ΚΩΔΙΚΟΣ: «Ανάσταση στην οικονομία»

Μετά από 100 χρόνια στην ελληνική κοινωνία έχει προκύψει σχέση μεταξύ της δημόσιας υγείας και της οικονομίας. Την τελευταία φορά που είχε συμβεί αυτό ήταν το 1919, όταν σύμπασα η ανθρωπότητα είχε χτυπηθεί από την ισπανική γρίπη.

Του Μ.Κ.E.

Η καταγραφή για το πόσοι πέθαναν στη χώρα μας από την ισπανική γρίπη δεν ήταν ακριβής (δεδομένου και των συνθηκών που επικρατούσαν). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ξεπέρασαν τους 12.000, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για πολλούς άλλους θανάτους.

Από τότε και ο πλανήτης, αλλά και η χώρα μας πέρασε από πολλές υγειονομικές κρίσεις, αλλά και από πάμπολλες οικονομικές περιπέτειες. Ποτέ, όμως, δεν υπήρχε ταυτόχρονα κρίση και στην υγεία και στην οικονομία. Έτσι φθάσαμε στο σημείο αντί η ηγεσία και τα στελέχη του υπουργείου Υγείας να «καίγονται» για την έναρξη των εμβολιασμών, να αποτείνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση στου επιστήμονες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Κι αυτό διότι η οικονομία ήδη βρίσκεται σε ύφεση και οι πρώτοι που ενδιαφέρονται να ξεκινήσει η αντίστροφή πορεία είναι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και «θησαυροφύλακας» όπως τον αποκαλούν χαϊδευτικά Θεόδωρος Σκυλακάκης (λόγω του ότι στην αρμοδιότητα του είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), ο οποίος ανά πάσα στιγμή γνωρίζει τα αποθέματα, αλλά και τις ανάγκες που δημιουργούνται από την πανδημία και τα αλλεπάλληλα περιοριστικά μέτρα.

 Το ορόσημο του Πάσχα

Ήδη η χώρα ταλανίζεται 10 μήνες από την πανδημία. Ήδη έχουμε αποχαιρετήσει εκατοντάδες συμπολίτες, πολλές δεκάδες δίνουν μάχη στις εντατικές μονάδες διασωληνομένοι, ενώ εκατοντάδες αναρρώνουν είτε σε απλές νοσοκομειακές κλίνες, είτε στα σπίτια τους ευρισκόμενοι σε καραντίνα. Χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν με τα χρήματα που τους δίνει το κράτος, ενώ την ίδια ώρα από τη μία αγωνιούν για την εργασία τους και από την άλλη ανησυχούν από το ότι αυξάνονται τα χρέη. Και όπως λένε οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι είναι βέβαιο ότι θα συμπληρώσουμε τουλάχιστον ένα χρόνο υπό αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες. Πάνω στις προβλέψεις των επιστημόνων στηρίζονται και όλα τα σενάρια και όλα τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου.

Η πρόβλεψη που κάνουν στο υπουργείο Οικονομικών και αυτή έχει γνωστοποιηθεί στο Μαξίμου στηρίζεται στο ότι λόγω των εμβολιασμών, το μεγάλο βήμα μπροστά θα το α το Πάσχα θα κάνουμε. Το Πάσχα του 2021 θα το εορτάσουμε στις 2 Μαΐου και μέχρι τότε όλοι ελπίζουν ότι θα έχει δημιουργηθεί η ανοσία της αγέλης και οι πολίτες τηρώντας τα βασικά μέτρα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά) θα μπορούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Γι’ αυτό και προσπαθούν και στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να δώσουν ένα τόνο αισιοδοξίας μέσα σε αυτό το φαιό περιβάλλον ότι «το Πάσχα του 2021 θα είναι φυσιολογικό από άποψη οικονομικών και υγειονομικών συνθηκών».

Η καραντίνα αναγκάζει και την αγορά να υποφέρει

Όπως γίνεται αντιληπτό το συγκεκριμένο σενάριο βελτιώνει κατακόρυφα τις προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας και κατ’ επέκταση του δημοσίου χρέους. Όμως δεν στηρίζεται σε πραγματικά οικονομικά δεδομένα, αλλά το κλειδί είναι το εμβόλιο. Παράλληλα, από τη συνεργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τις φαρμακευτικές εταιρείες προκύπτει η βάσιμη αισιοδοξία ότι έως τα μέσα Απριλίου 2021 θα έχει εμβολιαστεί μια κρίσιμη μάζα του πληθυσμού. Αυτό, σε συνδυασμό με την άνοδο των θερμοκρασιών, θα αποτελέσει το μεγάλο εφαλτήριο ανάκαμψης (ή τύπου ελατηρίου εκτόξευσης δεν διστάζουν να πουν στο οικονομικό επιτελείο) της  οικονομίας από τα μέσα του επόμενου έτους. Επίσης στο οικονομικό επιτελείο στηρίζονται και σε αυτό που είπε προ εβδομάδων ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ότι «λόγω της υψηλής αποτελεσματικότητας του εμβολίου απαιτείται ο εμβολιασμός του 55% του πληθυσμού για να υπάρξει ανοσία της αγέλης». Με άλλα λόγια, ακόμη και αν εμβολιαστεί ο ένας στους δύο, η δημόσια υγεία θα εξέλθει από τη χειρότερη κρίση των τελευταίων τουλάχιστον 100 ετών.

Ανησυχία για το χρέος

Φυσικά δεν είναι όλα ρόδινα. Διότι εάν υποθέσουμε ότι η οικονομία μας εισέλθει σε ένα ενάρετο κύκλο από τον Μάιο, θα έχει χαθεί ένα σημαντικό πεντάμηνο-εξάμηνο. Διότι κανένας δεν μπορεί να κάνει λόγο ότι με την μέθοδο του click away ή με άλλα τρικ θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο. Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι στο τέλος Απριλίου θα πρέπει να αρχίσουν όλοι οι πληττόμενοι να αποπληρώνουν τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί λόγω της πανδημίας. Θα μπορέσουν να ανταποκριθούν; Τι θα γίνει με τα τέλη κυκλοφορίας εάν συνεχιστεί το lockdown; Θα πληρωθούν στο τέλος του Φεβρουαρίου, ή θα αναγκαστεί να δώσει νέα παράταση η κυβέρνηση;

Όλα αυτά αναμφίβολα μπορούν να αμαυρώσουν το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Ανάσταση και στην οικονομία», περιγράφοντας την προσδοκία για απελευθέρωση από τα δεσμά το Πάσχα. Βέβαια την ίδια ώρα που η Ελλάδα σχεδιάζει την επόμενη ημέρα οι αναλυτές των αγορών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι την επομένη της πανδημίας έρχεται μια μεγάλη διεθνής κρίση χρέους.

Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, έχουν το υψηλότερο δημόσιο χρέος στη ζώνη του ευρώ. Στην Αθήνα εκτιμούν ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα μπορούν να τιθασεύσουν το χρέος και να αποφευχθεί μία νέα καταιγίδα. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι στη γειτονική μας Ιταλία ετοιμάζεται πρόταση προς την Ε.Ε., μέσω της οποίας υποστηρίζουν ότι  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει, είτε να αδρανοποιήσει είτε να διαγράψει το κρατικό χρέος της Ευρωζώνης που αγόρασε μέσα στην κρίση του κορωνοϊού.

Να τονιστεί ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει τελευταία και ελληνικό χρέος. Οι προτάσεις της Ιταλίας κρύβουν τους φόβους για την επόμενη ημέρα των υπερχρεωμένων οικονομιών της ευρωζώνης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα