Κρυφά χαμόγελα στην Κουμουνδούρου

Προσπαθούν μέσω της ιστορίας Καϊλή να ισοφαρίσουν τα δύο Ειδικά Δικαστήρια με κατηγορούμενους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ

Όταν έγινε γνωστή η προσαγωγή της Εύας Καϊλή από την βελγική αστυνομία για ανάκριση κι εν συνεχεία η προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη στην Κουμουνδούρου μόνο σαμπάνιες δεν άνοιξαν.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το κλίμα αυτό μετατράπηκε σε πρωτοσέλιδο την επομένη στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Το μισό πρωτοσέλιδο ήταν αφιερωμένο στην κυβέρνηση με το τίτλο «ΕΥΠGate στη Ν.Δ.» και το άλλο μισό σε πράσινο φόντο με τίτλο «ΚΑΤΑΡGate στο ΠΑΣΟΚ», αποτυπώνοντας επακριβώς την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική περίοδο.

Φυσικά με αυτό τον τρόπο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοχεύει να ξεφύγει από την δύσκολη θέση λόγω των δύο Ειδικών Δικαστηρίων που είναι σε εξέλιξη με δύο υπουργούς του. Τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για τις παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη και το Νίκο Παππά για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Οπότε δεν πρέπει να αναμένουμε εκπλήξεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα κάνει λόγο για κόμματα που είναι βρώμικα και να αναδεικνύει την καθαρότητα του. Και φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κανένα πρόβλημα εάν με τα λεγόμενα του εκθέτει τη χώρα του ακόμη και στο εξωτερικό. Κάτι που είπε στους συγκεντρωμένους στη Λαμία προ ημερών υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στο να εξάγει διαφθορά». Κάτι που ανέφερε και στην παρέμβαση του στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Λησμονώντας ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκάνδαλο, όπου μετέχει και η Καϊλή έχουν παίξει οι Ιταλοί.

Μάλιστα τις ατάκες του Τσίπρα προκάλεσαν την δυσφορία του πρωθυπουργού, ο οποίος μιλώντας σε ομογενείς στις Βρυξέλλες, σχολίασε με νόημα πως «ένας πρώην πρωθυπουργός δεν προσφέρει υπηρεσίες στην χώρα του όταν την δυσφημεί».

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2010 ο Αλέξης Τσίπρας κατακεραύνωνε τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, επειδή «γυρνούσε σε όλη την Ευρώπη και μιλούσε για διαφθορά και έλεγε διεφθαρμένους τους Έλληνες». Τότε, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας στην Βουλή απευθυνόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου είχε πει: «Είχαμε καιρό να σας δούμε, κύριε πρωθυπουργέ, σας καλώς ορίζω στη χώρα των διεφθαρμένων και στο Κοινοβούλιο της διαφθοράς, κατά δήλωσή σας». Φυσικά η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να το εκμεταλλευθεί κυκλοφορώντας το σχετικό βίντεο στο διαδίκτυο σχολιάζοντας: «Λάθος Παπανδρέου αντέγραψε αυτή τη φορά».

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Νίκο Χατζηνικολάου είχε ζητήσει έμμεσα συγνώμη για το «είμαστε διεφθαρμένοι», διευκρινίζοντας: «Αυτό που εγώ είπα είναι ότι υπάρχουν συμφέροντα, υπάρχουν κατεστημένα, υπάρχουν κακές, αντιδημοκρατικές και αδιαφανείς λειτουργίες στη χώρα μας, όπου τα λεφτά πέφτουν σε μία μαύρη τρύπα».

Περί μετώπου

Την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τη νέα κόντρα της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ προς ίδιον όφελος. Προς ώρας τους νοιάζει το πώς θα σπάσουν το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και λιγότερο εάν τελικά υπάρξει κεντρική συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως μεγαλύτερο κακό τους προκαλεί το λεγόμενο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, το οποίο ως επί το πλείστον απαρτίζεται από κεντρώους ψηφοφόρους.

Έτσι θεωρούν, ότι η υπόθεση Καϊλή προσφέρεται ως ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα ώστε να σπάσει αυτό το μέτωπο. Η κατηγορούμενη Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπήρξε εμβληματική εκπρόσωπος του λεγόμενου «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου, διαφοροποιούμενη και από το κόμμα της πολλές φορές ή και… υπερακοντίζοντας την Ν.Δ. –όπως στις αρχαιρεσίες για την επανεκλογή του Δημήτρη Παπαδημούλη στην αντιπροεδρία της Ευρωβουλής. Η ίδια τα είχε βάλει ακόμη και με τον Αλέξη Τσίπρα στην αίθουσα της Ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, στο πρόσωπο της Εύας Καϊλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν γένει η Κουμουνδούρου επιχειρούν να δείξουν ότι υπάρχει μία μεγάλη απόσταση μεταξύ λόγων και έργων σε πολλά στελέχη του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου –απόσταση που φτάνει ως την υποκρισία. Εξάλλου, αυτό επιχειρεί να το πετύχει και με έναν ακόμη τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας: με την αντίστιξη της δράσης και των αντανακλαστικών που επέδειξαν οι βελγικές Αρχές στην υπόθεση Καϊλή με τον τρόπο που η ελληνική Δικαιοσύνη κινείται βασανιστικά αργά αναφορικά με την διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών.

Δεν ήταν, δηλαδή, τυχαία η προ ημερών αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, όταν είπε περιπαικτικά ότι αισθάνεται «όπως οι μενουμευρωπαίοι» (ειρωνευόμενος το σύνθημα του «μετώπου του ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015) και ζηλεύει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τις αναφορές στους οπαδούς και τα στελέχη του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου» συνέχισε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, αλλά και ο αναπληρωτής γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης.

Και η γκέλα

Φυσικά οι κεντρώοι που απαρτίζουν το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο δεν αντέχουν να βλέπουν τα καραγκιοζιλίκια με το επίδομα των 600 ευρώ προς τους ένστολους, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε. Όταν κατανόησαν την γκέλα δικαιολογήθηκαν ότι είναι άσχετοι με την τεχνολογία και πάτησαν το λάθος κουμπί στην ψηφοφορία στην Βουλή.

Όμως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλεργία με τους ένστολους και προτιμά να τους βλέπει ως πένητες. Πριν από την περιβόητη ψηφοφορία εννέα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα», οι Νίκος Φίλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Λάμπρου, Ανέττα Καββαδία, Χαρά Ματσούκα, Κατερίνα Κνήτου και Έφη Καλαμαρά με επιστολή τους ζήτησαν από τον Αλέξη Τσίπρα την έκτακτη σύγκληση του οργάνου προκειμένου να συζητηθεί το θέμα. Τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας υποστηρίζουν πως η γραμματέας της Κ.Ο., Όλγα Γεροβασίλη και ο Κώστας Ζαχαριάδης, αρμόδιος τομεάρχης Εσωτερικών, αιφνιδίασαν, καθώς όπως επισημαίνουν στην επιστολή, η απόφαση για την υπερψήφιση της τροπολογίας δεν συζητήθηκε σε κάποιο όργανο ούτε καν συγκλήθηκε το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ταυτόχρονα και 270 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν στην υπογραφή κειμένου. Διαμαρτύρονται για την ψήφιση της τροπολογίας, την ημέρα που «πέθανε χτυπημένος από αστυνομικά πυρά ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Από την «Ομπρέλα» σημειώνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να έχει προχωρήσει στην κατάθεση δικής του τροπολογίας που να περιλαμβάνει και άλλους κλάδους δημοσίων υπαλλήλων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα