«Κούνησε το μαντίλι» ο Ιβάν Σαββίδης στην ημερήσια έκδοση του «Έθνους» (φωτό)

Η «Α» δίνει αποκλειστικές απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την απόφαση του Ελληνορώσου επιχειρηματία

 

Ρεπορτάζ: Βίκυ Καλοφωτιά

Άτιμη κρίση! Τι να σου κάνουν τα 2.500 φύλλα που έφτανε το τιράζ της, τα «σπαρταριστά» ρεπορτάζ, οι πιστοί (κατ’ άλλους ίσως και γραφικοί) αναγνώστες, που σε πείσμα των καιρών επέμεναν μαζί με τον πρωινό τους φρέντο να την προμηθεύονται καθημερινά από τον περιπτερά της γειτονιάς!

Τίποτε από όλα αυτά δεν στάθηκε ικανό να τη σώσει από τη δυστυχώς προδιαγεγραμμένη μοίρα της να είναι άλλη μία εφημερίδα που καταδικάζεται σε… θάνατο, επειδή η τσέπη του ιδιοκτήτη της δεν κατόρθωσε να τη συντηρήσει.

Ο λόγος για μία από τις παλαιότερες εφημερίδες της Ελλάδας, το «Έθνος», που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1913 από τον Σπύρο Νικολόπουλο, και στις 30 Ιουλίου 2019, η έκδοση του καθημερινού φύλλου της μας… κούνησε οριστικά το μαντίλι, μετά από δύο χρόνια διοίκησής της από τον Ιβάν Σαββίδη. Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο, που κάποτε είχε μεγαλόπνοα σχέδια για την «αφεντιά» της αλλά, από ό,τι φαίνεται, υπολόγιζε χωρίς τον… ξενοδόχο – και στην προκειμένη περίπτωση χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν του το περιεχόμενο του πορτοφολιού του, που συνεχώς άδειαζε.

Έτσι, με μία επίσημη ανακοίνωση, ο Όμιλός του ενημέρωσε πρόσφατα το αναγνωστικό κοινό ότι μόνο με δύο τρόπους θα μπορεί πλέον να διαβάζει τη συγκεκριμένη εφημερίδα. Είτε αγοράζοντας το εβδομαδιαίο φύλλο της (κάθε Κυριακή), είτε επιλέγοντας τη διαδικτυακή της μορφή, την ενημερωτική ιστοσελίδα ethnos.gr.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), η οποία εξέφρασε την απογοήτευσή της γι’ αυτή την εξέλιξη, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ακόμη και απεργιακών κινητοποιήσεων προκειμένου να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Τι θα συμβεί τελικά με τις εν λόγω θέσεις εργασίας; Πώς θα λειτουργήσει η διαδικτυακή έκδοση; Ποια θα είναι η απόφαση της ΕΣΗΕΑ;

Η «Α» συγκέντρωσε αποκλειστικές πληροφορίες για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την αναστολή της έκδοσης του ημερήσιου φύλλου του «Έθνους», που είχε εξαγοραστεί από τον Ελληνορώσο επιχειρηματία στις 29 Ιουλίου του 2017.

Σύμφωνα με αυτές, τουλάχιστον προς το παρόν, όλα είναι ρευστά και ουδείς γνωρίζει το ακριβές νούμερο αυτών που θα απολυθούν, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το ποιοι θα μείνουν στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας και θα συνεργάζονται συγχρόνως και με την ιστοσελίδα, και ποιοι θα είναι αυτοί που τελικά θα αποχωρήσουν.

Και το… κερασάκι στην τούρτα, σας το αφήσαμε φυσικά για το τέλος!

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα της απεργίας της ΕΣΗΕΑ μάλλον «χλομιάζει», επειδή όσοι απολυθούν, θα φύγουν με γερές αποζημιώσεις.

Απολύσεις, ακαριαίοι (εκδοτικοί) θάνατοι, απανωτά «χαστούκια» για όσους κάνουν οικονομικά ανοίγματα και οι φιλοδοξίες τους ματαιώνονται αλλά και για εκείνους που μέχρι πρότινος θεωρούσαν κάποια δικαιώματα δεδομένα και αυτονόητα, όπως αυτό της εργασίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι άλλο ένα «λουκέτο» προστέθηκε στο ήδη βεβαρημένο σκηνικό, άλλο ένα έντυπο «ξεψύχησε», άλλος ένας αριθμός θέσεων εργασίας κινδυνεύει να πάρει την κατιούσα.

Καιρός για ουσιαστικό «λίφτινγκ», λέξη που αναφέρεται και στο τελευταίο πρωτοσέλιδο της μέχρι πρότινος καθημερινής έκδοσης του «Έθνους». Καιρός για «λίφτινγκ» στον τρόπο σκέψης, δράσης, και γενικότερης αντιμετώπισης των όσων μας συμβαίνουν. Καιρός για «λίφτινγκ» σε όλα αυτά. Και όχι μόνο στις 120 δόσεις για τα ταμεία, όπως διαβάζουμε στον κεντρικό τίτλο του παραπάνω πρωτοσέλιδου…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα