Κερδισμένοι και χαμένοι της συναίνεσης για τους απόδημους

Βρέθηκαν οι 200 βουλευτές που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των εκτός ελληνικής επικράτειας Ελλήνων, ενώ υπάρχει παράθυρο θετικής απόκρισης και από τον ΣΥΡΙΖΑ

Από την πρώτη ώρα, όπως είχαμε γράψει στην «Α», ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποφασίσει να ακολουθήσει τον δρόμο της συναίνεσης με τα άλλα κόμματα σε πολλά θέματα που η κυβέρνησή του θα κληθεί να δώσει λύσεις. Ένα από αυτά τα θέματα ήταν και η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού.

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Η τακτική της κυβέρνησης να κινείται και να δρα με αυτό το συναινετικό πνεύμα βρήκε αντίκρισμα, αφού στην τρίτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού βγήκε «λευκός καπνός». Η συμφωνία επιτεύχθηκε σε λιγότερο από μια ώρα, καθώς από την αρχή της συνεδρίασης ήταν εμφανές το καλό κλίμα.

Με αφορμή την πρώτη επιτυχή συναίνεση των κομμάτων σε ένα μείζον θέμα δόθηκε το έναυσμα  στα κυβερνητικά στελέχη να μιλούν για «νέα αντίληψη και εμπέδωση μιας νέας κουλτούρας διαλόγου και διακομματικής συνεννόησης για όλα τα μείζονα θεσμικά ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας».

Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη επεσήμαιναν επίσης πως ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα από την  επιτροπή είναι ότι υπάρχουν σημάδια πως το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ακόμα και από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών.

Η κυβερνητική επιμονή απέκρουσε τα μπρος-πίσω της αντιπολίτευσης  

Παρά τα μπρος-πίσω των προηγούμενων ημερών στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση με την επιμονή κέρδισε τη συναίνεση που επεδίωκε. Ωστόσο, αυτός ο δρόμος μόνο εύκολος δεν ήταν, αφού χρειάστηκαν υποχωρήσεις και θυσίες από την πλευρά της κυβέρνησης έως ότου επέλθει η συμφωνία. Ναι μεν η κυβέρνηση κατάφερε με ελιγμούς να απομονώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, την ίδια ώρα όμως υποχρεώθηκε να θυσιάσει την επιστολική ψήφο και να βάλει χρονικό περιορισμό.

Οι 200 βουλευτές πάντως που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο βρέθηκαν και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ψηφιστεί και από τους 300 της Βουλής, αφήνοντας ένα παράθυρο να υπάρξει συναίνεση και από τον ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι αυτή την ώρα είναι το κόμμα που έχει προβάλει τις ισχυρότερες ενστάσεις στο ζήτημα αυτό.

Τα 4 σημεία σύγκλισης

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία των κομμάτων επιτεύχθηκε και επήλθε σε τέσσερα σημεία τα οποία είναι τα εξής:

# Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές και η ψήφος τους θα είναι ισότιμη με εκείνη των ψηφοφόρων που ζουν στην Ελλάδα.

# Οι απόδημοι θα επιλέγουν υποψηφίους από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο θα έχει πλέον 15 υποψηφίους, έναντι 12 σήμερα, και στο οποίο θα μπορούν να συμπεριληφθούν και προσωπικότητες του εξωτερικού.

# Οι απόδημοι θα ψηφίζουν με φυσική παρουσία στις πρεσβείες και τα προξενεία, στη βάση ειδικών εκλογικών καταλόγων που θα σχηματιστούν.

# Δικαίωμα ψήφου θα έχουν όλοι όσοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει τουλάχιστον 2 στην Ελλάδα. Είτε εργαζόμενοι, είτε σπουδάζοντας, είτε για να κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία, και θα μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα. Επίσης θα πρέπει να έχουν ενεργό ΑΦΜ.

Οι διατάξεις που μένει να μορφοποιήσουν σε νομοσχέδιο, φαίνεται να έχουν το πράσινο φως και από το ΚΙΝΑΛ και από το ΚΚΕ και από την Ελληνική Λύση, ενώ υπό προϋποθέσεις θα ψηφίσει το νομοσχέδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα του κ. Βαρουφάκη εκφράζει αντιρρήσεις. Υπό το φως πάντως αυτής της ευρείας συναίνεσης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για μίνιμουμ βάση 200 βουλευτών που διαμορφώνεται, εκφράζοντας την ελπίδα τελικά το νομοσχέδιο να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές.

ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΖΗΣΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΙΤΕ ΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΕΙΤΕ ΩΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΩΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΟΙ

Νικητής ο Περισσός

Ο πρώτος κερδισμένος από τις εξελίξεις είναι φυσικά ο απόδημος ελληνισμός, που θα μπορεί –όπως συμβαίνει και στις άλλες χώρες της Ευρώπης– να μετέχει στην εκλογική διαδικασία. Ισότιμα και απρόσκοπτα.

Κερδισμένη από τις εξελίξεις βγαίνει όμως σίγουρα και η κυβέρνηση, αφού πόνταρε στην επιδίωξη της συναίνεσης και φαίνεται να της βγαίνει. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εφόσον τελικά το νομοσχέδιο ψηφιστεί στη Βουλή, θα μπορεί να επαίρεται ότι είναι η πρώτη κυβέρνηση που υλοποίησε τη συνταγματική πρόβλεψη για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, έσυρε τα άλλα κόμματα στην πρωτοβουλία που ανέλαβε και μπορεί επίσης να προσδοκά και στη θετική ψήφο πολλών Ελλήνων του εξωτερικού.

Κερδισμένο βγαίνει σίγουρα και το ΚΚΕ, που επέβαλε τους όρους της διακομματικής συμφωνίας. Ο Περισσός έθετε από την πρώτη στιγμή ορισμένες προϋποθέσεις που είχαν να κάνουν με την ουσιαστική σύνδεση των Ελλήνων του εξωτερικού με την Ελλάδα, και εν πολλοίς επέβαλε τις ρυθμίσεις που επιθυμούσε. Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΚΙΝΑΛ, που διαφοροποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και στήριξε το σχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Μεγάλος χαμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που αναγκάστηκε σε μια κωλοτούμπα, ώστε να μην απομονωθεί και να μην εμφανιστεί ότι φοβάται την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Το νομοσχέδιο που θα καταθέσει ο κ. Θεοδωρικάκος είναι τελείως διαφορετικό από το σχέδιο που είχε παρουσιάσει σαν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφού στο σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού δεν προσμετράτο στο τελικό αποτέλεσμα, γεγονός που όλοι οι νομικοί έσπευσαν να στηλιτεύσουν ως αντισυνταγματικό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα