Καταγγέλλουν σχέδιο λιμοκτονίας οι κάτοικοι της Γάζας

Η αγανάκτηση για τα όσα υποφέρει ο άμαχος πληθυσμός, για τον οποίο καμία λυτρωτική διέξοδος δεν υπάρχει, επιτείνεται από την κωλυσιεργία για την ανθρωπιστική βοήθεια

Παγκόσμια αγανάκτηση προκαλούν οι συνθήκες εξαθλίωσης που βιώνουν οι 2 και πλέον εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας.

Με λιγοστό φαγητό, σχεδόν χωρίς νερό, προσπαθούν να επιζήσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Μικρά παιδιά, φτάνουν στο σημείο να πίνουν θαλασσινό νερό για να κρατηθούν στη ζωή.

«Οι οικογένειες πίνουν θαλασσινό νερό και από ανθυγιεινά πηγάδια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από «ασθένειες, αφυδάτωση και τελικά θάνατο για τα παιδιά», δήλωσε ο υπεύθυνος της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Σαλίμ Οβάις.

«Πρόκειται για μια σανίδα σωτηρίας. Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι πραγματικά καταστροφική και δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Το χρειαζόμαστε αυτό τώρα», πρόσθεσε ο Οβάις αναφερόμενος στην ανθρωπιστική βοήθεια που έχει συγκεντρωθεί στη Ράφα.

Επείγουσα ανάγκη

«Δεν μπορούμε να τονίσουμε αρκετά πόσο επείγουσα είναι αυτή η ανάγκη. Κυριολεκτικά, τη χρειαζόμασταν την περασμένη εβδομάδα και ακόμα περιμένουμε», κατέληξε ο αξιωματούχος της UNICEF.

Αλλα παιδιά, δεκάδες παιδιά, σκοτώνονται κάθε μέρα από τους βομβαρδισμούς.

Και η αγανάκτηση για τα όσα υποφέρει ο άμαχος πληθυσμός, για τον οποίο καμία λυτρωτική διέξοδος δεν υπάρχει, επιτείνεται από την κωλυσιεργία για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Εκατοντάδες φορτηγά έξω από τη Γάζα χωρίς να μπορούν να περάσουν. Για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια από τη μεθοριακή διάβαση της Ράφας –τη μοναδική που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ– το Κάιρο λέει ότι θα πρέπει πρώτα να φτιαχθούν οι βομβαρδισμένοι δρόμοι που οδηγούν σε αυτήν.

Κατηγόρησαν

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ κατηγόρησαν το Ισραήλ για συλλογική τιμωρία του λαού της Γάζας και για τη μεθόδευση ενός σχεδίου εκτοπισμού τού πληθυσμού, μέσω της λιμοκτονίας.

Σχεδόν 3.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Ολόκληρες συνοικίες έχουν ισοπεδωθεί και δεν έχουν νερό, τροφή ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μετά την πολιορκία που επέβαλε το Ισραήλ στις 9 Οκτωβρίου στη Γάζα, η οποία βρισκόταν ήδη υπό αποκλεισμό από ξηράς, θαλάσσης και αέρος από τότε που η Χαμάς ανέβηκε εκεί στην εξουσία, το 2007.
Στο Ισραήλ, πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που άρχισε ο πόλεμος, στην πλειονότητά τους άμαχοι που σκοτώθηκαν την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, ενώ ο αριθμός των ομήρων που απήγαγαν οι μαχητές της αναθεωρήθηκε σήμερα προς τα πάνω σε 203.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα