Κορωνοϊός: Ξεχάστε EURO και Ολυμπιακούς Αγώνες!

Πάνε για αναβολή ενός ή και δύο ετών οι δύο μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, που είναι προγραμματισμένες να γίνουν το καλοκαίρι, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Το EURO 2020 θα μετατεθεί για το καλοκαίρι του 2021 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες για το καλοκαίρι του 2022…

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Με δεδομένη την πανδημία του κορωνοϊού είναι προφανές ότι εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο δεν πρόκειται να μπουν σε αεροπλάνο για τους επόμενους μήνες.

Το EURO είναι προγραμματισμένο να γίνει από τις 12 Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουλίου.

Συνολικά, 12 πόλεις σε 12 ευρωπαϊκές χώρες θα ανοίξουν τις πύλες τους.

Πρώτη θα είναι η… Ρώμη (Ιταλία), όπου θα φιλοξενήσει το εναρκτήριο παιχνίδι ανάμεσα σε Τουρκία και Ιταλία.

Αγώνες θα διεξαχθούν και στο Λονδίνο (Αγγλία), με σημαντικότερους τους δύο ημιτελικούς αλλά και τον μεγάλο τελικό στο «Γουέμπλεϊ». Θα είναι ο δεύτερος τελικός Euro μετά το 1996 στο συγκεκριμένο γήπεδο.

Mε τις σημερινές συνθήκες, η διεξαγωγή του EURO σε… 12 ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορεί να γίνει!

Γι’ αυτό η  UEFA εξετάζει το ενδεχόμενο μετάθεσης του Euro 2020 κατά ένα έτος.

Συνοπτικά, οι χώρες, οι πόλεις και τα γήπεδα διεξαγωγής του ΕURO είναι:

  • Αζερμπαϊτζάν: Μπακού, Μπακού Στέντιουμ (68.700)
  • Δανία: Κοπεγχάγη, Πάρκεν Στέντιουμ (38.065)
  • Αγγλία: Λονδίνο, Γουέμπλεϊ (90.000)
  • Γερμανία: Μόναχο, Αλιάντζ Αρίνα (75.000)
  • Ουγγαρία: Βουδαπέστη, Πούσκας Αρένα (67.689)
  • Ιταλία: Ρώμη, Ολίμπικο (72.698)
  • Ολλανδία: Αμστερνταμ, Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα (54.990)
  • Ιρλανδία: Δουβλίνο, Αβίβα Στέντιουμ (51.700)
  • Ρουμανία: Βουκουρέστι, Αρένα Νασιονάλ (67.889)

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ενδεχόμενη αναβολή του τουρνουά υπολογίζεται πως θα προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά, μεγαλύτερη των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, στo ταμείο της UEFA.

Η περίπτωση αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πιο σύνθετη και πιο δαπανηρή…

Σύμφωνα με μελέτες εάν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αποφασίσει να ακυρώσει τους εφετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ιαπωνία θα μπορούσε να χάσει περισσότερα από 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ…

Παράλληλα, ο  αντίκτυπος στο ιαπωνικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 1,4%, σύμφωνα με την ιστοσελίδα οικονομικής ανάλυσης του αθλητισμού «Palco23».

Οι σχετικές εκτιμήσεις γίνονται από την εταιρεία SMBC Nikko Securities, η οποία υπολογίζει ότι η κατανάλωση που «παράγεται» από τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι 5,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι «η ακύρωση του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στον κόσμο συνεπάγεται σημαντικές απώλειες για την Ιαπωνία, η οποία έχει επενδύσει σε πολλές αθλητικές υποδομές».

Η SMBC εκτιμά ότι αν η πανδημία λήξει τον Απρίλιο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν ακυρωθούν και γίνουν μεταξύ 24 Ιουλίου και 9 Αυγούστου, ο αντίκτυπος στο ιαπωνικό ΑΕΠ θα είναι 0,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Σε αυτή την προοπτική, η ακύρωση κρατήσεων στον τομέα της φιλοξενίας θα σήμαινε πτώση των εσόδων των Ολυμπιακών Αγώνων κατά 14,9%.

Στη ΔΟΕ ξορκίζουν το ενδεχόμενο μετάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, διότι η οικονομική ζημιά θα είναι τεράστια για όλους.

«Θα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για αυτό σοβαρά από τον Απρίλιο. Δεν νομίζω ότι οι Αγώνες θα μπορούσαν να ακυρωθούν, θα ήταν μία καθυστέρηση», δήλωσε στη «Wall Street Journal» ο Χαρουγιούκι Τακαχάσι, μέλος της 25μελούς Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο.

«Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα αντιμετώπιζε προβλήματα εάν υπάρξει ακύρωση. Μόνο τα αμερικανικά τηλεοπτικά δικαιώματα τους παρέχουν ένα τεράστιο ποσό», τόνισε, ενώ εξήγησε ότι δεν πιστεύει πως μια διεξαγωγή Ολυμπιακών Αγώνων χωρίς κοινό είναι ρεαλιστική επιλογή λόγω του ποσού των χρημάτων που θα χαθούν από εισιτήρια και άλλες πωλήσεις…

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Στέλιος Αγγελούδης, έδωσε τη δική του εκτίμηση για το θέμα και, όπως τόνισε, η τελική απόφαση ως προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα ληφθεί τον Μάιο, ανάλογα και με τις τότε συνθήκες σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό.

«Όλη αυτή η ένταση του φαινομένου επιβάλλει έναν προβληματισμό. Τον Μάιο οι καθ’ ύλην αρμόδιοι θα εξετάσουν το θέμα, τις συνθήκες και θα αποφασίσουν σχετικά. Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιπες διεθνείς ομοσπονδίες αποφασίζουν ανάλογα με τις ισχύουσες καταστάσεις της χώρας τους για τα διάφορα προγραμματισμένα event και παίρνουν τις αποφάσεις…» είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έσπευσε να προχωρήσει στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στις 12 Μαρτίου (την περασμένη Πέμπτη), παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας ζητούσε η τελετή να γίνει τον Μάιο αφού στην περιοχή υπάρχουν πλέον –και λόγω της καραντίνας– ελάχιστοι τουρίστες.

Όμως, αν η ΕΟΕ συναινούσε στην αναβολή της Αφής, θα έδινε το μήνυμα ότι η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων είναι στον αέρα…

Κίνδυνος για Champions League  και Europa League

Μέχρι στιγμής, πολλά ευρωπαϊκά κράτη αναβάλλουν αθλητικές διοργανώσεις.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζιουζέπε Κόντε, σε συνεργασία με την Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισαν ότι αναστέλλονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες τουλάχιστον έως τις 3   Απριλίου.

Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, οι δύο επαγγελματικές κατηγορίες (Α΄ και Β΄) αποφάσισαν όπως οι δύο προσεχείς αγωνιστικές τους διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών.

Στη Γερμανία τα εντός έδρας παιχνίδια της Μπάγερν θα είναι κεκλεισμένων των θυρών,  όπως επίσης της Γκλάντμπαχ με την Κολωνία (αναμετρώνται στις 11/3) και το φιλικό εναντίον της Ιταλίας (31/3).

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα πως περίπου  2 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο θα χάσουν οι σύλλογοι της Bundesliga από τα εισιτήρια  το προσεχές διάστημα.

Από την πλευρά της η UEFA προχώρησε σε αναβολές αγώνων για το Europa League, ενώ ανοιχτό πλέον είναι το ενδεχόμενο να σταματήσει το Champions League μόλις ολοκληρωθεί η φάση των «16».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα