«Καψώνι» σε Ντόρα

Τελικά, η ανακοίνωση για τον νέο επίτροπο της Ελλάδας στην Κομισιόν δεν έγινε και αυτή την εβδομάδα, και το θρίλερ συνεχίζεται. Ο διάδοχος ή η διάδοχος της Μαρίας Δαμανάκη θα πρέπει να περιμένει κι άλλο, καθώς όπως ανακοίνωσε και ο Χέρμαν Φαν Ρομπάι αυτό θα γίνει προς το τέλος του τρέχοντος μήνα.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Η επιλογή του επιτρόπου –όπως λένε κύκλοι του Μαξίμου– δεν είναι κάτι απλό. Διότι δεν είναι μόνο το όνομα που θα ανακοινωθεί, αλλά κυρίως το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει. Και όλες οι χώρες θέλουν κάποια από τα λεγόμενα ισχυρά χαρτοφυλάκια, προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση στο κέντρο των αποφάσεων. Η Ελλάδα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα ήταν ευχαριστημένη εάν κέρδιζε το νέο χαρτοφυλάκιο για τη μετανάστευση, ένα πρόβλημα που είναι καυτό για την ίδια πρωτίστως και εν συνεχεία για την Ιταλία. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας θα μπορούσε να ζητήσει και αλλαγές πάνω στο Δουβλίνο ΙΙ.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, το ποιο πρόσωπο θα επιλεγεί, όπως έγραψε η «Α» πριν από δύο φύλλα η Ντόρα Μπακογιάννη είναι για αρκετούς λόγους το απόλυτο φαβορί. Κατ’ αρχάς, έχει τη στήριξη ισχυρών ευρωπαϊκών κύκλων, συμπεριλαμβανομένου και του νέου προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Η ίδια διαθέτει μακρά εμπειρία περί των ευρωπαϊκών θεμάτων και «βαρύ» βιογραφικό. Επίσης η Ντ. Μπακογιάννη, όπως λέγεται, απολαμβάνει και τη στήριξη όχι μόνο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αλλά από το σύνολο της «γαλάζιας παράταξης», πλην των ακραιφνών «σαμαρικών».

Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες ο πρώην πρωθυπουργός έλεγε σε συνομιλητές του στη Μαβίλης «αυτή τη στιγμή η Ντόρα είναι η καλύτερη για τη θέση». Ειδικότερα, ο Κ. Καραμανλής θεωρεί ότι η Ντ. Μπακογιάννη «έχει την εμπειρία των διεθνών και ευρωπαϊκών θεμάτων, τις πολύ καλές προσωπικές σχέσεις με τους σημαντικότερους ηγέτες, αλλά και το lobbying με τα κέντρα εξουσίας και αποφάσεων στη διεθνή διπλωματία αλλά και το προσωπικό κύρος στο εσωτερικό της χώρας που ξεπερνάει τα κομματικά όρια του χώρου στον οποίο ανήκει». Πάντως, ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος συναντήθηκε πριν από μερικές ημέρες με την Ντ. Μπακογιάννη, δεν έχει κάνει καμία παρέμβαση υπέρ της υποψηφιότητάς της και αποκλείει και οποιαδήποτε επαφή με οποιοδήποτε κέντρο στην παρούσα πολιτική περίοδο.

 

Δεν θέλει εσωκομματικά μέτωπα

Με βάση τις πολιτικές εξελίξεις και με ορόσημο την προεδρική εκλογή, ο Αντώνης Σαμαράς σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να ανοίξει νέα εσωκομματικά μέτωπα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποια εκ των στελεχών της Ν.Δ. λένε πως εάν δεν προταθεί η Ντ. Μπακογιάννη, τότε όλα είναι στον αέρα. Πάντως από όλη τη συζήτηση δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για καψώνι των Σαμαρά-Βενιζέλου στην Ντ. Μπακογιάννη, η οποία όπως λέγεται «κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα».

Την ίδια ώρα είναι αρκετοί εκείνοι εντός της συγκυβέρνησης που σημειώνουν ότι λόγω της κωλυσιεργίας της ελληνικής πλευράς χάθηκε πολύτιμος χρόνος, με αποτέλεσμα η χώρα να μην έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο. Ωστόσο, οι κακές γλώσσες τονίζουν πως ούτε ο Βενιζέλος έβλεπε με καλό μάτι το γεγονός «ο πολιτικός του προϊστάμενός στην Ε.Ε. να ήταν η Μπακογιάννη», ούτε ο Σαμαράς ήθελε να πριμοδοτήσει τον πιο ισχυρό εσωκομματικό του αντίπαλο με ένα τόσο «βαρύ» χαρτοφυλάκιο. Το σίγουρο είναι ότι ο Ζ.Κλ. Γιουνκέρ γνωρίζει την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης. Το πότε θα το μάθουμε κι εμείς είναι είτε απόφαση της ελληνικής πλευράς, είτε όταν ολοκληρωθούν τα «παζάρια» στις Βρυξέλλες. Πάντως, η ίδια η Ντ. Μπακογιάννη δεν κρύβει, σε συνομιλητές της, την ενόχλησή της, την ίδια ώρα που άλλοτε εμφανίζεται ως φαβορί για τη θέση και άλλοτε μοιάζει να έχει χάσει οριστικά το αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες.

 

Οι άλλοι υποψήφιοι

Βέβαια, όσο δεν ανακοινώνεται το όνομα του επιτρόπου, τόσο οι σεναριογράφοι εμπλέκουν και άλλα ονόματα. Ήδη υπάρχουν τέσσερις άλλοι υποψήφιοι, για τους οποίους υπάρχουν και υπέρ και κατά. Στον ίδιο κύκλο σεναρίων, εμπλέκονται οι Κωστής Χατζηδάκης, Νίκη Τζαβέλλα, Δημήτρης Κούρκουλας και Γιώργος Κουμουτσάκος.

Υπέρ του Κωστή Χατζηδάκη έχουν ταχθεί αρκετοί από την κυβέρνηση, οι οποίοι είχαν συνεργαστεί μαζί του. Έχεις γνωριμίες στις Βρυξέλλες και το σημαντικότερο πρότερη εμπειρία ως ευρωβουλευτής. Όμως από την άλλη ουκ ολίγες φορές είχε βρεθεί στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ και η λεγόμενη λαϊκή δεξιά δεν το βλέπει με καλό μάτι.

Η Νίκη Τζαβέλα έχει την εμπειρία από τη θητεία της στην Ευρωβουλή, όμως δεν είναι λίγοι εντός τής Ν.Δ. που δεν βλέπουν με θετικό μάτι την ταχύτατη ανέλιξή της με το μόλις επαναπατρίστηκε στη Ν.Δ. Μία καλή λύση τόσο για τον Αντ. Σαμαρά, όσο και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, ο οποίος απέσπασε τα εύσημα για την επιτυχημένη ελληνική προεδρία. Όμως με την επιλογή του θα ξεσηκωθούν οι νεοδημοκράτες, οι οποίοι θα υποστηρίξουν ότι σε καίρια πόστα επιλέγονται άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ. Και με δεδομένο ότι ο Γιάννης Στουρνάρας που επελέγη για διοικητής της ΤτΕ, προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, τότε μάλλον αδυνατίζει η υποψηφιότητά του.

Από τη λίστα των υποψηφίων δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί και ο πρώην ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος σήκωσε τον… σταυρό των περιφερειακών εκλογών, ηγούμενος του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου στην περιφέρεια Αττικής. Όμως επειδή προέρχεται από τη λεγόμενη «καραμανλική» πτέρυγα του κόμματος, ίσως πριμοδοτηθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Υπάρχει, τέλος, και η απερχόμενη επίτροπος Μαρία Δαμανάκη η οποία θα ήθελε να συνεχίσει. Όμως το έδαφος δεν είναι πρόσφορο, και γι’ αυτό η Μ. Δαμανάκη προετοιμάζει τα επόμενα βήματά της.

 

Διαπραγμάτευση για τα αξιώματα

Στη Σύνοδο έγιναν οι πρώτες διαβουλεύσεις για το ζήτημα των νέων προσώπων σε όλα τα ηγετικά χαρτοφυλάκια στην ΕΕ – τόσο για τη διανομή των επιτρόπων της κάθε χώρας στην επόμενη Κομισιόν, όσο και για τη θέση της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική.
Τα ονόματα που ακούγονται μέχρι στιγμής έχουν έντονο γυναικείο χρώμα: θεωρείται ότι έχει πιθανότητες η Δανή πρωθυπουργός Χέλε Τόρινγκ Σμιτ. Για τη θέση του εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής, η Ρώμη έχει προωθήσει ανοικτά την υποψηφιότητα της ΥΠ.ΕΞ. Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά δεν έχει αποκλείσει και τον Μάσιμο ντ’ Αλέμα. Η υποψηφιότητα της Μογκερίνι έχει προκαλέσει την αντίδραση μπλοκ κυρίως ανατολικών χωρών. Αυτές οι αναφορές υποστηρίζουν ότι οι χώρες που διαφωνούν έχουν παρουσιάσει ως ανθυποψήφια την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα της Βουλγαρίας. Επίσης, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος φιγουράρει μεταξύ των επικρατέστερων διαδόχων του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα