υπάρχουν οι ευρωεκλογές και το διακύβευμα της 2ης θέσης για το ΠΑΣΟΚ. Είναι στην κυριολεξία κομβικής σημασίας για το ΠΑΣΟΚ οι ευρωεκλογές, καθώς για πρώτη φορά μετά τις εθνικές εκλογές του 2012 παλεύει για την 2η θέση. Από τότε το ΠΑΣΟΚ κατρακύλησε μέχρι και στο 4% στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Όπως λένε στην Χαριλάου Τρικούπη αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να πείσουν τους δικούς τους ψηφοφόρους που τους εγκατέλειψαν, ότι το ΠΑΣΟΚ άφησε πίσω του όλες τις αστοχίες και τα λάθη και με εντελώς νέο πολιτικό προσωπικό διεκδικεί να γίνει εκ νέου πρωταγωνίστρια πολιτική δύναμη.

Αν, λοιπόν, στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να είναι στην δεύτερη θέση και με ένα ποσοστό άνω του 17%, τότε θα καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι στην Βουλή αυτόν τον τίτλο θα τον διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως τις εθνικές εκλογές του 2027. Εκτός φυσικά εάν υπάρξει και νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες αποχωρήσεις από την κολοβή κοινοβουλευτική ομάδα, μετά την αποχώρηση 11 βουλευτών που συνέστησαν την Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς και το ΠΑΣΟΚ γίνει νωρίτερα αξιωματική αντιπολίτευση.

Δεν μιλούν για ποσοστά

Προς ώρας, πάντως στο ΠΑΣΟΚ αρνούνται να μιλήσουν για ποσοστά. Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης χαμήλωσε τον πήχη τονίζοντας σε πρόσφατη συνέντευξη του, ότι ένα 17% θα μπορούσε να θεωρηθεί ικανοποιητικό ποσοστό. Κάποιοι άλλοι βλέποντας ότι στην τελευταία δημοσκόπηση η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ έχει διευρυνθεί στο 2,7% στην πρόθεση ψήφου και στο 3% στην εκτίμηση, θεωρούν ότι εάν υπάρξει μία διαφοράς τουλάχιστον τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων, τότε το μήνυμα προς το κεντροαριστερό ακροατήριο θα είναι ισχυρό. Διότι από το 2021 (με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη) το ΠΑΣΟΚ θα έχει διπλασιάσει τα ποσοστά του και την επιρροή του στην ελληνική κοινωνία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει την ελεύθερη πτώση του. Ήδη από το 32% των εκλογών του Ιουλίου του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 17,5% στις εκλογές του Ιουνίου του 2023 και τώρα τον Ιανουάριο του 2024 δημοσκοπικά βρίσκεται στο 10%.

Για όλους αυτούς τους λόγους στο ΠΑΣΟΚ σκοπεύουν να εντείνουν την αντιπολιτευτική τακτική τους, βάζοντας στο στόχαστρο και σφυροκοπώντας με κάθε ευκαιρία την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, όποτε προκαλούνται, θα απαντούν με σκληρά λόγια και στην Κουμουνδούρου, ενώ την ίδια ώρα θα εντείνουν τους ρυθμούς και στο ξεδίπλωμα της δικής τους ατζέντας. Στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν βάλει στόχο να γυρίσουν ξανά και ξανά όλη την Ελλάδα με αφορμή τις καμπάνιες τους, τώρα για την ακρίβεια και αμέσως μετά για τη στεγαστική κρίση, εφαρμόζοντας σε νεκρό πολιτικό χρόνο την καλύτερη κατά τους ίδιους συνταγή της εκλογικής επιτυχίας. Την επαφή με την κοινωνία. Αν και νέος ηλικιακά ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι οπαδός του παραδοσιακού στυλ προσέγγισης των ψηφοφόρων, της μεθόδου πόρτα- πόρτα.

Το καλό για το ΠΑΣΟΚ στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές είναι ότι δεν αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά ζητήματα, ενώ και ο λόγος που βγάζει προς τα έξω είναι χωρίς διαφοροποιήσεις από την κεντρική γραμμή. Αν εξαιρέσουμε τις τρέλες Παρασκευαΐδη, τις οποίες αποδοκίμασε η Χαριλάου Τρικούπη,  το ΠΑΣΟΚ έχει να παρουσιαστεί με ενιαία γραμμή από την εποχή του Κώστα Σημίτη, όταν η κυβερνησιμότητα έκρυβε κάτω από το χαλί όλες τις διαφωνίες.

Οι υποψηφιότητες

Στο μεταξύ έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες για την συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές. Όπως αναφέρουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να παρουσιάσει ένα ελκυστικό ψηφοδέλτιο με νέα και παλιά πρόσωπα, που θα προέρχονται και από το κόμμα και από την κοινωνία. Μάλιστα ο Νίκος Ανδρουλάκης επιθυμεί να υπάρχουν πολλά πρόσωπα με κεντρώο προφίλ, καθώς όπως ανέδειξαν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις οι δυσαρεστημένοι κεντρώοι ψηφοφόροι νιώθουν πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ.

Θεωρητικά είναι κλειδωμένες οι υποψηφιότητες του γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέα Σπυρόπουλου, του δημοσιογράφου Βασίλη Σκουντή (ήταν υποψήφιος και στις εθνικές εκλογές στην περιφέρεια Ρεθύμνου), της δικηγόρου και μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου Ελένης Χρονοπούλου, όπως επίσης και του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Κώστα Κατσανέβα (εγγονού του Ανδρέα Παπανδρέου).

Επίσης πολλές πιθανότητες υπάρχουν για να είναι υποψήφιοι το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Δανάη Τσάκαλου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο πολιτευτής στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας Παναγιώτης Γκανιάτσος, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η υποψηφιότητα του μοναδικού ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Παπανδρέου, καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες λύθηκε η παρεξήγηση που υπήρχε με το Νίκο Ανδρουλάκη. Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Παπανδρέου κινείται έντονα και εντός Επικράτειας με τη συμμετοχή του σε εκδηλώσεις τοπικών και νομαρχιακών επιτροπών.

Από εκεί και πέρα έχουν ακουστεί τα ονόματα τριών δημοσιογράφων. Του Τάσου Τέλογλου, της Μαρίας Αναστασοπούλου (παρουσιάζει μαζί με τον Γιώργο Παπαδάκη την πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1), όπως και του προερχόμενου από την Ανανεωτική Αριστερά, Δημήτρη Στάμου (ήταν υποψήφιος και στις εθνικές εκλογές).

Από εκεί και πέρα πολύ κοντά στο να πειστεί να είναι υποψήφιος είναι και ο καθηγητής και σύμβουλος του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Ηλίας Κικίλιας, που μαζί με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη επιμελήθηκαν το προεκλογικό οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιέζει τον Γιάννη Μανιάτη να αποδεχθεί να είναι υποψήφιος. Να σημειωθεί ότι με τον πρώην υπουργό διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τέλος έχει ακουστεί ότι είναι πιθανό να είναι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα