Καυτή συνέντευξη Νταμπίζα για το πρωτάθλημα: «Ψάχνεις Έλληνα με το …τουφέκι»

*Σε αγωνιστική έπαιξαν 211 παίκτες εκ των οποίων 63 μόνο Έλληνες *Οι Τούρκοι έχουν υποχρεωτικά τρεις γηγενείς στην ενδεκάδα, εμείς κανέναν…»

Η περίπτωση του Δημήτρη Κουρμπέλη (αρχηγού του Παναθηναϊκού) και η αποχώρησή του από τους «πράσινους» δείχνει για ποιο λόγο οι Έλληνες είναι μειοψηφία στις ομάδες της Super League. Δεν είναι ο μοναδικός. Έχουν προηγηθεί κι άλλοι. Ο Γιακουμάκης, ο Δουβίκας, ο Μπακασέτας, ο Σιώπης. Σχεδόν όλοι διεθνείς. Οι πιο πολλοί προτίμησαν καλύτερα συμβόλαια απ΄ότι τους πρόσφεραν οι ελληνικές ομάδες και έφυγαν για το εξωτερικό, όπου οι οικονομικές συνθήκες είναι καλύτερες. Το ίδιο και το περιβάλλον.

 

Ο Νίκος Νταμπίζας (που έπαιζε χρόνια στη Νιουκάστλ) και έχει γνώση προσπαθούσε πρόσφατα να εξηγήσει τις διαφορές. Είπε μεταξύ άλλων : «Από το 1995 και μετά  υπάρχει εξαφάνιση του ελληνικού στοιχείου και αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο στο πρωτάθλημα. Οι συνθήκες μπορεί να μην είναι ανταγωνιστικές και σύμφωνα με τις προσδοκίες τους αλλά υπάρχει διαδικασία εξέλιξης του ποδοσφαιριστή να καταξιωθεί και να αναζητήσει την τύχη του σε καλύτερο πρωτάθλημα. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σκέφτονται διαφορετικά και κοιτάζουν το συμφέρον τους.

Όταν ένας ποδοσφαιριστής έχει το δικαίωμα επιλογής και προτάσεις από καλό πρωτάθλημα είναι φυσιολογικό να θέλει να αγωνιστεί εκεί. Είναι δικαίωμά του να θέλει να αγωνιστεί σε καλύτερο εργασιακό περιβάλλον. Από την άλλη με τα παιδιά που μένουν εντός συνόρων δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και κατάλληλη αξιολόγηση αλλά μια τάση προς το ξένο στοιχείο. Είναι καλό να υπάρχει ισορροπία στο χτίσιμο των ομάδων. Είναι σημαντικό το στοιχείο της εντοπιότητας σε μία ομάδα».

 

Για τον Νταμπίζα, το ελληνικό ποδόσφαιρο πάσχει σε πολλά κομμάτια. Δεν υπάρχει μια ενιαία φιλοσοφία για το τι ποδόσφαιρο θα παίξουμε.

« Εδώ είναι άρτζι μπούρτζι κι ο λουλάς. Υπάρχει ταλέντο και κάποια στιγμή οι νέοι ποδοσφαιριστές θα πέσουν σε ακατάλληλους ανθρώπους και κάποιοι από αυτούς που έχουν ξεχωριστό ταλέντο θα επιβιώσουν. Μετά είναι πόσο θα εμπιστευτούν οι ελληνικές ομάδες τα νέα παιδιά. Τις δεκαετίες του ‘90 και του 2000 υπήρχε ισορροπία στο ελληνικό στοιχείο. Φέτος έβλεπα την ΑΕΚ, τον Άρη, τον Παναθηναϊκό και οι Έλληνες μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού» πρόσθετε με νόημα ο παλαίμαχος άσος.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο κατρακυλάει στην Ευρώπη, αλλά και κυρίως στην συνείδηση του κόσμου. Παλιότερα, τα γήπεδα γέμιζαν , αλλά ο κόσμος έβλεπε και μεγάλους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Όχι μόνο στη δεκαετία του ΄70 και του ΄80. Αλλά και αργότερα. Στην δεκαετία του ΄90 η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έκαναν μεγαλειώδεις πορείες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις βασιζόμενες στους Έλληνες ποδοσφαιριστές.

Ο Παναθηναϊκός έφτασε σε μεγάλες ευρωπαϊκές πορείες με το ελληνικό στοιχείο. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πορεία ήταν και η πρώτη. Πρόκειται ασφαλώς για το έπος του 1971, όταν ο Παναθηναϊκός του Φέρεντς Πούσκας είχε φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών όπου είχε ηττηθεί 2-0 από τον τεράστιο Άγιαξ. Με Δομάζο, Αντωνιάδη, Καμάρα, Γραμμό, Οικονομόπουλο και τους άλλους θρύλους εκείνης της υπερομάδας.

Το ίδιο και την περίοδο 1984-85 όταν με τον Γκμοχ έφτασε στα ημιτελικά του Πρωταθλητριών. Παραθέτω το ρόστερ του τριφυλλιού εκείνη τη χρονιά…. Ρότσα, Μαυρίδης, Καρούλιας, Αντωνίου, Χαραλαμπίδης, Κυράστας, Σαραβάκος, Θ.Δημόπουλος, Ταράσης, Λαφτσής, Ζάετς, Γεροθόδωρος, Παπαβασιλείου, Βονόρτας, Λιβαθηνός, Δοντάς, Κάβουρας, Μήνου, Καραβίδας, Γαλάκος, Βασιλείου, Τσίμπος.

Αλλά και την επόμενη δεκαετία (το 1996) όταν οι «πράσινοι» έφτασαν πάλι στα ημιτελικά και αποκλείστηκαν από τον Άγιαξ επί Ρότσα στον πάγκο, με την μεγάλη ομάδα των Βάντσικ, Αποστολάκη, Ουζουνίδη, Γ. Σ. Γεωργιάδη, Καλιτζάκη, Κολιτσιδάκη, Καπουράνη, Μπορέλι, Μαραγκό,  Δώνη και Βαζέχα .

Ο Παναθηναϊκός θέλει να πρωταγωνιστήσει (σε Ελλάδα και Ευρώπη) και διώχνει τον αρχηγό του (που είναι και Έλληνας) επειδή λέει σε έξι χρόνια στο «τριφύλλι» έβαλε 7 γκολ. Και έφυγε ο Κουρμπέλης και πήγε στην Τουρκία, όπου υπάρχει Κανονισμός να παίζουν τουλάχιστον τρεις Τούρκοι στην ενδεκάδα κάθε ομάδας. Στη δε Τραμπονσπόρ (που πήγε ο Κουρμπέλης) σε λίγο θα παίζουν περισσότεροι Έλληνες (μαζί με Μπακασέτα, Σιώπη) απ΄ότι στις …ελληνικές ομάδες!

Φυσικά, δεν είναι μόνο οι ομάδες του Big-4 που προτιμούν ξένους παίκτες από το να στηρίξουν τις ακαδημίες τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τις μικρότερες ομάδες του πρωταθλήματος. Σπάνια βρίσκει κανείς Έλληνες στην ενδεκάδα.

Εξωφρενικό; Έτυχε σε αγωνιστική της φετινής Super League να παίξουν 211 ποδοσφαιριστές  από τους οποίους οι Έλληνες ήταν μόνο 63! Μειονότητα. Γι αυτό και ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από το ποδόσφαιρο. Εκτός από την τοξικότητα, την βία και τα επεισόδια, δεν βλέπει πλέον και Έλληνες ποδοσφαιριστές, όπως στο παρελθόν .

Το ελληνικό ποδόσφαιρο τρώει τα σωθικά του με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα