Κικίλιας: Όλα είναι εικασίες – Δεν υπάρχει θέμα ημερομηνιών

Ξεκάθαρος ήταν ο Βασίλης Κικίλιας στα σενάρια για χαλάρωση των μέτρων ενόψει των Χριστουγέννων, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και συγκεκριμένα στη Δράμα.

Ο υπουργός Υγείας μάλιστα προειδοποίησε ότι «δεν θα αφήσω κανέναν να διαταράξει ή να ενοχλήσει ή να διασαλεύσει τη μάχη που δίνουν οι δραμινοί και το νοσοκομείο».

«Είμαστε σε μια φάση εξέλιξης και διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα, η οποία έχει πιέσει πολύ την κοινωνία και το ΕΣΥ και προφανώς έχει βάλει άλλα δεδομένα στον τρόπο που προγραμματίζαμε να επιστρέψουμε στη μερική κανονικότητα», τόνισε ο υπουργός Υγείας στο Open και συνέχισε:

«Πλέον δεν υπάρχει θέμα ημερομηνιών, αλλά όλα πάνε σύμφωνα με τον αριθμό των κρουσμάτων και πώς επίσης μπορούμε να βοηθήσουμε το ΕΣΥ, να μειωθούν τα περιστατικά στα νοσοκομεία και οι διασωληνωμένοι.

Στη Βόρεια Ελλάδα το ΕΣΥ λειτουργεί στο 100%, δοκιμάζεται και είμαστε περήφανοι για όλους που είναι μια γροθιά σε αυτή τη συγκλονιστική προσπάθεια και έχει μείνει όρθιο το ΕΣΥ.

Η επιτροπή θα συνεχίσει να συνεδριάζει, τα δεδομένα δίνονται καθημερινά στους επιστήμονες από τον ΕΟΔΥ και οι εισηγήσεις θα είναι αυτές που θα μας δείξουν πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα, σύμφωνα με τα νούμερα και τα στοιχεία».

Για το αν συζητείται σταδιακό άνοιγμα ανά περιοχή: «Υψηλό ιικό φορτίο έχει όλη η Ελλάδα. Είμαστε μία υγειονομική περιφέρεια. Υπάρχουν πολλές εισηγήσεις, κάποιες αυτές ακούγονται και δημοσίως.

Πάντα προκρίνεται η κοινή συνισταμένη των απόψεών της επιτροπής. Όλα συνυπολογίζονται αυτήν την εποχή. Ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι πέρα και πάνω από όλα είναι η υγεία μας και το να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τη συγκλονιστική αυτή κρίση. Βλέπετε τι γίνεται στις άλλες χώρες.

Δεν έχω προκαταβάλει ποτέ όλο αυτό το διάστημα την επιτροπή για να το κάνω τώρα. Έχουμε μια επιτροπή με επιστήμονες που προέρχονται από όλο το φάσμα της κοινωνίας και του πολιτικού γίγνεσθαι, η οποία είναι σεβαστή και δίνεται η δυνατότητα να αποφασίζουν ανεπηρέαστοι και χωρίς πίεση».

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να μην ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα: «Η απόφαση είναι ξεκάθαρη ότι θα έχουμε ιδιαίτερα Χριστούγεννα λόγω των επιβαρυμένων επιδημιολογικών δεδομένων».

Για τις ΜΕΘ και τις αεροδιακομιδές: «Στο σχέδιο που είχα ανακοινώσει ήταν οι επιχειρησιακές δυνατότες, πέραν του ότι από 36 κρεβάτια ΜΕΘ, φτάσαμε τα 220 στον νομό Θεσσαλονίκης, ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις αεροδιακομιδές. Το κάναμε όλο το διάστημα αυτό, έγινε και χθες».

Σχετικά με τη Δράμα: «Πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία από τους ανθρώπους που διοικούν. Δεν έχει πρόβλημα το νοσοκομείο της Δράμας, έχει πρόβλημα η πόλη και όλος ο νομός και πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι πώς αντιμετωπίσαμε τους υγειονομικούς κανόνες και τα πρωτόκολλα για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Το νοσοκομείο ξεκίνησε με 3 ΜΕΘ πριν από το δεύτερο κύμα, τώρα έχει 12 κρεβάτια.

Έχει επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό και κάνουν όλοι μαζί και η τοπική κοινωνία συγκλονιστική προσπάθεια. Δεν θα αφήσω κανέναν να διαταράξει ή να ενοχλήσει ή να διασαλεύσει τη μάχη που δίνουν οι δραμινοί και το νοσοκομείο.

Μιλάμε για πανδημία και κάποιοι δεν το έχουν καταλάβει. Χωρίς επενδύσεις λόγω μνημονίων τα προηγούμενα χρόνια, το ΕΣΥ στέκεται όρθιο, αντέχει το σύστημα και δεν έχουμε αφήσει κανέναν συμπολίτη μας χωρίς κρεβάτια.

Η μία πόλη θα στηρίξει την άλλη. Πρόβλημα αντιμετωπίζαμε και στη Θεσσαλονίκη και την Πιερία και τη Λάρισα και την Καβάλα και το έχουμε διαχειριστεί και αντιμετωπίσει, γι αυτό και έχουμε συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ στη Βόρεια Ελλάδα.

Δεν αποφασίζω εγώ που διασωληνώνονται οι ασθενείς ή ποιοι μεταφέρονται. Το συντονιστικό του ΕΚΒΑ προσπαθεί ώστε να μην μείνει κανείς αβοήθητος.

Όσο και να ενισχυθεί ένα δημόσιο σύστημα υγείας και όσα παραπάνω κρεβάτια ΜΕΘ, διπλάσια plus έχουμε πλέον, αν δεν κατανοήσουμε ότι πρέπει να φρενάρουμε τη διασπορά και να σεβαστούμε τους κανόνες,, ποτέ ένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να έχει άπειρες δυνάμεις. Αποδείχτηκε και στη Βόρεια Ευρώπη, σε χώρες πιο πλούσιες από εμάς».

Για τα εμβόλια: «Υπάρχει διαβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν θα γίνει καμία έκπτωση στην ασφάλεια αλλά θα ξεπεραστεί η γραφειοκρατία. Την ίδια στιγμή που θα εγκριθούν για όλες τις χώρες θα φτάσουν και σε εμάς. Υπάρχουν εικασίες για το πότε θα έρθουν».

Όσον αφορά στους αρνητές: «Έχουμε αντιληφθεί για τη χώρα ότι φέτος είχαμε διπλάσια εμβόλια για τη γρίπη.

Είναι σημαντικό. Υπάρχει μια εκστρατεία εμβολιασμού για να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι το εμβόλιο για τη δημόσια υγεία.

Οι λίγοι που δεν θέλουν να το κάνουν δεν είναι υποχρεωτικό, όμως είναι ευθύνη μιας οργανωμένης πολιτείας και όλων των ηγετών της σε όλα τα επίπεδα να παροτρύνουν τον κόσμο ώστε να εμβολιαστεί».

Για τη δήλωση του Στέλιου Πέτσα ότι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί όλος ο κόσμος: «Έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο θα έρχονται τα εμβόλια».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα