Λάβρος κατά Στουρνάρα ο Μίχαλος

 Επιστολή, με την οποία επιτίθεται στον Γιάννη Στουρνάρα  εξέδωσε το ΕΒΕΑ. Σύμφωνα με αυτήν, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος χαρακτηρίζει άκαιρες και ιδιαίτερα προβληματικές για τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να διατηρήσουν την επιχειρηματική και παραγωγική τους δραστηριότητα στην Ελλάδα, τις διατάξεις του Ν. 4172/13 για την «φορολογική κατοικία των νομικών προσώπων και των Ελεγχόμενων Αλλοδαπών Εταιρειών».

Το ΕΒΕΑ επισημαίνει στον κ. Στουρνάρα ότι οι διατάξεις που εύστοχα επιχειρούν να κλείσουν τις “πόρτες” της φοροδιαφυγής για επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον “μανδύα” της αλλοδαπής εταιρείας, καταλήγουν στην συγκεκριμένη συγκυρία με άστοχες γενικεύσεις να δημιουργούν πρωτοφανή προβλήματα σε μεγάλους επιχειρηματικούς Ομίλους που έχουν τα κεντρικά γραφεία τους στην Ελλάδα και προσπαθούν να διατηρήσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα στην χώρα.

Η επιστολή του ΕΒΕΑ επισημαίνει τον κίνδυνο των διατάξεων του συγκεκριμένου Νόμου και ειδικά των προβλέψεων που χαρακτηρίζουν ως ελληνικές τις θυγατρικές ομίλων στις οποίες οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Ελλάδα ενώ είναι προφανές ότι στις πολυεθνικές η στρατηγική σχεδιάζεται και αποφασίζεται στην κεντρική τους διοίκηση.

Ανάλογο πρόβλημα δημιουργεί και η διάταξη που χαρακτηρίζει ως ελληνική κάθε θυγατρική, αν η Γενική της Συνέλευση ή το ΔΣ συγκαλούνται και συνεδριάζουν στην Ελλάδα.

Οι επιπτώσεις μάλιστα στον συνεδριακό τουρισμό απειλούν να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα…

Το ίδιο αποτρεπτικό αποτέλεσμα δημιουργεί και η διάταξη για την τήρηση βιβλίων και στοιχείων στην Ελλάδα, όταν είναι ήδη γνωστό ότι διεθνώς ισχυροποιείται η τάση πολλές χώρες να προσπαθούν να προσελκύσουν τα shared services των ομίλων και όχι να τα απωθούν με ασφυκτικούς όρους.

Το ΕΒΕΑ αναγνωρίζει την ανάγκη να εντοπίζονται και να φορολογούνται τα εισοδήματα που παράγονται στην Ελλάδα, ενάντια στις εταιρείες που χρησιμοποιούν τον “μανδύα” της αλλοδαπής εταιρείας για να φοροδιαφύγουν, αλλά με ορισμένες από τις διατάξεις της νομικής φόρμουλας που έχει διατυπωθεί …καίγονται και τα χλωρά μαζί με τα ξερά, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα σε ελληνικούς Ομίλους.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 66 του νόμου εισάγονται διατάξεις περί ελεγχόμενων αλλοδαπών εταιρειών οι οποίες δημιουργούν πρωτοφανή προβλήματα καθώς αν κάποια εταιρεία στον εξωτερικό δεν διανέμει τα κέρδη της θα θεωρηθεί ούτως ή άλλως ότι τα διένειμε στον έλληνα μέτοχό της.

Και μάλιστα δεν θα φορολογηθούν ως μέρισμα αλλά θα φορολογηθούν με συντελεστή 26%.

Επισημαίνεται μάλιστα το παράδοξο ότι με την διάταξη αυτή στην Ελλάδα “θα απαλλάσσεται το εισόδημα μερίσματος εφ΄ όσον γίνει διανομή και θα φορολογείται το μη διανεμηθέν μέρισμα (!)” αποτρέποντας επενδύσεις στο εξωτερικό προς όφελος των αλλοδαπών ανταγωνιστών του.

Ο κ. Μίχαλος επισημαίνει στην επιστολή του στον κ. Στουρνάρα και άλλες στρεβλώσεις που προκαλούν οι σχετικές διατάξεις μεταξύ των οποίων προβλήματα εναρμόνισης με το καθεστώς ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων αλλά και η επιπλέον επιβάρυνση που προβλέπεται στο άρθρο 32 η οποία φορολογικά “απαγορεύει” την αγορά επιχειρήσεων ή εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων χαρακτηρίζοντάς την “τεκμήριο”.

Η επανεξέταση των συγκεκριμένων διατάξεων και η διόρθωσή τους εκτιμάται ως εκ των ων ουκ προκειμένου να αποτραπεί η ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο συνεχίζουν την λειτουργία τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα