ΚΙΝΑΛ: Άλλα θέλει η βάση, άλλα η ηγεσία

Ένα ιστορικό λατινικό ρητό λέει πως «ο βασιλιάς δεν μπορεί να έχει άδικο» (rex non potest peccare) και αυτό φαίνεται ότι είναι κάτι σαν ευαγγέλιο στην Χαριλάου Τρικούπη, όπου θεωρούν την στρατηγική της Φώφης Γεννηματά ως… ιδανική.

Του Μ.ΚE.

Αυτή την στρατηγική των ίσων αποστάσεων με στόχο να επιστρέψουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Μία στρατηγική η οποία έχει αποτύχει παταγωδώς, καθώς από τότε που εξελέγη η κ. Γεννηματά δεν έχει καταφέρει να πείσει για επιστροφή ούτε ένα ψηφοφόρο. Τουναντίον αυτοί που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ έριξαν άγκυρα, ενώ τώρα της φεύγουν και προς την άλλη πλευρά, προς τη Νέα Δημοκρατία.

Προφανώς η ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ αποφάσισε να κάνει πράξη ένα παλιό ρητό της αριστεράς, που περισσότερο θυμίζει ανέκδοτο: «Αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ηγεσία, ας αλλάξουμε τη βάση μας». Κι όμως η βάση του ΚΙΝΑΛ εξακολουθεί να βλέπει διαφορετικά τα πράγματα από την ηγεσία, αλλά ευτυχώς για το ΚΙΝΑΛ ακόμη δεν έχουν φύγει μέχρι τώρα, ίσως επειδή έχουν κόλλημα με το ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι οι νυν ένοικοι της Χαριλάου Τρικούπη έχουν αποφασίσει να το ξεγράψουν από τον χάρτη.

Ήδη στις δημοσκοπήσεις η πρόεδρος του κόμματος υπολείπεται των ανθυποψηφίων της για τον προεδρικό θώκο του ΚΙΝΑΛ, μεταξύ της βάσης του κόμματος, η οποία δεν συμφωνεί με το λατινικό ρητό ότι «ο βασιλιάς δεν μπορεί να έχει άδικο». Προφανώς η βάση του κόμματος θεωρεί ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός», όπως φώναξε το παιδί στο υπέροχο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν υπό τον τίτλο «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα». Και γι’ αυτό το λόγο και η κ. Γεννηματά υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις έναντι τόσο του Ανδρέα Λοβέρδου, όσο και του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί και η αξιοπρεπής παρουσία καταγράφει στις έρευνες ο Παύλος Γερουλάνος, δίχως ακόμη να έχει ανακοινώσει επίσημα ότι θα είναι υποψήφιος.

Και τι κάνει η κ. Γεννηματά γι’ αυτό; Διοργανώνει συνδιασκέψεις των στελεχών της Νέας Γενιάς. Κι όπως διαρρέουν από την Χαριλάου Τρικούπη «έτσι θα ενισχυθεί το ΚΙΝΑΛ με δυναμισμό, φρέσκιες ιδέες και ριζοσπαστικοποιεί τον κύκλο της πολιτικής διαβούλευσης μεταξύ νέων ανθρώπων». Θεωρητικά ο στόχος είναι να τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα της σύγχρονης νεολαίας στο πλαίσιο της οικονομικής, υγειονομικής και αξιακής κρίσης που βιώνει η ανθρωπότητα. Φυσικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι της νεολαίας που μετείχαν ήταν επιλεγμένοι οπαδοί της κ. Γεννηματά. Διότι είναι γνωστό τοις πάσι ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν τόλμησε να κάνει εκλογές με την βοήθεια της τεχνολογίας, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την πανδημία. Απλά γνώριζαν ότι θα ηττηθούν οι προεδρικοί υποψήφιοι και προτίμησαν απλά να κάνουν μόνο αυτό που γνωρίζουν, δηλαδή να προχωρήσουν σε δοτές διοικήσεις. Όπως έχουν κάνει και στις νομαρχιακές επιτροπές.

Οι τρεις μονομάχοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Φώφη Γεννηματά

Κάλπες τον Νοέμβριο

Με βάση, λοιπόν, τα σημερινά δεδομένα, το πιθανότερο είναι ότι προς το τέλος της άνοιξης, ή στις αρχές του καλοκαιριού θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ για να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα και το πλάνο των διαδικασιών. Με απώτερο ορίζοντα οι κάλπες να στηθούν τον Νοέμβριο και αφού φυσικά δεν έχει προκύψει εκλογικός αιφνιδιασμός από την πλευρά του πρωθυπουργού. Σε σχέση με αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παύλος Γερουλάνος είναι από αυτούς που πιστεύουν στο εκλογικό σενάριο, γι’ αυτό και στην παρούσα φάση προσπαθεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους δεσμούς του με την Α’ Αθηνών, όπου φιλοδοξεί να είναι υποψήφιος βουλευτής. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι σαν υποψήφιος δήμαρχος έλαβε διπλάσιους ψήφους από ότι το ΚΙΝΑΛ στην ίδια περιφέρεια.

Βέβαια στην Χαριλάου Τρικούπη ψάχνονται για να «μπετονάρουν» το εκλογικό σώμα. Κάποιες σκέψεις της ηγετικής ομάδας να ψηφίσουν μόνο όσοι είναι τώρα γραμμένοι στο μητρώο μελών έχουν απορριφθεί νε τη γεννέση του από τα επιτελεία Λοβέρδου και Ανδρουλάκη. Και οι άλλοι δύο υποψήφιοι πρόεδροι ζητούν να γίνει εκλογή από τη βάση. Η κυρίαρχη αντίληψη είναι ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί το μοντέλο του 2017, δηλαδή ανοιχτές διαδικασίες σε οποιονδήποτε επιθυμεί να ψηφίσει. Εκτιμάται, επίσης, ότι προς συζήτηση θα τεθεί και το θέμα της ηλεκτρονικής ψήφου. Το 2017 την είχε προτείνει το Ποτάμι, αλλά αρνήθηκε η πλευρά της κ. Γεννηματά, φοβούμενη ότι θα ψηφίσουν και όσοι είναι εκτός Ελλάδας κάτι που ήθελε να το αποφύγει.

Την ίδια στιγμή, αξιοσημείωτη κινητικότητα καταγράφουν, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Και αυτό γιατί η πανδημία δεν τους επιτρέπει την απευθείας επαφή με τον κόσμο, αλλά κυρίως μέσω τηλεδιασκέψεων. Ο κ. Λοβέρδος στήνει πυρήνες υποστηριχτών του σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και στα πιο μικρά νησιά. Την ευθύνη έχει αναλάβει το οργανωτικό επιτελείο που έχει συγκροτήσει και μάλιστα τις επόμενες ημέρες θα επισκεφτεί την Ήπειρο και τη Θράκη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, για λόγους κομματικού πατριωτισμού, αποφεύγει τους υψηλούς τόνους και την κριτική, αφού εκτιμά ότι η συζήτηση για την εκλογή ηγεσίας κάνει ζημιά στο κόμμα. Για αυτό και δηλώνει ότι θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του όταν ανοίξει επισήμως η διαδικασία. Για την επαφή του με τα στελέχη του κόμματος έχει επιλέξει τη μέθοδο των «μεγάλων τηλεδιασκέψεων», και μάλιστα σε τακτική βάση πραγματοποιεί συνεδριάσεις με τη συμμετοχή δεκάδων ή και εκατοντάδων στελεχών από διάφορους νομούς.

Σε ό,τι αφορά την κ. Γεννηματά εκτιμά ότι η υπεύθυνη στάση που έχει κρατήσει στο θέμα Λιγνάδη, θα φέρει οφέλη στο κόμμα. Επί της ουσίας, ο σχεδιασμός της κ. Γεννηματά, όπως φάνηκε και από την παρέμβασή της στη συζήτηση στη Βουλή, είναι να ταυτίζει τη Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εμφανίζεται το Κίνημα Αλλαγής ως διακριτός πόλος. Όμως η στάση του κόμματος στην υπόθεση Κουφοντίνα περισσότερο θύμισε τη  στάση του ΣΥΡΙΖΑ με το να ζητά επί της ουσίας δικαίωση του πολυισοβίτη δολοφόνου.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα