Λαγός τη φτέρη έσειε…

Η έντονη φημολογία των τελευταίων 24ωρων για δήθεν ομαδική παραίτηση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ως μέτρο αντίδρασης τώρα που σφίγγει ο κλοιός γύρω της έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στο Μαξίμου, όπου πολλοί κάνουν λόγο για σχέδιο αναταραχής.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού κάνουν λόγο ότι αυτές τις απειλές δεν πρόκειται να τις υλοποιήσει η Χρυσή Αυγή, όμως όλοι είναι επί ποδός, ώστε να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Ήδη υπάρχουν δύο απόψεις. Η μία που αντιμετωπίζει το ζήτημα ως κολοσσιαίο πρόβλημα και ίσως του δίνει διαστάσεις μεγαλύτερες του κανονικού. Αυτοί εκτιμούν πως υπάρχει πιθανότητα να οδηγηθούμε σε πρόωρη προσφυγή στην κάλπη σε μία δύσκολη περίοδο, ενώ η αναταραχή αυτή μπορεί αν δημιουργήσει προσδοκίες σε νοσταλγούς μαύρων περιόδων και να θελήσουν να σκεφτούν την υποκίνηση πραξικοπήματος. Εξάλλου και η αρθρογραφία της ιστοσελίδας των έφεδρων αξιωματικών σίγουρα προσφέρει τροφή για σενάρια.

Υπάρχουν, όμως και άλλοι συνεργάτες του πρωθυπουργού, που είναι πιο κοντά στα όσα είπε ο αντιπ΄ροεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος από τη Νέα Υόρκη, ότι είναι η χρυσή ευκαιρία της χώρας να τελειώνει μία και καλή με το νεοναζιστικό μόρφωμα. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε, πως «μία τέτοια κίνηση θα ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία». Μάλιστα αυτοί που συμφωνούν με τον Βενιζέλο θυμήθηκαν την παροιμία «λαγός τη φτέρη έσειε κακού του κεφαλιού του».

Το σίγουρο, πάντως είναι ότι ήδη αποτελεί ένα γρίφο για το πολιτειακό μας σύστημα ένα ενδεχόμενο ομαδικών παραιτήσεων, καθώς δεν ε΄χει ξανασυμβεί. Μπορέι το 1992 το ΠΑΣΟΚ να προκάλεσε την επανεκλογή στην Β’ Αθήνας για τον βουλευτή που θα αντικαθιστούσε τον καταδικασθέντα Δ. Τσοβόλα, όμως τώρα μιλάμε για 15 εκλογικές περιφέρειες. Εφόσον, λοιπόν, θα παραιτηθούν οι βουλευτές και όλοι οι αναπληρωματικοί τους, θα προκηρυχθούν επαναληπτικές εκλογές, στις οποίες η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική. Όπερ σημαίνει ότι η κενή έδρα (ή οι κενές έδρες) θα κατανεμηθεί στα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές, όπως σημειώνει o καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γ. Σωτηρέλης.

Η έδρα Επικρατείας
Η ιδιαιτερότητα, ωστόσο, της περίπτωσης της Χ.Α. έγκειται στο γεγονός ότι έχει εκλέξει και έναν βουλευτή Επικρατείας. Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί ζωηρά το νομικό κόσμο, καθώς παραδέχεται ότι τύποις υπάρχει κενό νόμου, τόσο στις διατάξεις του Συντάγματος όσο και της εκλογικής νομοθεσίας.

Ωστόσο, ο Π. Αλεξανδρής, δικηγόρος και υπεύθυνος για τη συνταγματική αναθεώρηση στη «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα», τονίζει ότι η λύση είναι απλή: η έδρα αποδίδεται στο κόμμα που έχει το μεγαλύτερο υπόλοιπο κατά την κατανομή των εδρών Επικρατείας, με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου του 2012 (σ.σ.: στην προκειμένη περίπτωση, την έδρα θα λάβει το ΠΑΣΟΚ). Η λύση αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, καλύπτεται νομικά και βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τις συνταγματικές προβλέψεις και – κυρίως – τη βούληση για πολιτική ομαλότητα.

Επαναληπτικές εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν, αν βέβαια η ΧΑ επιλέξει την εκτροπή, στις περιφέρειες Α’ και Β’ Αθηνών, στο Υπόλοιπο Αττικής, σε Αχαΐα, Εύβοια, Αιτωλοακαρνανία, στην Α’ και Β’ Πειραιώς, σε Κόρινθο, Λάρισα, Μαγνησία, Μεσσηνία, Σέρρες καθώς και στις Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης.

«Παράθυρο»
Το θέμα ωστόσο είναι πολιτικό. Βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης εκτιμούν ότι σε μία τέτοια περίπτωση ο πρωθυπουργός θα προτιμήσει γενικές εκλογές προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο «και να μη παίζουμε τις κουμπάρες», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από παλαιό κοινοβουλευτικό στέλεχος της Ν.Δ.

Το σύνθημα εν προκειμένω θα είναι «σταθερότητα ή χάος», ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η περίφημη «θεωρία των δύο άκρων» που εμφάνισε ο Χρ. Λαζαρίδης την επομένη της δολοφονίας στο Κερατσίνι θα είναι το κυρίαρχο προεκλογικό στοιχείο.

Ένα τέτοιο σενάριο λαμβάνει υπόψη την απώλεια ψηφοφόρων που καταγράφουν για τη ΧΑ οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών και, αντίστοιχα, τα οφέλη που προσκομίζει η ΝΔ, καθώς δείχνει (σ.σ. πάντα βάσει των συγκεκριμένων μετρήσεων) ότι υποδέχεται σημαντικό τμήμα των Χρυσαυγίτικων ψήφων.

Οι πλέον καχύποπτοι παραπέμπουν σε πρόσφατη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά ότι ο ίδιος δεν επιδιώκει εκλογές αλλά δεν θα γίνει και όμηρος κανενός.

Ο Καρατζαφέρης
Σε κάθε περίπτωση, και εν αναμονή αποκαλύψεων από το χώρο της Δικαιοσύνης που ενδέχεται να κλειδώσουν τον ορισμό της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης, αναζητείται η δεξαμενή που θα απορροφήσει όσους από το Χρυσαυγίτικο «κοινό» (μεσαία στελέχη, ψηφοφόρους) δεν βρουν στέγη σε άλλα κόμματα – κυρίως στη ΝΔ από την οποία, όπως δείχνουν οι μετρήσεις, προήλθαν.

Ήδη ο Γιώργος Καρατζαφέρης κάνει αισθητή την παρουσία του τις τελευταίες ώρες, ενώ σε τηλεοπτική του εμφάνιση (στον Star) «παραπονέθηκε» ότι δεν τον άφησαν να αφομοιώσει παλιά στελέχη του εθνικιστικού χώρου («όπως έκανα με τον Μάκη Βορίδη που τον πήρα από το Εθνικό Μέτωπο και τον παρέδωσα κοινοβουλευτικό άνδρα που τον πήρε η ΝΔ») με αποτέλεσμα να βρει έδαφος η ΧΑ…

Διαβάστε επίσης