Κυνηγώντας ευρωπαϊκή υπέρβαση

Έχοντας πέσει στη 16η θέση του ειδικού ranking αρχίζει η Ελλάδα τη φετινή περιπέτειά της στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα και χρειάζεται βαθμολογικά… άλματα για να μη δεχτεί κι άλλο πλήγμα στις ευρωπαϊκές συμμετοχές της περιόδου 2020-2021

Όταν προς τα τέλη Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η ευρωπαϊκή παρουσία των ελληνικών ομάδων για τη σεζόν 2018-2019, αυτομάτως η χώρα έχασε κι άλλη θέση στην κατάταξη της UEFA και υποχώρησε στη 14η.

Ο Ολυμπιακός είχε αποκλειστεί στο Europa League από την Ντιναμό Κιέβου (την οποία παρεμπιπτόντως συνάντησε πριν λίγες ημέρες σε φιλικό παιχνίδι) και την ίδια ώρα οι Τσέχοι είχαν πανηγυρίσει την πρόκριση της Σλάβια Πράγας στους «16» της ίδιας διοργάνωσης.

Kαι μας προσπέρασαν στην ειδική βαθμολογία (παρεμπιπτόντως με την Πλζεν από την ίδια χώρα αρχίσει η ευρωπαϊκή περιπέτεια του Ολυμπιακού)… Τώρα βρισκόμαστε σχεδόν πέντε μήνες μετά, και τα βαθμολογικά δεδομένα είναι ακόμα χειρότερα για το ελληνικό ποδόσφαιρο…

Στην αφετηρία μίας ακόμα ευρωπαϊκής πρόκλησης η Ελλάδα έχει πέσει στη 16η θέση του «UEFA Country Ranking» και καλείται να παίξει για την επιβίωσή της.

Μόνο αν υπολογίσει κάποιος ότι το να μείνουμε εκεί θα σημαίνει ότι την περίοδο 2020-2021 δεν θα έχουμε πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη και ο πρωταθλητής θ’ αναγκαστεί να βρεθεί στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, καταλαβαίνει το πλήγμα!

Τα προκριματικά στις φετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις άρχισαν, κι εμείς μοιάζουμε να παίζουμε το τελευταίο χαρτί ώστε να σώσουμε τη θέση μας στην Ευρώπη. Την ερχόμενη βδομάδα ρίχνονται στη «μάχη» Ολυμπιακός, Άρης και Ατρόμητος.

Τον Αύγουστο ακολουθούν ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ, και με βάση την πτώση που σημείωσαν πέρσι σχεδόν όλοι φαίνεται ότι έχουμε ν’ ανέβουμε ένα… βουνό.

Αφού ολοκληρώθηκε ο «preliminary round» και μετά τα παιχνίδια του 1ου προκριματικού γύρου στις δύο ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις, ας δούμε πώς έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα. Ποιους κυνηγάμε και τι χρειαζόμαστε για να βρεθούμε σε καλύτερη βαθμολογική μοίρα.

H θέση μας στην ειδική κατάταξη δεν θα κρίνει μόνο πώς θα πορευτούμε την επόμενη αγωνιστική περίοδο, αλλά και τις συμμετοχές μας για τη σεζόν 2021-2022, όταν θα μπει στο πρόγραμμα και το Europa League 2.

Στην αρχή των φετινών ευρωπαϊκών αγώνων η Ελλάδα δεν κρατάει πια τους 6.200 βαθμούς, που είχε πάρει τη σεζόν 2014-2015. Παρήλθε 5ετία από τότε και «σβήστηκαν».

Η χώρα μας είχε εκείνη τη χρονιά καλή συγκομιδή, και ειδικά με τον Ολυμπιακό, αλλά από τότε μέχρι και πέρσι (τέσσερις σεζόν) θα ’λεγε κάποιος ότι συντελέστηκαν ευρωπαϊκά «εγκλήματα».

Οι ελληνικές ομάδες δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν μεμονωμένα τους 6.000 βαθμούς, με αποτέλεσμα φέτος να μπαίνουμε σε αυτή τη χρονιά ως 16οι στο «UEFA Country Ranking».

Μία θέση η οποία θα κρίνει τις συμμετοχές μας για την περίοδο 2021-2022. Τη σεζόν δηλαδή που θα μπει στις ζωές μας και το Europa League 2 και θ’ αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το «access list» στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η Ισπανία, η Αγγλία, η Γερμανία και η Ιταλία, που βγάζουν κιόλας από 7 ομάδες στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα, κατέχουν τις αντίστοιχες πρώτες θέσεις στον πίνακα, αλλά την Ελλάδα την ενδιαφέρουν οι ομάδες που είναι λίγο πιο πάνω ή πιο κάτω από εκείνη.

Πώς είχε η κατάσταση λίγο πριν την ελληνική αρχή;

11η Αυστρία 27.925 πόντοι (5 ομάδες)

12η Ολλανδία 26.350 πόντοι (5 ομάδες)

13η Τσεχία 24.800 πόντοι (5 ομάδες)

14η Δανία 24.375 πόντοι (4 ομάδες)

15η Κύπρος 22.625 πόντοι (4 ομάδες)

16η Ελλάδα 21.400 πόντοι (5 ομάδες)

17η Κροατία 20.750 πόντοι (4 ομάδες)

18η Σερβία 20.500 πόντοι (4 ομάδες)

Είναι εμφανές κατ’ αρχάς ότι η Ελλάδα όχι μόνο υποχώρησε θέσεις αλλά απομακρύνθηκε σημαντικά από τη 14η θέση. Υπάρχει διαφορά σχεδόν 3.000 βαθμών, και είναι μεγάλη!

Από τους Τσέχους απέχουμε 3.400 βαθμούς, ενώ με τους Αυστριακούς και τους Ολλανδούς, που κοιτούσαμε κάποια στιγμή να τους προσπεράσουμε βαθμολογικά, βρεθήκαμε 6.500 και 5.000 βαθμούς πίσω τους.

Αλλά για να μη μιλάμε μόνο για τις ομάδες που είναι από πάνω μας και κυνηγάμε να καλύψουμε μια τεράστια διαφορά, να σταθούμε και στις ομάδες που μας κυνηγάνε.

Στη σχετική κατάταξη πήγαμε μέχρι τη 18η θέση και παρατηρούμε ότι η Κροατία είναι μια ανάσα από την Ελλάδα, ενώ οι Ελβετοί ψάχνουν κι αυτοί την υπέρβαση.

Τι μπορούμε πραγματικά να ελπίζουμε

Το τι πραγματικά μπορεί να πετύχει φέτος το ελληνικό ποδόσφαιρο σε επίπεδο εκπροσώπων στην Ευρώπη είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία, πάντως ο ρεαλιστικός και πιο προσιτός στόχος είναι να περάσει η χώρα μας την Κύπρο. Το φινάλε της περιόδου δηλαδή, να τη βρει τουλάχιστον στη 15η θέση.

Και μη νομίζετε ότι θα έχει λίγη ουσία η βελτίωση έστω και μίας θέσης. Η διαφορά της 15ης και της 16ης θέσης είναι τεράστια. Στη 15η θέση κρατάμε 5 ευρωπαϊκά εισιτήρια, τα οποία θα μας δίνουν 2 ομάδες στα προκριματικά του Champions League, 1 ομάδα στα προκριματικά του Europa League και 2 ομάδες στα προκριματικά του Europa League 2.

Να δούμε πιο αναλυτικά τι σημαίνει η 16η θέση: Τέσσερα ευρωπαϊκά εισιτήρια, 1 ομάδα στα προκριματικά του Champions League, καμία στο Europa League και τρεις ομάδες στα προκριματικά του Europa League 2. Άρα, υπάρχει ουσιώδης διαφορά.

Για να γίνει το άλμα από τους ελληνικούς συλλόγους χρειάζεται βαθμούς από τα προκριματικά κιόλας, αφού καμία ομάδα δεν έχει εξασφαλισμένη θέση σε ευρωπαϊκό όμιλο.

Τα δύο παιχνίδια του Άρη, μάλιστα, μπορούν να χαρακτηριστούν τα πιο σημαντικά για τη φετινή πορεία, διότι γίνονται κόντρα σε εκπρόσωπο της Κύπρου, την ΑΕΛ Λεμεσού.

Η Ελλάδα κυνηγάει τη Μεγαλόνησο και ο νικητής του ζευγαριού θα πετύχει διπλό όφελος. Από τη μια θα δώσει μικρό προβάδισμα στη χώρα του, κι από την άλλη θα μειώσει κατά έναν τους ευρωπαϊκούς εκπροσώπους της άλλης χώρας.

Από ’κεί και πέρα θα είναι πολύτιμη μία πρόκριση του Ολυμπιακού σε βάρος της Πλζεν, άσχετα αν η Τσεχία είναι ακόμα μακριά μας, γιατί οι «ερυθρόλευκοι» σιγουρεύουν αυτομάτως ευρωπαϊκό όμιλο. Θα βρεθούν μετά είτε στο Champions League είτε στο Europa League, και θα έχουν στάνταρ αριθμό μίνιμουμ αγώνων για να φέρουν κι άλλους βαθμούς στη χώρα.

Θ’ απευχόμασταν φυσικά άμεσο αποκλεισμό στα προκριματικά του Europa League από τον Ατρόμητο, όπως έγινε πέρσι κι έπαιξε τον ρόλο του βαθμολογικά όχι μόνο με την ίδια αθηναϊκή ομάδα αλλά και με τον Αστέρα Τρίπολης.

Τέλος, για να γίνει καλύτερα αντιληπτό πόσο αρνητικά έχουν κυλήσει τα πράγματα, να σημειώσουμε ότι πτώση είχαν πέρσι όλες οι ελληνικές ομάδες, πλην της ΑΕΚ, η οποία όμως γύρισε μετά από πολύ καιρό στα ευρωπαϊκά ματς και φυσιολογικά είχε βελτίωση από τα χαμηλά βαθμολογικά στρώματα.

Ο Ολυμπιακός, που είναι μακράν πρώτος, πήγε στην 37η θέση από την 35η, η ΑΕΚ στην 83η από την 102η και, ενδεικτικά αναφέρουμε για πιο κάτω, ο Παναθηναϊκός είναι στο νούμερο 186 (από 154), ο Ατρόμητος στο 202 (από 188) κι ο Αστέρας Τρίπολης 202 (από 130).

Πώς προκύπτει η βαθμολογία για τα προκριματικά

Στις προκριματικές φάσεις βαθμολογούνται μόνο οι χώρες. Προκύπτουν δηλαδή αλλαγές μόνο στο «UEFA Club Country Coefficients». Οι ομάδες δεν αυξάνουν τη βαθμολογία τους, όσες νίκες κι αν πετύχουν.

Η κάθε νίκη δίνει στη χώρα 1.000 βαθμούς (διαιρείται ανάλογα με τις ομάδες που έχει η κάθε χώρα). Η κάθε ισοπαλία δίνει στη χώρα 500 βαθμούς (επίσης διαιρείται ο αριθμός ανάλογα με τις ομάδες της κάθε χώρας). Έτσι, αν ο Άρης, ας πούμε, αποκλείσει την κυπριακή ομάδα, η Ελλάδα θα έχει ένα όφελος +200 βαθμούς.

Το σύστημα για τους βαθμούς των ομάδων:

Points System στο Champions League

4.000 για την είσοδο στους ομίλους
2.000 για κάθε νίκη από τους ομίλους και μετά
1.000 για κάθε ισοπαλία από τους ομίλους και μετά
4.000 μπόνους για την πρόκριση στους «16»
1.000 για κάθε συμμετοχή στους 16, 8, 4 και τελικό

*Δεν παίρνουν πόντους, όπως στο παρελθόν, ομάδες που αποκλείονται στα προκριματικά του Champions League επειδή συνεχίζουν στο Europa League.

Points System στο Europa League

500 εάν αποκλειστεί στο pleliminary round
1.000 εάν αποκλειστεί στον πρώτο προκριματικό γύρο
1.500 εάν αποκλειστεί στον δεύτερο προκριματικό γύρο
2.000 εάν αποκλειστεί στον τρίτο προκριματικό γύρο
2.500 εάν αποκλειστεί στα play offs
2.000 για κάθε νίκη στους ομίλους και μετά
1.000 για κάθε ισοπαλία στους ομίλους και μετά
1.000 εάν φτάσουν στα προημιτελικά και για κάθε πρόκριση στη συνέχεια (ημιτελικά, τελικό)

*Δεν δίνεται μπόνους για την είσοδο στους ομίλους, πάντως κάθε ομάδα θα παίρνει μίνιμουμ 3.000 βαθμούς και στην πορεία θα μπορεί να μαζέψει περισσότερους.

Τα σενάρια κατάταξης για την Ελλάδα, την περίοδο 2021/2022

13η και 14η θέση

Ο πρωταθλητής στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League

Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League

Ο τρίτος στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League

O τέταρτος και ο πέμπτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League 2

15η θέση

Ο πρωταθλητής στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League

Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League

Ο τρίτος στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League

Ο τέταρτος και ο πέμπτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League 2

16η και 17η θέση

Ο πρωταθλητής στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League

Ο δεύτερος, ο τρίτος και ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League 2

* Δεν θα έχουμε πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη και δεν θα έχουμε ομάδα και στο Europa League

18η μέχρι 28η θέση

Ο πρωταθλητής στον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League

Ο δεύτερος, ο τρίτος και ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League 2

* Δεν θα έχουμε πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη και δεν θα έχουμε ομάδα και στο Europa League

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα