Κτηματολόγιο: Νέα παράταση έως ένα έτος για τη δήλωση ακινήτων

Στο τραπέζι και η απαλλαγή ιδιοκτητών από δύο τέλη που είχαν θεσμοθετηθεί πριν από περίπου 16 χρόνια

Νέα παράταση από έξι μήνες έως έναν χρόνο προσανατολίζεται να δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες ,το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου οι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν δηλώσει ακόμη την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο να το κάνουν χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, το περιθώριο που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν τα ακίνητά τους λήγει στο τέλος του χρόνου, ενώ με τη νέα παράταση που αναμένεται να δοθεί το χρονικό όριο μεταφέρεται για το τέλος του 2024. Για όσους ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν την περιουσία τους προβλέπονται πρόστιμα από 300 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης και την αντικειμενική αξία του ακινήτου, τα οποία δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ έως σήμερα.

Χαρίζονται τα παλιά τέλη

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόθεση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η απαλλαγή των ιδιοκτητών από δύο ειδών τέλη που έρχονται από… το παρελθόν.

Το σταθερό τέλος (35 ευρώ) που αφορά την «πρώτη γενιά» κτηματογραφήσεων του 1995 και το οποίο δεν εισπράχθηκε από τους ιδιοκτήτες 6.700.000 ακινήτων σε διάφορες περιοχές της χώρας καθώς θεσμοθετήθηκε το 2007.

Το τέλος που αντιστοιχεί στο ένα τοις χιλίοις της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και αφορά τις κτηματογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 2008 και έπειτα. Το σκεπτικό της μη είσπραξής τους είναι αφενός μεν η έλλειψη αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα, αφετέρου δε το γεγονός ότι τα έσοδα που προήλθαν από τη συνένωση των υποθηκοφυλακείων είναι επαρκή για τη λειτουργία του Κτηματολογίου.

Με βάση τον σχετικό νόμο του ’18 (Ν. 4512/18) τα υποθηκοφυλακεία θα μετατρέπονταν εντός διετίας σε 17 Κτηματολογικά Γραφεία και 75 Υποκαταστήματά τους (σύνολο 92), ενώ ταυτόχρονα θα δρομολογούνταν η ψηφιοποίηση των αρχείων των υποθηκοφυλακείων με σκοπό την πλήρη ψηφιοποίηση των συναλλαγών επί των ακινήτων.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, ο σχεδιασμός δεν έλαβε υπόψη τον… ξενοδοχόδο που είναι η γραφειοκρατία και η υποστελέχωση, μια και οι περισσότεροι υπάλληλοι των υποθηκοφυλακείων αξιοποίησαν τη διάταξη που τους επιτρέπει, μόλις αυτά μετατραπούν σε Κτηματολογικά Γραφεία, να μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, ώστε να μη χάσουν τον τίτλο του δικαστικού υπαλλήλου και τα σχετικά προνόμια.

Αδειανά πουκάμισα

Σήμερα, από τα προαναφερόμενα 92 Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματά τους έχουν ανοίξει 66 και όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το θέμα, η κατάσταση αντί να φτιάχνει χειροτερεύει…

Κατά μέσο όρο 8 στους 10 εργαζομένους έφυγαν, οι πράξεις συσσωρεύονται εδώ και χρόνια και ο χρόνος εξυπηρέτησης ιδιωτών και επαγγελματιών εκτοξεύτηκε. Ειδικότερα, κατά τις ίδιες πηγές, σε πολλά Γραφεία ιδίως της Αττικής (Αθήνα, Πειραιάς, Κορωπί, Περιστέρι, Γλυφάδα, Αγία Παρασκευή, Νέα Σμύρνη κ.α) χρειάζονται πάνω από έξι μήνες (σε ορισμένα μιλούν και για πάνω από ένα έτος) προκειμένου να μετατρέψουν μια πράξη, να πάρουν ένα πιστοποιητικό ή να διεκπεραιώσουν μια συναλλαγή για το ακίνητό τους.

Πηγή: Εντυπη έκδοση τα ΝΕΑ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα