ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Αντίδοτο στην δυσαρέσκεια η επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

Τα καμπανάκια των δημοσκοπήσεων χτυπούν για την κυβέρνησης σε όλα τα ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας

Μπορεί με βάση όλες τις μετρήσεις γνώμης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία να πραγματοποιούν υψηλές πτήσεις, διατηρώντας την κυριαρχία τους στο πολιτικό τοπίο της χώρα, όμως την ίδια ώρα μεγαλώνει το κύμα δυσαρέσκειας στην κοινωνία.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όλοι στέκονται κατά την παρουσίαση των δημοσκοπήσεων στο σταθερό προβάδισμα των 20 ποσοστιαίων μονάδων διαφορά από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ, όμως την ίδια ώρα αυξάνεται μήνα με το μήνα, δημοσκόπηση με την δημοσκόπηση το κύμα δυσαρέσκειας στην κοινωνία ολοένα και διογκώνεται. Μία δυσαρέσκεια που έχει να κάνει με την ακρίβεια, με τα θέματα υγείας και γενικά της καθημερινότητας των πολιτών. Αν τώρα όλα αυτά συνδυαστούν και με τις κινητοποιήσεις, τότε το κλίμα για την κυβέρνηση δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Και η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια όλο τον Φεβρουάριο τον περάσαμε με δύο-τρεις κινητοποιήσεις την εβδομάδα με πορείες, μέχρι και με κάθοδο των τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας.

Στην τελευταία δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο MEGA, αποτυπώνεται η αποδοκιμασία των πολιτών προς την κυβέρνηση για θέματα που σχετίζονται με την ακρίβεια, την παιδεία και την εγκληματικότητα, ενώ φαίνεται πως αρνητικά είναι τα μηνύματα και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βλέπει τους πολίτες να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για πολλά θέματα της καθημερινότητας, με βασικότερο όλων την ακρίβεια που έχει «γονατίσει» τα νοικοκυριά. Η πλειοψηφία των πολιτών στέλνει  το μήνυμα ότι «στραβά αρμενίζουμε» καθώς στην ερώτηση «κατά τη γνώμη σας η χώρα αυτή την περίοδο κινείται προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση» το 60% απαντά προς τη λάθος κατεύθυνση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν και οι απαντήσεις που αφορούν το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν έχει καταφέρει να δώσει λύσεις στις αγροτικές διεκδικήσεις, ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει το ρόλο παρατηρητή σε μία σειρά θεμάτων, όπως αυτό της ακρίβειας. Οι αρνητικές γνώμες για το πρόσωπο του πρωθυπουργού φτάνουν το 54%, ενώ όσο αφορά στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ναι μεν προηγείται, ωστόσο φαίνεται πως οι αρνητικές γνώμες είναι περισσότερες από τις θετικές.

Τα βασικά προβλήματα

Η Ν.Δ. εμφανίζεται ακόμη να έχει την υπεροχή όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, ωστόσο η δυσαρέσκεια των πολιτών εκφράζεται μέσα από τις απαντήσεις για τα προβλήματα της καθημερινότητας, εκεί δηλαδή που κρίνονται στην πραγματικότητα οι κυβερνήσεις. Ως προς τα προβλήματα της χώρας, οι πολίτες εξακολουθούν – στις αυθόρμητες απαντήσεις τους – να αναφέρουν την ακρίβεια και την οικονομία, δείχνοντας πως η κρίση κόστους ζωής παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτών.

Αρνητικές είναι οι επιδόσεις της κυβέρνησης όσο αφορά και στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως της διαφθοράς, των φυσικών καταστροφών, του πληθωρισμού και της εγκληματικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρνητικές γνώμες φθάνουν ή και υπερβαίνουν το 70%. Η κυβέρνηση και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της παιδείας παίρνει «κάτω από τη βάση» για τα θέματα που άπτονται της Παιδείας αφού συγκεντρώνει 65% αρνητικές γνώμες.

Ένα επίσης ανησυχητικό μήνυμα για την κυβέρνηση είναι και το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία οι πολίτες είναι υπέρ των αγροτικών κινητοποιήσεων σε ποσοστό που ξεπερνά το 80% σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις. Ακόμη και σε εποχές, που τα εκάστοτε κόμματα της αντιπολίτευσης ποδηγετούσαν την κάθοδο των τρακτέρ στους δρόμους η κοινωνία δεν συμφωνούσε. Και τώρα που δεν υπάρχουν κόμματα πίσω από τις κινητοποιήσεις των αγροτών οι πολίτες τους στηρίζουν. Δηλαδή μέσω της στήριξης τους βγάζουν το θυμό τους κατά της κυβέρνησης.

Πολιτική απάντηση

Η λύση, που σχεδιάζουν στο Μαξίμου, είναι μία πολιτική επίθεση επί όλων των ζητημάτων κόντρα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς προσπαθούν να υψώσουν ένα τείχος στις πιθανές διαρροές κεντρώων ψηφοφόρων. Διότι στις ειδικές ερωτήσεις φαίνεται ότι ένα μεγάλος μέρος των δυσαρεστημένων προέρχονται από τον κεντρώο χώρο. Κατά τη Metron Analysis, το 51% των κεντρώων έχει θετική – μάλλον θετική γνώμη για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και το 49% για τον Πρωθυπουργό.

Και το ανησυχητικό είναι ότι αντιμετωπίζουν θετικά το ΠΑΣΟΚ, ίσως κι επειδή επιθυμούν την ανασύσταση του παλαιού δικομματισμού, για να επανέλθει η ισορροπία στο πολιτικό σύστημα. Βέβαια από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν το θέλει και κάνει τα πάντα για να το αποτρέψει. Έτσι η μετωπική που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα μεταξύ Μαξίμου και Νίκου Ανδρουλάκη έχει ως βασικό στόχο το κεντρώο κοινό. Στο Μαξίμου εκτιμούν πως ανεβάζοντας την πολιτική αντιπαράθεση θα πετύχουν και μεγαλύτερη συσπείρωση της βάσης του κυβερνώντος κόμματος και ταυτόχρονα θα αναδείξουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι η λύση στα προβλήματα της κοινωνίας. Μάλιστα χρησιμοποιούν κατά κόρον την φράση «το ΠΑΣΟΚ έγινε ΣΥΡΙΖΑ», έχοντας ως στόχο να αναθερμάνουν το αντιΣΥΡΙΖΑ κοινό. Και να αντιμετωπίσουν το ΠΑΣΟΚ ως απειλή.

Το θέμα των ΑΕΙ

Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας εσχάτως για το θέμα των ΑΕΙ τη λέξη «μπίζνες», κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι απαξιώνει την έννοια της μεταρρύθμισης, χτυπώντας δηλαδή στην καρδιά του γαλάζιου αφηγήματος, η Ν.Δ. προσπαθεί να απαξιώσει το περιεχόμενο αντιπολίτευσης της Χαριλάου Τρικούπη. Γι’ αυτό και κυβερνητικά στελέχη χρεώνουν στο ΠΑΣΟΚ θολές θέσεις έως φρασεολογία «Άκρας Αριστεράς», μακριά από τις προσδοκίες του μεταρρυθμιστικού Κέντρου.

Έπειτα από τις επιθέσεις – αντεπιθέσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για τον προοδευτικό χαρακτήρα του κάθε κόμματος με αφορμή τα ομόφυλα ζευγάρια, αιχμές για τον Ανδρουλάκη περιλάμβανε και η, διαδικτυακή ανασκόπηση έργου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την προηγούμενη Κυριακή.

Στις αναφορές του για τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, επεσήμανε ότι «δεν ανακαλύψαμε την Αμερική. Ούτε διεκδικούμε την πατρότητα της ιδέας, που θεσμοθέτησε αλλά δεν ενεργοποίησε ποτέ ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ». Στόχος του κ. Μητσοτάκη ήταν αφενός να παρουσιάσει την παρέμβαση ως «δοκιμασμένη» πρακτική στην Ευρώπη, αφετέρου να εμφανίσει ως ακατανόητες τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ για ένα θέμα που έρχεται από τα χρόνια του Κώστα Σημίτη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα