Καλοκαίρι στις φυλακές για τη Χρυσή Αυγή

Με εννέα βουλευτές του κόμματος να βρίσκονται στη φυλακή ολοκληρώνεται  μέσα στο καλοκαίρι η ανακριτική διαδικασία  για την πολύκροτη υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Τελευταία προφυλάκιση η προχθεσινή του βουλευτή και εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος αν και πριν μερικούς μήνες είχε αφεθεί ελεύθερος για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης εντούτοις κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος για τη συμπληρωματική κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης.

Σε ότι αφορά τα εμπλεκόμενα πρόσωπα η μόνη εκκρεμότητα που παραμένει είναι η έκδοση βουλεύματος με το οποίο θα κριθεί η τύχη του Νίκου Μίχου για την προφυλάκιση του οποίου διαφώνησαν μετά την απολογία του εισαγγελέας και ανακρίτριες της υπόθεσης.

Η ανακριτική διαδικασία  θα ολοκληρωθεί αφού εξετασθούν και οι τελευταίοι μάρτυρες υπεράσπισης που έχουν προταθεί  από κατηγορουμένους και στη συνέχεια η δικογραφία των δεκάδων χιλιάδων σελίδων θα χρεωθεί σε εισαγγελέα προκειμένου να υποβάλλει την εισήγηση του  για την παραπομπή ή όχι των δεκάδων κατηγορουμένων στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων  της Αθήνας.

Την τελική κρίση θα έχει το δικαστικό συμβούλιο εφετών που θα εκδώσει το σχετικό παραπεμπτικό βούλευμα.

Οι ρυθμοί πάντως με τους οποίους κινήθηκαν μέχρι τώρα αστυνομικές και δικαστικές αρχές δείχνουν ότι και ο προσδιορισμός της δίκης θα γίνει σε χρόνο ρεκόρ για τα ποινικά χρονικά της χώρας δεδομένης της σοβαρότητας της υπόθεσης και του τεράστιου όγκου του αποδεικτικού υλικού.

 

Οι  βουλευτές της ΧΑ που είναι στη φυλακή

Στο διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης εντάσσονται – σύμφωνα με την κατηγορία – και οι 18 βουλευτές που εξελέγησαν με τη Χρυσή Αυγή, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη. Μετά και την προφυλάκιση του Ηλία Κασιδιάρη, οι βουλευτές της κόμματος  που βρίσκονται στις φυλακές του Κορυδαλλού είναι εννέα μαζί και με τον ανεξάρτητο πλέον Στάθη Μπούκουρα. Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Νίκο Κούζηλο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Οι υπόλοιποι βουλευτές της ΧΑ που δεν έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι  βρίσκονται είτε σε κατ’ οίκον περιορισμό είτε ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Η  Ελένη Ζαρούλια και ο Δημήτρης Κουκούτσης βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, όπως και ο Νίκος Μίχος (μέχρι να αποφασίσει το Δικαστικό Συμβούλιο αν θα προφυλακιστεί ή όχι).

Στον  Μιχάλη Αρβανίτη απαγορεύθηκε η συμμετοχή σε εκδηλώσεις της ΧΑ και η έξοδός του από τη χώρα. Το ίδιο ισχύει και για τον Αντώνη Γρέγο, ο οποίος κατέβαλε και χρηματική εγγύηση 20.000 ευρώ. Στους Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση και Πολύβιο Ζησιμόπουλο έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και χρηματική εγγύηση 20.000 ευρώ. Στον Ηλία Παναγιώταρο έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Ελεύθερος είναι ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.

 

Στις φυλακές Δομοκού

Τα προφυλακισμένα μέλη της Χρυσής Αυγής (πλην των 9 βουλευτών  που θα συνεχίσουν να κρατούνται σε πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού) αναμένεται, με βάση τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, να μεταφερθούν στις φυλακές Δομοκού, που  μετατράπηκαν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Είναι 35 συνολικά άτομα που σήμερα  κρατούνται σε διάφορες φυλακές, ανάμεσά τους και ο χρυσαυγίτης Γ. Ρουπακιάς,  ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του μουσικού  Παύλου Φύσσα, που έδωσε και το έναυσμα για τη μεγάλη έρευνα .

Μετά από αυτό το έγκλημα δόθηκε η εντολή για αποστολή στη Δικαιοσύνη, συσχετισμός τους και άμεση διερεύνηση, όλων των δικογραφιών στις οποίες εμπλέκονται χρυσαυγίτες και ήταν διασκορπισμένες σε διάφορα δικαστήρια τη χώρας.

Διαβάστε επίσης