ΚΙΝΑΛ: Υπηρεσιακά στελέχη θα ζητήσει ο Λοβέρδος

Η αναμενόμενη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη έδωσε το έναυσμα για να αρχίσει να ανεβαίνει το θερμόμετρο στο ΚΙΝΑΛ.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ήδη στο… γήπεδο υπάρχουν τρεις ισχυρές υποψηφιότητες, που αυξάνουν το ενδιαφέρουν και μπορούν να βγάλουν τον κόσμο από τα σπίτια και να τον οδηγήσουν στις κάλπες. Αν συμβεί αυτό, που είναι το ζητούμενο, τότε το ΚΙΝΑΛ θα κάνει πραγματικό restart. Διότι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα έχει νωπή εντολή από πολύ κόσμο για να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία της κεντροαριστεράς.

Ακόμη βέβαια δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν υπάρξουν και άλλοι υποψήφιοι, καθώς ο Χάρης Καστανίδης και ο Παύλος Γερουλάνος αναμένουν ο ένας τον άλλο. Και οι δύο ποντάρουν κυρίως στην «παναδρεϊκή» ψήφο, οπότε όπως αναφέρουν κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής αποκλείουν το ενδεχόμενο να είναι και οι δύο υποψήφιοι. Εάν κάποιος κάνει το πρώτο βήμα, το πιθανότερο είναι ο άλλος να κάνει πίσω. Απλά ο καθένας για δικούς του λόγους εξετάζει τις πιθανότητες.

Οπότε το ενδιαφέρον όλων είναι το πώς θα εξελιχθεί η προεκλογική περίοδος. Διότι πέραν των όσων λέγονται και των υποσχέσεων πως προηγείται η ενότητα του κόμματος, οι επίσημες διαρροές της Χαριλάου Τρικούπη δημιουργούν από μόνες τους ένα τοξικό κλίμα. Το να μοιράζεις δεξιά και αριστερά διάφορα για έναν υποψήφιο που προέρχεται από το ίδιο κόμμα, λες και είναι πολιτικός αντίπαλος, δεν το λες και κανονικότητα. Το να διαδίδουν από τη Χαριλάου Τρικούπη ότι ο Λοβέρδος είναι ο εκλεκτός της Ν.Δ. και ότι είναι δεξιός αποτελεί την απόλυτη ξευτίλα για ένα ιστορικό κόμμα, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ. Προφανώς οι «σουσουράδες και οι μουσίτσες», όπως τους αποκάλεσε ο πρώην υπουργός, μάλλον δεν έχουν καταλάβει ότι με αυτές τις ενέργειες πρώτα κάνουν ζημιά στο κόμμα, παρά προσφέρουν υπηρεσίες στην πρόεδρό τους.

Πρόσωπα κοινής αποδοχής

Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος φωτογράφισε όλους αυτούς που διαρρέουν διάφορα, αλλά θα παλέψει και για την ισονομία. Και φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει ειδικές συνθήκες στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία και θα αποφασίσει τα των εκλογών τον ερχόμενο Νοέμβριο. Στην Κεντρική Επιτροπή ο κ. Λοβέρδος θα ζητήσει να τοποθετηθούν πρόσωπα κοινής αποδοχής σε διάφορα πόστα. Ειδικά εάν στα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ την 3η Σεπτεμβρίου η ομάδα της Γεννηματά προσπαθήσει (που θα το κάνει) να καπηλευθεί την ημέρα και την εορτή του ΠΑΣΟΚ. Φυσικά να μη λησμονούμε ότι η Γεννηματά έβαλε το λουκέτο στο ΠΑΣΟΚ και τώρα θα προσπαθήσει ένας από τους Λοβέρδο και Ανδρουλάκη (όποιος από τους δύο εκλεγεί) να αναστήσουν το Κίνημα πριν οι… εγκέφαλοι της Χαριλάου Τρικούπη προλάβουν και παραδώσουν τα λάβαρα και την κληρονομιά στον Τσίπρα.

Μεταξύ των προσώπων που θα ζητηθεί από τον Ανδρέα Λοβέρδο να απομακρυνθεί από τη θέση του θα είναι ο Παύλος Χρηστίδης, ο εκπρόσωπος Τύπου, καθώς το τελευταίο διάστημα συμπεριφέρεται ως κομματάρχης παλαιάς κοπής, αλωνίζοντας την Πελοπόννησο συστήνοντας πυρήνες στήριξης της κας Γεννηματά. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν γνωρίζουμε εάν με το «σουσουράδες και μουσίτσες» που δήλωσε ο κ. Λοβέρδος στο «Πατρινόραμα» εννοεί τον κ. Χρηστίδη. Όμως σίγουρα θα σηκωθεί σκόνη, εάν ζητηθεί η απομάκρυνσή του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Πάντως, ο πρώην υπουργός προ ημερών σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είχε ζητήσει να υπάρξει μέριμνα, ώστε όλοι οι υποψήφιοι να έχουν γραφεία στη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ υποστήριξε πως «όλα τα όργανα του κόμματος να υπηρετούν όλους τους υποψηφίους και όχι μόνο την πρόεδρο». Όμως το σπουδαιότερο ήταν ότι ο κ. Λοβέρδος ζήτησε στην ίδια εκπομπή να προσδιοριστεί η ημερομηνία των εκλογών πριν από τις 3 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ακυρώσει το σχέδιο της Φώφης Γεννηματά για παρουσίαση της πολιτικής της πλατφόρμας για την ηγεσία στην επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, δεν θα μας κάνει καθόλου εντύπωση εάν ο κ. Λοβέρδος ζητήσει από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να απευθύνουν χαιρετισμούς όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία του Κινήματος την 3η Σεπτεμβρίου στα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ. Κάτι που δεν βολεύει την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, η οποία σκοπεύει μαζί με τους εκλεκτούς της να στήσει ένα σώου και λογικά αναμένουμε να το αρνηθεί.

Περιοδείες

Ήδη ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ξεκινήσει περιοδείες σε όλη την περιφέρεια και η ανταπόκριση που έχει από ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, αλλά και παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, του προσδίδει μία εξαιρετική δυναμική. Περιοδείες ξεκίνησε και η Φώφη Γεννηματά, ενώ τα εντεταλμένα για το κόμμα στελέχη μοιράζουν δεξιά κι αριστερά ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είχε συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου και το κλίμα μεταξύ τους παραμένει άριστο. Τώρα αναμένεται να ξεκινήσει και τις δικές του περιοδείες ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θα πρέπει να τονιστεί ότι και λόγω εντοπιότητας έχει στο τσεπάκι του την Κρήτη.

Κινητικότητα στην περιφέρεια επιδεικνύει και ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος δεν έχει μέχρι τώρα ανοίξει τα χαρτιά του για το τι θα πράξει. Ο κ. Γερουλάνος έχει συναντηθεί μέχρι στιγμής μόνο με τον Ανδρέα Λοβέρδο, με τον οποίο έχουν συζητήσει για τα εσωκομματικά.

 Περί αναβολής

Επίσης, μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει ο προγραμματισμός, όπως βεβαιώνουν άπαντες: Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα ορίσει τις διαδικασίες εκλογής του Νοεμβρίου, θα γίνει τον Σεπτέμβριο

Στο Κίνημα Αλλαγής επικρατεί προβληματισμός για την πορεία της πανδημίας, ωστόσο δεν συζητείται σενάριο αναβολής της εκλογικής διαδικασίας. Πάντως αρκετοί δίπλα στην κα Γεννηματά κάθε τρεις και λίγο επαναφέρουν το ζήτημα της πανδημίας. Λες και καίγονται να αναβάλουν τις εκλογές. Την ίδια ώρα βέβαια έμπειροι κομματικοί υποστηρίζουν ότι τυχόν αναβολή θα πυροδοτούσε καχυποψίες, εσωστρέφειες και ανακύκλωση μιας παθογένειας.

Όσο για το περίφημο μητρώο στελεχών, το οποίο επίσης έχει σηκώσει πληθώρα ανησυχιών, η εκτίμηση είναι ότι δεν πρόκειται να πάμε σε «λαθροχειρίες» . Κανείς δεν θέλει αμφισβήτηση του αποτελέσματος και το πιθανότερο είναι να υπάρξει δυνατότητα εγγραφής μέλους ή φίλου ακόμη και ανήμερα της ψηφοφορίας υπό ορισμένες προϋποθέσεις, δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις που θα διασφαλίζουν διαφάνεια και αξιοπρέπεια στη διαδικασία, όπως σημειώνουν κομματικά στελέχη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα