Κώστας Αγοραστός: «Η ίδια η ζωή θα οδηγήσει σε αλλαγή του “Κλεισθένη”»

«Στην πράξη εκατομμύρια Έλληνες πολίτες θα αντιληφθούν πλήρως τους επόμενους μήνες τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης νομοθετικής παρέμβασης στη ζωή τους και την καθημερινότητά τους και η δική τους “ψήφος” θα είναι αρνητική», δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Α» ο Κώστας Αγοραστός.

Ο πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε., απαντώντας σε ερώτημα για την απλή αναλογική, εξηγεί ότι «με το νέο εκλογικό σύστημα, είναι βέβαιο ότι θα γιγαντωθούν τα φαινόμενα “συναλλαγής” κάτω από το τραπέζι». Τέλος, εξαπολύει πυρά κατά του Κώστα Γαβρόγλου, αναφορικά με την πρότασή του για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, λέγοντας ότι «ο υπουργός Παιδείας κινήθηκε πίσω από τις κουρτίνες, με επιλεκτικές συναντήσεις με δημάρχους και ακαδημαϊκούς».

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαδόπουλο

Ο «Κλεισθένης» λύνει προβλήματα ή δυσχεραίνει την κατάσταση στην αυτοδιοίκηση;
«Την έχω χαρακτηρίσει ως τη “χειρότερη νομοθετική παρέμβαση” στην ιστορία της αυτοδιοίκησης και πολύ φοβούμαι ότι ο χαρακτηρισμός μπορεί να αποδειχθεί επιεικής στο τέλος. Όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει αλλά δεν ασχολείται καν με τα πραγματικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης. Το αντίθετο: είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ. Δεν αποκεντρώνει νέες αρμοδιότητες με τους αντίστοιχους πόρους. Δεν λύνει το φλέγον πρόβλημα της έλλειψης ανθρωπίνων και χρηματικών πόρων. Δεν απλοποιεί το ασφυκτικό γραφειοκρατικό πλαίσιο που κρατά δέσμια την Αυτοδιοίκηση αλλά, αντίθετα, ενισχύει την επιτροπεία του κράτους στους ΟΤΑ. Και εποπτεία σημαίνει επιτροπεία! Επιπλέον, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο μικρό, ευέλικτο, επιτελικό κράτος. Το μόνο που ουσιαστικά αλλάζει είναι το εκλογικό σύστημα. Άρα και υπό αυτό το πρίσμα χαμένη βγαίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς κερδισμένοι θα είναι ουσιαστικά οι ολιγάρχες, οι οποίοι μέσω μικρών χορηγιών θα ελέγχουν εύθραυστες πλειοψηφίες στα συμβούλια. Πάντως, όποιος γνωρίζει την Αυτοδιοίκηση αντιλαμβάνεται ότι η ίδια η ζωή θα οδηγήσει σε αλλαγή του “Κλεισθένη” για τον απλούστατο λόγο ότι συγκρούεται με την πραγματικότητα. Στη Βουλή μπορεί να ήταν αρκετή η ψήφος των “149” και των “150”. Στην πράξη, όμως, εκατομμύρια Έλληνες πολίτες θα αντιληφθούν πλήρως τους επόμενους μήνες τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης νομοθετικής παρέμβασης στη ζωή τους και την καθημερινότητά τους και η δική τους “ψήφος” θα είναι αρνητική».

“Χαμένη βγαίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς κερδισμένοι θα είναι ουσιαστικά οι ολιγάρχες, οι οποίοι μέσω μικρών χορηγιών θα ελέγχουν εύθραυστες πλειοψηφίες στα συμβούλια”, δηλώνει για τον “Κλεισθένη” ο κ. Αγοραστός

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει, ώστε να υπάρξει πραγματική μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
«Μεταρρύθμιση είναι η πρόταση που καταθέσαμε εμείς οι περιφέρειες στον δημόσιο διάλογο και δυστυχώς δεν εισακούστηκε. Μια πρόταση η οποία δίνει λύσεις σε παθογένειες που “κουβαλά” το ελληνικό κράτος εδώ και πολλά χρόνια και το έχουν οδηγήσει στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Η πρότασή μας είναι απλή και ξεκάθαρη και αφορά τη μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Δηλαδή, από την περιφερειακή διοίκηση με την πλήρη επιτροπεία της εκάστοτε κυβέρνησης να πάμε στην πραγματική δημοκρατία που είναι η περιφερειακή διακυβέρνηση. Συνοπτικά, περιφερειακή διακυβέρνηση σημαίνει συλλογική ηγεσία και διέπεται από την αρχή της επικουρικότητας, της ενότητας του προγραμματισμού, της ολοκλήρωσης των διοικητικών ενεργειών, της συγκέντρωσης του διοικητικού έργου και της καταλληλότητας και επάρκειας των ανθρώπινων και χρηματικών πόρων. Η περιφερειακή διακυβέρνηση είναι ο ισχυρός κρίκος στην αλυσίδα της παραγωγικής ανασυγκρότησης».

Γιατί έχει ξεσπάσει τόσο μεγάλη θύελλα αντιδράσεων για την απλή αναλογική;
«Ο νόμος δεν εισάγει την έντιμη, αγνή, ανόθευτη και άδολη απλή αναλογική της πρώτης Κυριακής, πρώτης επιλογής που εκφράζει την ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής κυριαρχίας, αλλά την πλειοψηφική, πολύπλοκη, και δόλια των δυο γύρων. Τόνισα στη Βουλή πως αν η κυβέρνηση δεν θέλει απλή αναλογική πρώτης Κυριακής, τότε ας ορίσει κατώφλι εισόδου και εκλογής, δηλαδή 3% για την είσοδο στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια και 40% (ενδεικτικοί οι αριθμοί) για την ανάδειξη Περιφερειάρχη και Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή. Έτσι, όπως είναι, πάντως, το εκλογικό σύστημα, είναι βέβαιο ότι θα γιγαντωθούν τα φαινόμενα “συναλλαγής” κάτω από το τραπέζι. Κι όχι μόνο για την κατανομή των αξιωμάτων αλλά ακόμη και για το ποια έργα θα προκρίνονται καθώς στο νόμο προβλέπεται το τεχνικό πρόγραμμα να ψηφίζεται έργο-έργο. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα: ως Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε υλοποιήσει και ολοκληρώνουμε 2.000 έργα, για τα οποία θα έπρεπε να ψηφίζουμε 3.000 μέρες, δηλαδή περισσότερο από 8 χρόνια… Οπότε καταλαβαίνει ο κάθε πολίτης τι πρόκειται να επιφέρουν οι συγκεκριμένες αλλαγές και σε τι πραγματικά αποσκοπούν».

«ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ 2.000 ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ 3.000 ΜΕΡΕΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 8 ΧΡΟΝΙΑ…»

Κύριε Αγοραστέ, σε μία περίοδο σκληρής λιτότητας πόσο εύκολο είναι για τις Περιφέρειες να εξασφαλίσουν κονδύλια για έργα υποδομών;
«Η πραγματικότητα που βιώνουμε και βιώσαμε όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων ήταν σκληρή. Από τη μια η υποχρηματοδότηση και από την άλλη η υποστελέχωση των περιφερειών δημιούργησαν πολλά προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά, οι περιφέρειες απέδειξαν ότι μπορούν μέσα από τη συνεργασία να πετυχαίνουν περιφερειακούς στόχους, εθνικούς στόχους και ευρωπαϊκούς στόχους. Οι περιφέρειες στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα και συναίνεσαν, συνεργάστηκαν, κατηγορήθηκαν άδικα, για να μην πω λοιδορήθηκαν, αλλά είχαν πάντα πυξίδα τον άνθρωπο και τίποτα άλλο. Ο καθένας μπορεί εύκολα να αντιληφθεί τι θα συμβεί σε κάθε Περιφέρεια που κάθε χρόνο υλοποιεί πολλές δεκάδες έργα. Γι’ αυτό δεν θα πάψω να επισημαίνω ότι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι ολιγάρχες, οι οποίοι με μικρές χορηγίες θα μπορούν να διαμορφώνουν εύθραυστες πλειοψηφίες προωθώντας τα συμφέροντά τους».

“Οι περιφέρειες απέδειξαν ότι μπορούν μέσα από τη συνεργασία να πετυχαίνουν περιφερειακούς στόχους, εθνικούς στόχους και ευρωπαϊκούς στόχους”, σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε.

Ως πρόεδρος της ΕΝΠΕ είστε ικανοποιημένος από τη συνεργασία σας με τους άλλους περιφερειάρχες;
«Ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός αποτέλεσαν από το 2011 και μετά οι αιρετές περιφέρειες. Δείξαμε ότι με σκληρή δουλειά μπορούν οι Αυτοδιοικήσεις να διαχειρίζονται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα, συνεργατικότητα, απογαλακτισμένες από κομματικές, ιδεοληπτικές και συμπλεγματικές καταστάσεις, ζητήματα. Απέδειξαν οι περιφέρειες ότι πετυχαίνουν να συνεργάζονται με όλους τους αρμόδιους φορείς είτε πρόκειται υπουργεία και κυβερνητικούς φορείς, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, είτε πρόκειται για υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Άρα, τα αποτελέσματα που έχουν πετύχει οι αιρετές περιφέρειες τα τελευταία χρόνια αποτελούν την απάντηση στο ερώτημα σας. Τελικά γιατί πιστεύετε ότι με τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε η ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών για τον Μάιο του 2019, ενώ η πρόταση που εισήγαγε μέσω του νομοσχεδίου ο υπουργός Εσωτερικών ήταν για τον Οκτώβριο του 2019; Πρόκειται ξεκάθαρα για κυνικό παιχνίδι εξουσίας. Αλλά ταυτόχρονα είναι μια υποδειγματική προσωποποίηση της ταχύτατης απομυθοποίησης της καινούργιας αντίληψης που θα έφερνε στην πολιτική ζωή του τόπου το κυβερνών κόμμα».

«ΕΙΜΑΙ ΤΑΓΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΟΝ ΔΥΝΑΜΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ»

“Έχουμε πολλά ακόμη να προσφέρουμε ως την τελευταία ημέρα της θητείας τιμώντας στο ακέραιο την ισχυρή εντολή που έχουμε από τους Θεσσαλούς”, ξεκαθαρίζει ο Κώστας Αγοραστός

Θα ήθελα, τέλος, να σας ρωτήσω εάν εξετάζετε την επιστροφή σας στην κεντρική πολιτική σκηνή;
«Θα σας απαντήσω χωρίς καμία περιστροφή. Είμαι ταγμένος στον αγώνα για μια καλύτερη Θεσσαλία. Πιστεύω στο δυναμισμό και τις δυνατότητες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για την οποία όπως σας είπα αγωνιζόμαστε να εξελιχθεί σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση, πιστεύω στο δυναμισμό και τις δυνατότητες των Θεσσαλών, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις προοπτικές του τόπου μας. Μαζί με τους πολίτες της Θεσσαλίας έχουμε κάνει ένα, κατά κοινή ομολογία, πρωτόγνωρο έργο: με 2.000 έργα προϋπολογισμού 1,8 δις ευρώ και 2.105 επενδύσεις προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, αλλάζουμε καθημερινά την εικόνα στη Θεσσαλία, συμβάλλουμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, αναπτύσσουμε εστίες κοινωνικής αλληλεγγύης για τις ευάλωτες ομάδες, βελτιώνουμε τις υποδομές, παρεμβαίνουμε ουσιαστικά στο να γίνει καλύτερη η καθημερινότητα των πολιτών. Έχουμε πολλά ακόμη να προσφέρουμε ως την τελευταία ημέρα της θητείας τιμώντας στο ακέραιο την ισχυρή εντολή που έχουμε από τους Θεσσαλούς. Από εκεί και πέρα είναι αυτονόητο ότι με τις εκλογές για την Περιφέρεια δεν πρόκειται να ασχοληθούμε πριν έλθει η ώρα τους, το 2019».

«Πίσω από τις κουρτίνες κινήθηκε ο Γαβρόγλου»

Πώς κρίνετε την πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας;
«Πρόκειται για μια πρόταση που δεν προέκυψε από διάλογο ούτε με την κοινωνία ούτε την Αυτοδιοίκηση. Ο υπουργός κινήθηκε πίσω από τις κουρτίνες, με επιλεκτικές συναντήσεις με δημάρχους και ακαδημαϊκούς, και έχει ακέραια την ευθύνη τόσο για τους χειρισμούς που έκανε όσο και την πρόταση που παρουσίασε. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναλαμβάνει πρωτοβουλία συγκαλώντας ευρεία σύσκεψη όλων των φορέων της Θεσσαλίας (δήμοι, ακαδημαϊκή κοινότητα, κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς) στην οποία προσκαλέσαμε και θεωρούμε απολύτως επιβεβλημένη την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και προσωπικά του υπουργού ώστε να γίνει γνήσιος δημοκρατικός και ουσιαστικός διάλογος. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η μεγαλύτερη επένδυση μίας χώρας είναι αυτή η οποία στηρίζεται στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Η παιδεία του μέλλοντος απαιτεί καθαρά επιχειρήματα. Η κάθε μεταρρύθμιση πρέπει να προκύπτει μέσα από σοβαρό, ανοιχτό, τεκμηριωμένο και δημοκρατικό διάλογο με την τοπική κοινωνία και βεβαίως με νηφαλιότητα και ψυχραιμία και να αποβαίνει προς όφελος της εκπαίδευσης και της κοινωνίας. Για τους παραπάνω λόγους, καλούμε το υπουργείο Παιδείας έστω αυτήν την ύστατη ώρα να μη δημιουργήσει τετελεσμένα και να μη μετακυλήσει στην τοπική κοινωνία το κόστος της προχειρότητας και της προφανούς εξυπηρέτησης μικροκομματικών και προσωπικών συμφερόντων».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα