ΚΚΕ: Ανακαινίστηκε το «σπίτι του λαού» και θα υποδεχθεί τους σύνεδρους

Ο Περισσός άνοιξε τις πύλες του για τους δημοσιογράφους, λίγα 24ωρα πριν από το 21ο Συνέδριο του κόμματος. Το ιστορικό κτίριο του ανακαινίστηκε και όπως τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας «το ΚΚΕ προχώρησε σε κάποιες σημαντικές, δομικές αλλαγές στο κτίριο της έδρας, με αφορμή ακριβώς την αφετηρία του 21ου Συνεδρίου, το οποίο αναμένεται να σηματοδοτήσει την πορεία του κόμματος μέσα στις νέες πολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται».

Οι εργασίες αναβάθμισης, ανακαίνισης και συντήρησης του κτιρίου ολοκληρώθηκαν με εθελοντική δουλειά, αλλά και οικονομική στήριξη από μέλη, οπαδούς και φίλους του κόμματος, κάτι που αποτελεί πάγια τακτική του ΚΚΕ. Έτσι, λοιπόν, το ΚΚΕ υποδέχθηκε τους δημοσιογράφους (κάτι που δεν κάνει συχνά), προκειμένου να τους ξεναγήσει στο ανακαινισμένο «σπίτι του λαού».

Στην ξενάγηση, στην οποία παραβρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τους καλεσμένους υποδέχτηκε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου κι αμέσως μετά, μίλησε η Κέλλυ Παπαϊωάννου, επικεφαλής της ομάδας αρχιτεκτόνων που επιμελήθηκε την ανακαίνιση του κτιρίου.

Οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στην έκθεση αφισών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Πρόκειται για μια επιλογή από αφίσες των τελευταίων 30 χρόνων, στις οποίες έχουν προστεθεί συμβολικά και κάποιες από τις πρώτες αφίσες που τύπωσε το Κόμμα το ’74 με τη νομιμοποίησή του.

Χειροκίνητο πιεστήριο

Μετά οι προσκεκλημένοι είδαν την αίθουσα που θα αξιοποιηθεί για τις εργασίες του συνεδρίου. Στη συνέχεια πήγαν στο φουαγιέ του κτιρίου, όπου βρίσκεται το μεγάλο ψηφιδωτό. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται ένα σημαντικό έκθεμα, ένα χειροκίνητο πιεστήριο του 1948 που βρίσκονταν στη Χίο και το χειρίζονταν ο ποιητής Φώτης Αγγουλές. Στον ίδιο χώρο εκτίθενται και υποδήματα κρατουμένων τα οποία τα φορούσαν όταν πήγαιναν στο δικαστήριο – στρατοδικείο ή για εκτέλεση. Τα συγκεκριμένα ανήκουν στον πατέρα της πρώην ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Επόμενος σταθμός στην ξενάγηση ήταν το φουαγιέ της αίθουσας συνεδρίων, χώρος που επίσης θα χρησιμοποιηθεί για τις εργασίες του Συνεδρίου και φιλοξενεί μια δεύτερη εξαιρετική εικαστική έκθεση. Ενδεικτικά παρουσιάστηκαν κάποια από τα εικαστικά έργα που την απαρτίζουν, που δωρίστηκαν στο κόμμα είτε από τους ίδιους τους καλλιτέχνες είτε από τους απογόνους τους. Σε διαφορετική και ξεχωριστή θέση βρίσκεται πλέον η πλακέτα – μνημείο στον Νίκο Μπελογιάννη.

Τελευταίος σταθμός της ξενάγησης ήταν η ίδια η αίθουσα συνεδρίων, που είναι έτοιμη για τις εργασίες του 21ου Συνεδρίου, με στημένες τις θέσεις του προεδρείου και το σύνθημα του Συνεδρίου στην “σκηνή” και με σήμανση στις προβλεπόμενες κενές θέσεις στο αμφιθέατρο ώστε να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις.

Η εναρκτήρια ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα θα δοθεί στο κλειστό του Γαλατσίου, όμως οι εργασίες του 21ου Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο ανακαινισμένο κτίριο του Περισσού.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα