Κορωνοϊός: Αύξηση θανάτων, εισαγωγών και διασωληνώσεων καταγράφει ο ΕΟΔΥ

Ακόμα 51 θάνατοι σε διάστημα επτά ημερών - Το στέλεχος «Kraken» παραμένει το πιο διαδεδομένο

Ακόμα 51 θανάτους ηλικιωμένων από Covid-19 καταγράφει η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 9-15 Οκτωβρίου, συγκριτικά με 48 θανάτους το επταήμερο που προηγήθηκε.

Αύξηση κατά 26% σε σχέση με τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες καταγράφεται επίσης στις νέες εισαγωγές ασθενών, οι οποίες ανήλθαν σε 1.082, καθώς και στις νέες διασωληνώσεις, οι οποίες ανήλθαν σε 33.

Σε σταθερά επίπεδα παραμένει ωστόσο το ποσοστό των θετικών δειγμάτων.

Το στέλεχος «Kraken» XBB.1.5 παραμένει κυρίαρχο, καθώς ανιχνεύεται στο 39% των δειγμάτων, και ακολουθούν τα στελέχη «Eris» EG.5 με 24% και «Arcturus» XBB.1.16 με 23%.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί επίσης 49 κρούσματα του νεότερου στελέχους «Pirola» ΒΑ.2.86, το οποίο παρακολουθείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί σοβαρότερη νόσο.

Σημαντική αύξηση κατά 66% καταγράφεται στο ιικό φορτίο που μετράται στα λύματα των Ιωαννίνων, ενώ στο Ηράκλειο η αύξηση ανέρχετεται σε 50%. Στις υπόλοιπες πόλεις οι μεταβολές βρίσκονται στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.

Συνοπτικά τα ευρήματα της έκθεσης:

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

✓ ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

✓ η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα
✓ ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 (n=1.082) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την
προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 26% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων

εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες
✓ ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=33) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=15)
✓ ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 53
✓ καταγράφηκαν 51 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη (εύρος 56-100 έτη)
✓ κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υπο-παραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον
✓ την εβδομάδα 39 η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (39%), ακολουθούμενη από την EG.5 (24%) και την ΧΒΒ.1.16 (23%)
✓ στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 49 θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής BA.2.86, με ημερομηνίες λήψης δείγματος από 5 έως 28 Σεπτεμβρίου
✓ η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 6 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν

Ιός της γρίπης

✓ η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10%* (sentinel)
✓ δεν καταγράφηκαν νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκε ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη κατά την εβδομάδα 41/2023. Δηλώθηκαν αναδρομικά 2 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 40/2023
✓ στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν καταγραφεί από την εβδομάδα 40/2023 4 δείγματα θετικάγια ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), όλα Α(Η1Ν1)pdm09

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

✓ η θετικότητα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα