Καλά τα Ραφάλ (2,3 δισ.), καλές οι φρεγάτες (4-5 δισ.) – Χωρίς συμπαραγωγή;

Η αγορά των Ραφάλ χωρίς ίχνος συμπαραγωγής προξένησε απορίες για την απόφαση αυτή του γεν. δ/ντή Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών, Θ. Λάγιου. Θα γίνει το ίδιο και στις φρεγάτες;

Η κυβέρνηση, και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνει μία μεγάλη προσπάθεια σε όλα τα πεδία, ξεκινώντας από αυτό της πανδημίας μέχρι εκείνα της οικονομίας, του Ταμείου Ανάκαμψης των εθνικών θεμάτων και της αμυντικής θωράκισης της χώρας μέσω των εξοπλισμών.

Είναι προφανές ότι δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί με «λεπτομέρειες», στις οποίες ως συνήθως κρύβεται ο διάβολος και είναι κρίσιμες για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Η προμήθεια 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ των αεροσκαφών Ραφάλ είναι πλέον γεγονός και κρίνεται μεν θετική, αλλά δεν υπήρχε καμία μέριμνα από την αρμόδια διεύθυνση με επικεφαλής των Αποστράτων Αξιωματικών της Αεροπορίας κ. Λάγιο, προκειμένου να υπάρξει πέρασμα μέρους των πόρων από την ελληνική οικονομία μέσω (ποσοστιαία έστω) συμπαραγωγής με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.

Στο επιτελικό κράτος, αλλά και στην κορυφή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δεν θέλουν να ξανακάνουν το ίδιο λάθος και με τις φρεγάτες. Είναι απαίτηση του Επιτελικού Κράτους, μέρος της νέας αγοράς του αιώνα να επιστρέψει έμμεσα στην ελληνική οικονομία, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να δώσει τέλος στο brain drain για ένα ανθρώπινο δυναμικό με τεχνολογικές γνώσεις που θα μπορούσε έστω να επισκευάζει, να συντηρεί και να κατασκευάζει ανταλλακτικά για φρεγάτες, αεροπλάνα, άρματα κ.λπ.

Για να γίνει όμως αυτό πράξη, πέρα από πολιτική βούληση μιας κυβέρνησης που την ενδιαφέρει η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να γίνει αυτήν τη φορά από την αρμόδια διεύθυνση σοβαρή διαπραγμάτευση, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, και όχι συμφωνία που θα δίνει combo τα πάντα στους ξένους.

Στην πρώτη μεγάλη αγορά των Ραφάλ, συμπαραγωγή δεν υπήρξε. Τώρα, με τις φρεγάτες, μάλλον ο Θεοδ. Λάγιος, γενικός διευθυντής Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών, θα πρέπει να ξεπεράσει τη δυσαρέσκεια στο πρόσωπό του, διορθώνοντας τα λάθη του με τη συμμετοχή τής ΕΑΒ στη μεγάλη αγορά του Ναυτικού μας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα