Καμία ανοχή στην διαφθορά

Ένα πολύτιμο σύμμαχο βρήκε η υπό τον Αντώνη Σαμαρά δικομματική κυβέρνηση. Και αυτή δεν είναι άλλη από την δικαιοσύνη. Οι εξελίξεις της δικαστικής έρευνας για τα εξοπλιστικά και τις μίζες, το ΤΤ, η Χρυσή Αυγή, ακόμη και οι καταδίκη του Ταμήλου (για υπόθεση που διαχειρίσθηκε όταν ήταν δήμαρχος Τρικκαίων) μάλλον ωφελούν επικοινωνιακά την κυβέρνηση.

Κι αυτό διότι από την μία πλευρά περνάει το μήνυμα στην κοινωνία, ότι το Μαξίμου δεν κάνει εκπτώσεις σε υποθέσεις διαφθοράς και από την άλλη ότι γίνεται τεράστια προσπάθεια για να επιστραφούν τα κλεμμένα στα δημόσια ταμεία, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων.

Βέβαια τα επιτελεί περιμένουν τις απαντήσεις από την Ευελπίδων. Πέραν του ποινικού μέρους, το ενδιαφέρον στρέφεται σε τυχόν πολιτικές αποκαλύψεις που θα προκύψουν από την ανακριτική διαδικασία για τις τρεις πρώτες υποθέσεις. Τυπικά, το πάρτι με τις εξοπλιστικές μίζες και τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αφορά τις χρονικές περιόδους των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή, ενώ η περίφημη λίστα Λαγκάρντ την κυβέρνηση Παπανδρέου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επεκτάσεις και διαχύσεις μεταξύ πρώην και διαδόχων.

Ο λόγος, σε αυτή τη φάση, ανήκει στους ανακριτές, με την κοινή γνώμη να «διψά» να μάθει εάν οι ευθύνες για τα δις που έκαναν φτερά περιορίζονται σε διοικητές και συμβούλους ή υπήρχε γνώση των πολιτικών τους προϊσταμένων – οι οποίοι, στην αντίθετη περίπτωση, θα κατηγορηθούν ως «ανίκανοι» αφού δεν κατάλαβαν τι συνέβαινε… κάτω από τη μύτη τους.

Η επιστροφή

Την ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας και το επιχείρημα ότι τα κλεμμένα έχουν αρχίσει να επιστρέφονται στο Δημόσιο προβάλλει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το βαρύ πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται από τις αλλεπάλληλες υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος που παίρνουν τη δικαστική οδό.

Τη «γραμμή» αυτή εξέφρασαν τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Η κοινή συνισταμένη των δηλώσεων των δύο υπουργών (που κλήθηκαν να σχολιάσουν τις υποθέσεις του ΤΤ και των εξοπλιστικών συστημάτων) είναι ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί να φέρει εις πέρας το έργο της, και ότι υπάρχει πραγματικό, απτό αποτέλεσμα υπέρ της κοινωνίας από τη διαλεύκανση των υποθέσεων διαφθοράς, καθώς «τα κλεμμένα έχουν αρχίσει να επιστρέφονται στο Δημόσιο».

Το ζήτημα απασχόλησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά τη σύσκεψη του Σαββάτου. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι η κυβέρνηση πρέπει να μείνει μακριά από τα σκάνδαλα και να εκπέμπει το μήνυμα ότι τάσσεται σταθερά υπέρ της πλήρους διαλεύκανσης των υποθέσεων διαφθοράς και της τιμωρίας των ενόχων όσο ψηλά κι αν είναι.

Βασικό σημείο προβληματισμού είναι η εικόνα που θα υπάρξει για τα δύο κυβερνητικά κόμματα εφόσον αποδειχθεί ότι στελέχη που βρίσκονταν σε καίριες θέσεις επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ ενεπλάκησαν σε έκνομες ενέργειες.

Οι δύο πολιτικοί ηγέτες συμφώνησαν ότι το μήνυμα που πρέπει να στείλει η κυβέρνηση είναι ότι πλέον οι θεσμοί στη χώρα λειτουργούν και η Δικαιοσύνη διερευνά όλες τις υποθέσεις, χωρίς πολιτικές – κομματικές εξαρτήσεις.

 

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα