Κυριάκος Πιερρακάκης: Ο άνθρωπος που έκανε το κράτος από εχθρό, σύμμαχο του πολίτη

Το κράτος με τη γραφειοκρατία που είχε επί σειρά δεκαετιών, είχε καταστήσει τον πολίτη εχθρό του. Το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερο η εικόνα αυτή ανατρέπεται, καθώς ο φορολογούμενος αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει ανταπόδοση των κόπων και θυσιών του και πως βρίσκει συμμάχους σε κρατικούς φορείς ώστε να ξεπερνά άλλοτε ανυπέρβλητα εμπόδια.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με διευρυμένες αρμοδιότητες έχει περάσει στα χέρια του 38χρονου Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος πήρε μια απαίδευτη τεχνολογικά Ελλάδα ουραγό στην Ευρώπη και την οδηγεί με γοργούς ρυθμούς σε νέες λεωφόρους απλοποίησης διαδικασιών κι εκσυγχρονισμού. Το ένα στοίχημα μετά το άλλο κερδίζεται και προσφέρει ανάσες, ζωή. Και πλέον αυτό δεν είναι θεωρητικό, αλλά πολύ πρακτικό, καθώς για καλή τύχη της χώρας, την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει πλήξει την ανθρωπότητα, σε ένα πολύ κρίσιμο Υπουργείο βρέθηκε ο Κυριάκος Πιερρακάκης που διαδέχτηκε τον Νίκο Παππά. Ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ έχει να καυχιέται ότι έφερε το VAR (Video Assistant Referee) στην Ελλάδα, έστω και αν πλήρωσε με τα χρήματα των φορολογουμένων στο τριπλάσιο τις υπηρεσίες του συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά και σε αυτό έκανε μισή δουλειά, με αποτέλεσμα οι ομάδες δικαιολογημένα να φωνάζουν για διαιτητικές αποφάσεις, που διαμόρφωσαν αποτελέσματα, καθώς το σύστημα δεν είχε παραγγελθεί με την απαιτούμενη γραμμή του offside. Με απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, υπήρξε τροποποίηση του τεχνικού δελτίου και της σύμβασης του έργου, με την ενσωμάτωση της γραμμής του offside στο υπάρχον κεντρικό σύστημα λειτουργίας VAR.

Κι αν μετριάζονται τα πάθη από τον περιορισμό των αδικιών και οι εργαζόμενοι προπονητές και ποδοσφαιριστές εισπράττουν δικαιότερα τους κόπους του μόχθου τους, το μεγάλο στοίχημα είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, στον αθλητισμό, στις ζωές μας.

Το μεγάλο στοίχημα της πατρίδας μας, αποτελούν οι εμβολιασμοί. Στο Ισραήλ, στην Αγγλία, στις χώρες που έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί, οι πολίτες απολαμβάνουν ξανά την ελευθερία τους.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποτελεί την ασπίδα της κοινωνίας, την ασπίδα των πολιτών, την ασπίδα της ίδιας της ζωής. Η άψογη λειτουργία στην διαδικασία των εμβολιασμών, αποτελεί τον θεμέλιο λίθο υπερπήδησης του μεγάλου εμποδίου. Το μεγαλύτερο υγειονομικό εγχείρημα που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας, υλοποιείται ιδανικά.

Ο αρμόδιος Υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης επεσήμανε ότι στις αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών κι όλοι όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Αυτό σημαίνει ότι το τείχος ανοσίας έχει αρχίσει να χτίζεται.

Οι πολίτες κλείνουν εύκολα το ραντεβού τους, κι εμβολιάζονται χωρίς να μπαίνουν στη διαδικασία ταλαιπωρίας όπως άλλες εποχές όταν είχαν απέναντι το ελληνικό δημόσιο, με προβληματική τηλεφωνική επικοινωνία ή γραφειοκρατικά εμπόδια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε λίγες ώρες 240.000 από τους περίπου 690.000 συμπολίτες μας ηλικίας 65-69 προγραμμάτισαν και τις δύο δόσεις του εμβολιασμού. Τα ραντεβού κλείνονται με SMS για όσους είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, μέσω του http://emvolio.gov.gr και στα φαρμακεία και τα ΚΕΠ.

Τον Απρίλιο θα έχουμε 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμούς, οι οποίοι θ’ αποτελέσουν ένα ακόμη άλμα εξόδου από την υγειονομική κρίση.

Με το ψηφιακό σύστημα που στήθηκε, είναι εύκολη και η έκδοση βεβαίωσης του εμβολιασμού. Αυτή δεν αφορά μόνο τον εμβολιασμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά αφορά για τον κάθε πολίτη πρώτον τον εμβολιασμό, δεύτερον να έχει περάσει την ασθένεια και τρίτον να έχει κάνει τεστ εντός συγκεκριμένων ωρών πριν διαβεί τα σύνορα. Αυτά τα τρία είναι ισοδύναμα για πιστοποιητικό με έναν κωδικό QR, το οποίο αποτελεί εφόδιο για να περάσει κάποιος ευκολότερα τα σύνορα.

Βεβαίωση για τα self test

Όσον αφορά τα self test που θα μπουν στις ζωές μας τις επόμενες μέρες, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες ξεκινούν οι παραλαβές και προτεραιότητα θα έχουν οι μαθητές, οι πολίτες 18-67 ετών και έπεται η ηλικιακή ομάδα άνω των 67 ετών. «Θα το παραλαμβάνει κάποιος από ένα φαρμακείο, θα γίνεται στο σπίτι και θα υπάρξει μια πλατφόρμα που διαμορφώνεται, όπου ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη θα εκδίδεται μια βεβαίωση είτε οι μαθητές, είτε οι εργαζόμενοι».

Τάμπλετ και λάπτοπ

Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, περιμένουν την οικονομική ενίσχυση του κράτους για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού που θα συμβάλει στην εκπαίδευσή τους.

Από τη Δευτέρα ξεκινά το πρόγραμμα για τους δικαιούχους, θα έχει μια πρόσβαση η κάθε οικογένεια σε ένα voucher 200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο από 4-24 ετών και αφορά οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ. Αφορά περίπου 325.000 οικογένειες και 560.000 νέους. Μπορεί κάποιος να μπει στην πλατφόρμα, digital-access.gov.gr και να διαπιστώσει να είναι δικαιούχος, ενώ η διάθεση του τάμπλετ ή του λάπτοπ θα ξεκινήσει μια βδομάδα μετά.

Το κράτος αλλάζει προς όφελος του πολίτη και μαζί η νοοτροπία, καθώς από εχθρός γίνεται σύμμαχος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα