Κορωνοϊός: Καθ’ οδόν τα νέα εμβόλια – Ποιες παραλλαγές καλύπτουν

Τα εμβόλια θα προστατεύουν από νόσηση και βάρια νόσηση αλλά και από τη μόλυνση, σύμφωνα με την ενημέρωση και την εκτίμηση των φαρμακευτικών εταιρειών

Έγκριση για τα νέα, επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της covid-19 ως προς τη μετάλλαξη Όμικρον αναμένεται μέσα στον Αύγουστο, όπως είχε αναφέρει και σε δηλώσεις του, πριν από μερικές ημέρες, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Τα εμβόλια θα προστατεύουν από νόσηση και βάρια νόσηση αλλά και από τη μόλυνση, σύμφωνα με την ενημέρωση και την εκτίμηση των φαρμακευτικών εταιρειών.

Έτσι, τα επικαιροποιημένα εμβόλια αναμένονται να έρθουν στην Ελλάδα μέσα στο φθινόπωρο και για αυτόν τον λόγο, όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, η Ελλάδα έχει μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των παραγγελιών της προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, από το φθινόπωρο και μετά, καθώς «τότε θα χρειαστούμε περισσότερα εμβόλια και πιο επικαιροποιημένα».

Λουκίδης: «Τα νέα εμβόλια θα καλύψουν τη μετάλλαξη Όμικρον»

Επίσης, όσο αφορά στις μεταλλάξεις τις οποίες θα καλύπτουν, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Στυλιανός Λουκίδης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί», σημείωσε πως «φιλοσοφία τους είναι να καλύψουν τη μετάλλαξη Όμικρον και το ερώτημα τίθεται στο αν θα καλύπτει τις 1 και 2 ή αν θα βάλουν και την 4-5», επισημαίνοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που υπάρχει συμβίωση με την πανδημία».

«Δεν είμαστε σίγουροι ότι όλα αυτά θα έχουν λυθεί μέχρι τότε», συμπλήρωσε καταλήγοντας με το ότι «είναι σωστή η οδηγία εμβολιασμού 4ης δόσης στους άνω των 60 και κυρίως εκείνους με υποκείμενα νοσήματα».

Ψαλτοπούλου για νέα εμβόλια: «Περιμένουμε περίπου τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο»

Παράλληλα, στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, για την πορεία και την κατάσταση της επιδημίας στη χώρα μας, προτρέποντας τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να προχωρήσουν στην τέταρτη δόση του εμβολιασμού, καθώς τους προστατεύει από τη σοβαρή νόσηση σε μεγάλο βαθμό.

Και για τα νέα εμβόλια που αναμένονται: «Περιμένουμε περίπου τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, που θα είναι πιο αποτελεσματικά. Έως τότε καλό είναι όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση και ειδικά όσα άτομα είναι πάνω από 60 ετών να προχωρήσουν στην τέταρτη δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα