Καταποντίζεται η δημοτικότητα του Σούνακ: Μαζική διαρροή ψηφοφόρων σε άλλα κόμματα

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, ο Βρετανός πρωθυπουργός, κατάφερε να γίνει πιο αντιπαθής στους Άγγλους και από τη Λίζ Τρας

Χειρότερη γνώμη και από τη βραχύβια προκάτοχό του στην πρωθυπουργία, τη Λιζ Τρας έχει για τον Ρίσι Σούνακ μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων που έφεραν προ τετραετίας τους Συντηρητικούς στην εξουσία, καθώς πολλοί εξ’ αυτών μετακινούνται μαζικά σε άλλα κόμματα, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα εταιρείας δημοσκοπήσεων.

Όπως αναφέρει – λίγα 24ωρα μετά τη «γκάφα» του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη– η ανάλυση από την JPL Partners δημοσκοπήσεων του τελευταίου ενάμιση χρόνου, ο ένας χρόνος του Σούνακ στη Ντάουνινγκ Στριτ σημαδεύτηκε από μια «παρακμή», που προκάλεσε «εσωτερική έκρηξη» στη δεξαμενή ψηφοφόρων των Τόρηδων με αποτέλεσμα οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί να οδεύουν σταθερά προς την εξουσία.

Μόλις το 59% των ψηφοφόρων που υποστήριξαν τους Συντηρητικούς υπό τον Μπόρις Τζόνσον στις εκλογές του 2019 δηλώνουν διατεθειμένου να στηρίξουν το κόμμα υπό τον Σούνακ, από 74% τον Αύγουστο του 2022 και 63% στον απόηχο του καταστροφικού «μίνι προϋπολογισμού» της Λιζ Τρας τον Σεπτέμβριο του 2022, που προκάλεσε σάλος στις αγορές και την απότομη απομάκρυνσή της από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύμφωνα με τη JL Partners τη μεγαλύτερη ζημιά στις δημοσκοπικές επιδόσεις των Συντηρητικών υπό τον Σούνακ κάνει η άνοδος του Reform UK, του ακροδεξιού αντιμεταναστευτικού κόμματος, που ιδρύθηκε με την υποστήριξη του Νάιτζελ Φάρατζ.

Από τους ψηφοφόρους που ψήφισαν το 2019 τους Τόρηδες μόνον το 5% μετακόμισε στους Φιλελεύθερους, ενώ το 15% στο Reform UK, δηλαδή κάπου ενάμιση εκατομμύριο Βρετανοί. Αλλά η δεξαμενή ψηφοφόρων των Συντηρητικών του Σούνακ εμφανίζει μεγάλη διαρροή της τάξης του 18% και προς τους Εργατικούς.

Σε μια ένδειξη των προβλημάτων που αντιμετώπισε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση Σούνακ, οι Τόρηδες έχασαν κάπου 520.000 ψηφόφους μετά την ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Τα ευρήματά της, ενόψει των εκλογών που αναμένονται στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025 – εντείνουν την πίεση στον Σούνακ, που δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να κλείσει το δημοσκοπικό χάσμα που χωρίζει τους Τόρηδες από τους Εργατικούς του σερ Κιρ Στάρμερ, αλλά και την απογοήτευση στη Ντάουνινγκ Στριτ και υπουργών της κυβέρνησής του.

Το μόνο θετικό από την ανάλυση της JPL Partners για τον Σουνάκ είναι ότι περίπου οι μισοί από τους ψηφοφόρους που δηλώνουν αναποφάσιστοι αναμένεται να ψηφίσουν τους Συντηρητικούς την ημέρα των εκλογών, σύμφωνα με το μοντέλο της εταιρείας, αλλά θεωρείται απίθανο να τους γλιτώσει από την ήττα. «Ο Ρίσι Σουνάκ μπορεί να βασιστεί σε ορισμένους αναποφάσιστους ψηφοφόρους για να περιορίσει το προβάδισμα των Εργατικών και η βρετανική κοινή γνώμη δεν δείχνει ενθουσιασμένη με την προοπτική μιας κυβέρνησης των Εργατικών», δήλωσε ο Τζέιμς Τζόνσον, ο ιδρυτής της JL Partners. «Αλλά εκεί σταματούν τα καλά νέα για τους Τόρηδες: Βρίσκονται σε δεινή θέση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα