«Κράτα με να σε κρατώ για να πάμε όλοι στον γκρεμό»

Στον Περισσό ποντάρουν στους απογοητευμένους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν θέλουν να επιστρέψουν στα παλιά κόμματα

«Η επίθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο είναι απολύτως καταδικαστέα και ταυτόχρονα ανήθικη, ενώ το ίδιο καταδικαστέα και αήθης είναι και η στάση του κ. Τσίπρα, ο οποίος κάλυψε με απαράδεκτα επιχειρήματα και πρακτική τον υπουργό του». Αυτή είναι η άποψη του ΚΚΕ, όπως την εξέφρασε τα τελευταία 24ωρα και στη Βουλή και σε παρεμβάσεις του στα ΜΜΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, όμως, αναλύει και από ένα διαφορετικό πρίσμα την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Είναι το γνωστό παιχνίδι, στο οποίο δεν γίνεται αντιπαράθεση επί της ουσίας και ανάδειξη του πολιτικού προβλήματος που αφορά συνολικά τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Όλα γίνονται μόνο και μόνο για να ενισχυθούν τα κάλπικα διλήμματα ανάμεσα στους δύο του διπολισμού».

Εάν τελικά η Ν.Δ. καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για τον Παύλο Πολάκη, το ΚΚΕ θα μετάσχει στη συζήτηση, ακόμη και εάν ο πρωθυπουργός τη μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης. Σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία, ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση. Σίγουρα δεν θα ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης, όμως μπορεί να λάβει την απόφαση να αποχωρήσει. Κι αυτό με την ελπίδα ότι κάποιοι από την κυβερνητική πλειοψηφία, εκμεταλλευόμενοι την απουσία του ΚΚΕ κι επειδή η καταμέτρηση θα γίνει επί των παρόντων, να μην ακολουθήσουν την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως ο κ. Κουτσούμπας το θεωρεί απίθανο να συμβεί αυτό: «Φαίνεται ότι οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός αυτής της χώρας βρίσκονται στη φάση του κράτα με να σε κρατώ για να πάμε όλοι μαζί στον γκρεμό».

Κι εκεί ποντάρουν στον Περισσό, ότι θα κερδίσουν ψήφους, ώστε να έχουν καλύτερα εκλογικά αποτελέσματα. Δηλαδή, στους απογοητευμένους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν θέλουν να επιστρέψουν στα παλιά κόμματα. Γι’ αυτό και μέχρι τις εκλογές της 26ης Μαΐου το ΚΚΕ θα ενισχύσει τη ρητορική του σε ό,τι αφορά τα θέματα οικονομίας. «Τα θηριώδη πλεονάσματα που υπόσχεται ο κ. Τσίπρας σημαίνουν ότι στις πλάτες του λαού θα πέσει νέο αντιλαϊκό ξεσάλωμα, θα πέσουν νέα μέτρα», εξηγεί ο κ. Κουτσούμπας, ενώ για τις παροχές που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός λέει: «Σου αρπάζω 100, κρατάω τα 99 για πάρτη μου, για τους μεγάλους, για την ΕΕ, για τα οικονομικά συμφέροντα που υπηρετώ, ως κυβέρνηση, και εσένα σου δίνω 1 ψίχουλο. Αυτή είναι η λογική που θα πρέπει να πει και ευχαριστώ ο λαός μας

Ο γραμματέας του ΚΚΕ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ., «μα θα γίνει αυτό. Το θέμα είναι ότι δε θα γίνει τώρα, θα γίνει αργότερα, αυτή είναι η πολιτική μας εκτίμηση, και Κυριακή κοντή γιορτή, που λένε».

Απαντώντας στις διαμαρτυρίες της Κουμουνδούρου ότι το ΚΚΕ έχει σηκώσει πολύ υψηλά τους τόνους σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, ο κ. Κουτσούμπας ήταν κατηγορηματικός: «Μη μας λένε ότι είναι μονομέτωπος, πολυμέτωπος είναι ο αγώνας. Εμείς λέμε τρεις γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα. Ο αχυρώνας είναι του ελληνικού λαού. Και εδώ σε αυτό το μετερίζι βρίσκεται σταθερά το ΚΚΕ, με συνέπεια, με αγωνιστικότητα, και τα παλεύει όλα τα ζητήματα, απ’ τα πιο μικρά μέχρι τα μεγαλύτερα».

***    ***    ***

ΠΟΤΑΜΙ:

Ψήφος καταδίκης του Πολάκη και της κυβέρνησης

Το Ποτάμι, εάν τελικά η Νέα Δημοκρατία καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του Παύλου Πολάκη, θα την υπερψηφίσει. Εάν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας τη μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης, τότε θα καταψηφίσει την κυβέρνηση, όπως ακριβώς έχει κάνει σε όλες τις αντίστοιχες ψηφοφορίες από το 2015.

Εξάλλου, χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη: «Η καταδίκη του κ. Πολάκη είναι το πρώτο βήμα», ζητώντας ταυτόχρονα από όλα τα κόμματα να υπερασπιστούν τα ατομικά δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, των ανθρώπων με διαφορετικούς προσανατολισμούς, είτε σεξουαλικούς, είτε θρησκευτικούς.

«Είπαμε ξεκάθαρα προς τον κ. Πολάκη ότι τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Και προφανώς δεν μπορεί να τα καταργήσει κανείς Πολάκης. Αλλά από το να φτάνουμε στο σημείο να αναγάγουμε αυτό το θέμα ως το κυρίαρχο πρόβλημα της χώρας, νομίζω υπάρχει πολλή υποκρισία. Και είπαμε και προς τη Ν.Δ. και προς τις άλλες δυνάμεις ότι τα ατομικά δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, των ανθρώπων με διαφορετικούς προσανατολισμούς, είτε σεξουαλικούς είτε θρησκευτικούς, θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτα. Γι’ αυτό, το Ποτάμι στη Βουλή στήριξε και ενίσχυσε κάθε φωνή για να αποκτήσουν όλοι οι Έλληνες τα ατομικά δικαιώματα που έχουν δικαίωμα να έχουν ως πολίτες της Ευρώπης. Η ΝΔ ήταν απούσα από αυτές τις μάχες, ήταν απούσα από τις μάχες που δίναμε για τα ατομικά δικαιώματα. Άρα λοιπόν ας συζητήσουμε για την ουσία, ας κρατήσουμε την ουσία. Η καταδίκη του κ. Πολάκη είναι το πρώτο βήμα. Θα περίμενα και κάποια επόμενα βήματα από αυτούς που καταγγέλλουν τον κ. Πολάκη».

Σε ανάλογη δήλωση προέβη και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Βασίλης Χαρόπουλος – άτομο με κινητική αναπηρία: «Θέλουμε η πολιτεία και τα κόμματα να είναι παρόντα στους αγώνες μας. Θέλουμε λύσεις και όχι απλώς ευκαιριακές δηλώσεις υποστήριξης. Ο κ. Πολάκης εκπροσωπεί την παλιά πολιτική των διακρίσεων και των ανισοτήτων».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα