“Το ΠΑΣΟΚ μας διώχνει από το ΚΙΝΑΛ”

“Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά αυτή η διαγραφή δεν ισχύει για τη ΔΗΜ.ΑΡ. και το Κίνημα Αλλαγής”, αυτό λένε στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις σε επίπεδο κορυφής έχουν διαρραγεί και η μισή ΔΗΜ.ΑΡ. θα νιώσει καλύτερα εάν χωρίσουν τα τσανάκια τους με το ΠΑΣΟΚ. Η άλλη μισή επιμένει να συνεχίσουν την κοινή προσπάθεια για την ενιαία φωνή της Κεντροαριστεράς.

Κι εν μέσω όλου αυτού του μπάχαλου ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος δέχεται επιθέσεις ένθεν κακείθεν για την απόφασή του να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Οι αντιφρονούντες στο κόμμα του τον κατηγορούν ότι η εμμονή του βάζει σε περιπέτειες ακόμη και την ύπαρξη της ΔΗΜ.ΑΡ., ενώ από το ΚΙΝΑΛ έχουν αρχίσει να διαρρέουν ότι υπάρχουν υπόγειος δίαυλος επικοινωνίας με το Μαξίμου.

ΜΕ δηλώσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της ΔΗΜ.ΑΡ. από το ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζοντας πως “αυτοί μας διώχνουν, εμείς δεν φεύγουμε”, ενώ δεν απέκλεισε συνεργασία με το Ποτάμι. Μάλιστα υποστήριξε ότι”συνεργαστήκαμε και ιδεολογικά είμαστε κοντά”. Τέλος απέκλεισε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχει ένα θέμα, αυτό είναι η Συμφωνία των Πρεσπών και είναι ένα εθνικό θέμα αρχών. Η δική μας θέση, της ΔΗΜ.ΑΡ., είναι σταθερή για την επίλυση του Μακεδονικού. Η Κ.Ε. θεωρεί ότι τα θετικά της Συμφωνίας είναι περισσότερα από τα αρνητικά. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη στη Βουλή είναι ένας συνασπισμός δυο κομμάτων. Συνεπώς, δεν αποφάσισε η ΔΗΜ.ΑΡ. να μην πάει με το ΚΙΝΑΛ, η ΔΗΜ.ΑΡ. στη χθεσινή της απόφαση έλεγε ψηφίζουμε ναι στη Συμφωνία των Πρεσπών και συνεχίζουμε στο ΚΙΝΑΛ. Δυστυχώς, όμως η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανακοίνωσε χθες κάτι το οποίο δεν έχει προηγούμενο. Σε ένα συνασπισμό κομμάτων τη διαγραφή ουσιαστικά ενός από τα δύο κόμματα, με δεδομένο ότι η απόφαση δεν είναι προσωπική αλλά του κόμματος. Ο επίσημος όρος είναι Δημοκρατική Συμπαράταξη-ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ., έτσι κατέβηκε στις εκλογές, και δεν έχει προηγούμενο η διαγραφή ενός από τα δύο κόμματα γιατί αποφάσισε η ΚΕ του κόμματος αυτή τη θέση και μάλιστα όταν είχε πει ότι δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

«Τον πολυκομματικό φορέα δεν τον επιδιώξαμε εμείς το προηγούμενο διάστημα. Ξέρετε εγώ προσωπικά ήθελα ενιαίο φορέα. Τα άλλα κόμματα και το ΠΑΣΟΚ το επέλεξαν. Συνεπώς, οι απαντήσεις είναι ξεκάθαρες» συμπλήρωσε. «Παρακολουθώ το εξής, όποιος συμφωνεί με τη συμφωνία πηγαίνει πχ στο ΣΥΡΙΖΑ και όποιος διαφωνεί πηγαίνει κάπου αλλού πχ στη ΝΔ. Θα μπορούσε να το πει αν είχαμε αλλάξει θέση. Εμείς μένουμε σταθεροί. Είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση και υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι σενάρια που διαβάζω στον Τύπο. Δεν κάνουμε πολιτική κάτω από το τραπέζι, αυτές είναι οι θέσεις μας και χθες βγάλαμε μια απόφαση που έλεγε ότι θέλουμε να εκφράσουμε τον κόσμο της κεντροαριστεράς που θεωρεί ότι είναι θετική η Συμφωνία και θέλουμε εντός του ΚΙΝΑΛ να εκφράσουμε αυτόν τον κόσμο» ανέφερε.

Ερωτηθείς για μετεκλογική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ απάντησε «Δεν υπάρχουν αυτά. Ξεκαθαρίστηκαν και στην ΚΕ. Η ΔΗΜΑΡ είπε χθες ότι θα ήθελε να παραμείνει στο ΚΙΝΑΛ. Πρωτοφανής η απόφαση διαγραφής της παράταξής μας από το Κίνημα Αλλαγής και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη» σχολίασε.

Σχετικά με συνεργασία με το Ποτάμι είπε: «Δεν υφίστανται τα σημερινά δημοσιεύματα και μάλιστα ενόψει της ψήφισης της Συμφωνίας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υφίστανται όλα αυτά τα σενάρια ότι έχουμε καλή σχέση, ήμασταν στο ΚΙΝΑΛ μαζί, έχουμε αλλά αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται τέτοιο θέμα και δεν έχει γίνει καμία συζήτηση». «Πολιτικά βρισκόμαστε κοντά, αλλά δεν ισχύουν στην παρούσα χρονική φάση, αυτή την περίοδο παρεξηγούνται όλα. Στην πορεία θα συζητήσουμε με άλλες δυνάμεις που δεν εκφράζονται» πρόσθεσε.

Να παραδώσει την έδρα

Πάντως η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Εύα Καϊλή, ζήτησε από τον πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. να παραδώσει την έδρα. Μάλιστα τον κατηγορεί ότι διεκδικεί έναν ακόμα διορισμό, ενώ του θυμίζει ότι έχει εκλεγεί χωρίς σταυρό, αλλά διορισμένος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Και αφού χαρακτηρίζει ανήθικο το να διευκολύνει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, τον καλεί να παραδώσει άμεσα την έδρα. Αναλυτικά η ευρωβουλευτής έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Προς Θ. Θεοχαρόπουλο: Το ΠΑΣΟΚ σε δέχτηκε σαν πολιτικό με αρχές, συστρατεύτηκες με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τιμήθηκες με τη θέση του διορισμένου βουλευτή Επικρατείας. Μοιάζει όμως να άγεσαι από τις συγκυρίες και να περιφέρεσαι σε έναν άτυπο πλειστηριασμό διεκδικώντας έναν ακόμα διορισμό…Η εργαλειοποίηση της έδρας που σου δόθηκε καλή τη πίστη, για ένα θέμα που βλάπτει το Εθνικό συμφέρον, θυμίζει πρακτική που κατήγγειλες στο πρόσωπο του κ. Κουβέλη. Η στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας για τις Πρέσπες έχει εκφραστεί από την πρόεδρο Φ. Γεννηματά. Δεν είναι ηθικό λοιπόν, να διευκολύνεις την κύρωση της Συμφωνίας παραμένοντας βουλευτής χωρίς να έχεις εκλεγεί με σταυρό από τους πολίτες. Ελπίζω να παραδώσεις άμεσα την έδρα πίσω στην Δημοκρατική Παράταξη”.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από την πλευρά του απάντησε πως δεν παραδίδει την έδρα του. Η ανακοίνωση της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι η ακόλουθη: «H Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. διέγραψε τον Πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ., λόγω της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜ.Α.Ρ για τη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η απόφαση αφορά τη ΔΗΜ.ΑΡ., δεδομένου ότι είναι του κόμματος και όχι προσωπική.

Όσον αφορά τη βουλευτική έδρα, υπενθυμίζουμε ότι η παρουσία του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη Βουλή είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας των κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. για την κοινή εκλογική κάθοδο το 2015. Μέχρι τώρα δημόσια γνωρίζαμε από την απόφαση της Φώφης Γεννηματά ότι η διαγραφή έγινε εξαιτίας της απόφασης της ΔΗΜ.ΑΡ. για το ΝΑΙ. Τώρα έκπληκτοι ακούμε και την απαίτηση για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και από τη Βουλή! Η ΔΗΜ.ΑΡ. πήρε μια καθαρή θέση σε ένα εθνικό θέμα αρχών. Αυτό φαίνεται ορισμένοι συνεχίζουν να μην το κατανοούν. Ψυχραιμία!».

Εντός των επόμενων ημερών θα συνεδριάσουν εκ νέου τα όργανα της ΔΗΜ.ΑΡ. για να λάβουν απόφαση επί της διαγραφής Θεοχαρόπουλου. Ή πιο σωστά εάν θα παραμείνει η Δημοκρατική Αριστερά εντός του ΚΙΝΑΛ, ή θα συνεχίσει αυτόνομη πορεία. Ή τέλος αναζητηθούν νέες συνεργασίες είτε με το Ποτάμι, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το βέβαιο είναι ότι πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος νέα διάσπασης. Κάτι που επί της ουσίας επισημαίνουν σε αναρτήσεις τους τόσο ο Θόδωρος Μαργαρίτης, όσο και ο μέχρι προ ολίγων ημερών γραμματέας της ΔΗΜ.ΑΡ., Γιώργος Μπουλμπασάκος.

Ο κ. Μαργαρίτης γράφει: “1. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι σε θετική κατεύθυνση. Έχουμε όμως υποστηρίξει ότι πρέπει ταυτόχρονα να προκηρυχθούν εκλογές. Δεν είναι δυνατόν να μην βλέπουμε ότι έχουμε σήμερα μια κυβερνητική πλειοψηφία με αμφίβολη προγραμματική κατεύθυνση. Επομένως η σχετική συζήτηση δεν βρίσκεται σε ουδέτερο χρόνο και δεν μπορούμε να μην συνυπολογίσουμε και αυτό το δεδομένο.

  1. Η συμφωνία των Πρεσπών προχώρησε χωρίς συναινέσεις αλλά αντίθετα με απόλυτη εργαλειοποίηση με στόχο τα παιχνίδια εξουσίας και την κομματική αντιπαράθεση. Πρόκειται για αρνητική εξέλιξη.
  2. Η επιλογή για ΠΑΡΩΝ ή ΑΠΟΧΗ εξασφαλίζει την ενότητα της ΔΗΜΑΡ και την συνοχή του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ. Οφείλουμε παρά τις δυσκολίες, τα λάθη, τις όποιες διαφωνίες μας με το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσουμε το εγχείρημα που ξεκίνησε το 2015 και πρέπει να προχωρήσει με την αυτόνομη πορεία της Κεντροαριστεράς και την αλλαγή των συσχετισμών”.

Ενώ ο Γιώργος Μπουλμπασάκος τονίζει: “Η θέση μιας οριακής πλειοψηφίας της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ στη συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών δημιούργησε κρίση στις σχέσεις του κόμματος με το Κίνημα Αλλαγής. Η αρνητική εξέλιξη με την απομάκρυνση του Θ. Θεοχαρόπουλου από την Κοινοβουλευτική ομάδα συνιστά ένα νέο πρόβλημα.

Ως γραμματέας της ΔΗΜ.ΑΡ. μέχρι πριν δύο μήνες απευθύνω έκκληση ενότητας για την ΔΗΜ.ΑΡ. και το ΚΙΝΑΛ. Γι’ αυτό υποστήριξα τη θέση για ΠΑΡΩΝ στη συμφωνία των Πρεσπών. Η προοπτική για μετατροπή του ΚΙΝΑΛ σε ενιαίο κόμμα συνιστά θετικό βήμα όπως είχαμε ζητήσει. Φυγή προς τα εμπρός.

Ανησυχώ γιατί δεν γνωρίζω ποιος θα είναι ο πολιτικός προσανατολισμός της ΔΗΜ.ΑΡ. αν οι εξελίξεις την απομακρύνουν από τις διεργασίες για ένα ισχυρό φορέα της Κεντροαριστεράς. Η θέση μου είναι σαφής. Με τις δικές μας «αποσκευές», τις όποιες διαφωνίες και ενστάσεις, με τη δική μας ιστορική διαδρομή πρέπει να είμαστε παρόντες στην προσπάθεια για ενιαίο κόμμα της Κεντροαριστεράς μέσα από το ΚΙΝΑΛ”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα