Καμπανάκι του ΟΗΕ για την ξηρασία – Μπορεί να είναι η επόμενη πανδημία

καταστροφή σε κλίμακα ανάλογη της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη - Απώλειες 124 δισ. δολ. από την ξηρασία

Η έλλειψη νερού και η ξηρασία μπορεί να προκαλέσουν καταστροφή σε κλίμακα ανάλογη της πανδημίας του κορωνοϊού με τους κινδύνους να αυξάνονται ραγδαία, καθώς αυξάνεται η παγκόσμια θερμοκρασία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

«Η ξηρασία απειλεί να γίνει η επόμενη πανδημία και δεν υπάρχει εμβόλιο να τη θεραπεύσει», δήλωσε η Μάμι Μιζουτόρι, ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

Απώλειες 124 δισ. δολ. από την ξηρασία

Ήδη οι ξηρασίες έχουν προκαλέσει οικονομικές απώλειες τουλάχιστον 124 δισ. δολ. και έχουν πλήξει πάνω από 1,5 εκατ. ανθρώπους μεταξύ των ετών 1998 και 2017, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη.

Όμως ακόμη και αυτοί οι αριθμοί, είπε, είναι «το πιθανότερο πολύ πιο κάτω από τους πραγματικούς».

Η παγκόσμια υπερθέρμανση προκαλεί τώρα πιο έντονες ξηρασίες στη νότια Ευρώπη και στη δυτική Αφρική, ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ με κάποια βεβαιότητα. Και ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να «αυξηθεί δραματικά», εκτός αν ο κόσμος αναλάβει δράση, ανέφερε ο Μιζουτόρι.

Περίπου 130 χώρες μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο ξηρασίας αυτόν τον αιώνα βάσει ενός σεναρίου υψηλών εκπομπών που παραθέτει ο ΟΗΕ.

Άλλες 23 χώρες θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις νερού λόγω της πληθυσμιακής αύξησης, με 38 χώρες να επηρεάζονται και από τις δύο, ανέφερε.

Η ξηρασία –όπως ένας ιός– τείνει να διαρκεί πολύ καιρό, έχει ευρεία γεωγραφική έκταση και προκαλεί εκτεταμένη ζημιά» είπε η Μιζουτόρι.

«Μπορεί να επηρεάσει εμμέσως χώρες που δεν δοκιμάζονται στην πραγματικότητα από ξηρασία μέσω της διατροφικής ανασφάλειας και της αύξησης των τιμών των τροφίμων», είπε η Μιζουτόρι.

Ο ΟΗΕ αναμένει πιο συχνές και πιο σοβαρές ξηρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, στην κεντρική και νότια Αμερική, στην κεντρική Ασία, στη νότια Αυστραλία, τη νότια Ευρώπη, στο Μεξικό και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ιμπραχίμ Τιάου, εκτελεστικός γραμματέας της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation πως η υποβάθμιση του εδάφους, που προκλήθηκε εν μέρει από την κακή διαχείριση των γαιών, έφερε τον κόσμο κοντά σε ένα σημείο μη αναστρέψιμο.

Ερημοποίηση και μετανάστευση

Ο ΟΗΕ δεν έχει ερευνήσει για το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η ερημοποίηση στην εσωτερική μετανάστευση μεταξύ ηπείρων, αλλά ο Τιάου είπε πως δεν είναι πλέον αδιανόητη, ακόμη και στην Ευρώπη. «Είναι ασφαλώς φαινόμενο που συμβαίνει σε άλλα μέρη του κόσμου και μπορεί να συμβεί κάλλιστα και στην Ευρώπη», ανέφερε.

Πάνω από το 40% στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν να καταστούν «πολύ ευάλωτες» στην ξηρασία μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια ξεχωριστή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications αυτή την εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα