Λάβρος και πάλι ο Ερντογάν: Βγάζει και τέταρτο γεωτρύπανο

Νέοι λεονταρισμοί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε τελετή για γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ Μανώλη Κωστίδη ο Τούρκος πρόεδρος έκανε αναφορές και στη Συνθήκη των Σεβρών του 1922.

«Δεν επιτρέψαμε να πάρουν υπό τον έλεγχο τους την χώρα όσοι ήταν ενθουσιασμένοι και ερωτευμένοι με την Συνθήκη των Σεβρών» υποστήριξε ο Ερντογάν για να προσθέσει: «Χαλάσαμε τα παιχνίδια τους, μεγαλώσαμε την χώρα μας, την κάναμε δυνατή και ανεξάρτητη. Παλέψαμε με τη νοοτροπία που ήταν η αίτια η Τουρκία να παραμείνει έξω από την ομπρέλα ευημερίας και ασφάλειας, μετά τον Β᾽ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Παράλληλα άφησε αιχμές κατά των ΗΠΑ: «Με τις επιχειρήσεις στην Συρία χαλάσαμε τις προσπάθειες να περικυκλώσουν την χώρα μας με ζώνη τρομοκρατών (σ.σ Κούρδοι)» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Πέρα των συνόρων μας σε όσους μας λένε ”τι κάνετε εκεί”; Απαντήσαμε ”ναι, όποιος και αν μας ενοχλεί πέρα των συνόρων μας, είμαστε έτοιμοι να πάμε και εκεί”» δήλωσε μάλιστα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε δε λόγο για «ληστές»: «Η στάση της χώρας μας στο ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρο και δίχως καμία αμφιβολία. Εμείς δεν απλώνουμε το χέρι μας στα δικαιώματα κανενός, αλλά ούτε επιτρέπουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας οι ληστές. Δεν επιτρέπουμε με τίποτα με βία, με διάφορα κόλπα και με απειλές να μας πάρουν αυτό που μας ανήκει».

«Όσο θα γίνεται αντιληπτή η αναντικατάστατη θέση της χώρας μας θα αλλάξουν την πολιτική τους κι αυτή που προτιμούν να μην συνεργαστούν μαζί μας για πολιτικούς λογούς» πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι μέχρι το 2023 η Τουρκία θα έχει τα πρώτα 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και θα έχει τη δυνατότητα να προμηθεύει τα νοικοκυριά της χώρας με φυσικό αέριο από δικές της γεωτρήσεις στην περιοχή.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι «βάζουμε στις γεωτρήσεις και ένα τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο με την ονομασία Abdulhamid Han». Όπως είπε, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις εργασίες εξερεύνησης και γεώτρησης που προηγουμένως πραγματοποιούσαμε με leasing και παρόμοιες μεθόδους, με δικά μας μέσα. Αυξήσαμε τα πλοία γεώτρησης σε τέσσερα με απόφαση που πήραμε πρόσφατα».

Δεν διευκρίνισε ωστόσο που θα κινηθεί το γεωτρύπανο.

«Δεν μας πίστευαν, συντάχθηκαν με τους Έλληνες»

O Ερντογάν εμφανίστηκε όμως λάβρος κατά των εσωτερικών του πολιτικών αντιπάλων, σημειώνοντας ότι ποτέ τους δεν πίστεψαν τις εξαγγελίες περί γεωτρήσεων και εύρεσης κοιτάσματος φυσικού αερίου.

«Μας έλεγαν πάντα ότι αυτά είναι προεκλογικά μυθεύματα και δεν μας πίστευαν. Δικαιωνόμαστε πανηγυρικά. Έχουμε αντιμετωπίσει τέτοιες ανήθικες και αδίστακτες κατηγορίες. Δεν ακούσαμε κανέναν από αυτούς. Συνεχίσαμε το έργο μας ως δύναμη από τα λόγια των προγόνων μας “Να είσαι αληθινός και το κακό θα βρει τη μάστιγα του”», επισήμανε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι «συντάχθηκαν ακόμα και με τους Έλληνες» στο ζήτημα των ερευνών της Τουρκίας στο Βόρειο Αιγαίο.

«10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο ξεκίνημα του 2023»

«Στις αρχές του 2023 υπολογίζουμε ότι θα έχουμε στο δίκτυό μας τα πρώτα 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που θα προμηθεύουν τα νοικοκυριά της χώρας μας», είπε ο Ερντογάν σε μια εκδήλωση που είχε εορταστικό χαρακτήρα.

«Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την ημερήσια χωρητικότητα φυσικού αερίου στα 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα με 40 “πηγάδια” που θα γίνουν στην συγκεκριμένη περιοχή. Πίσω από κάθε επίτευγμα που έχει κάνει η Τουρκία τα τελευταία 20 χρόνια, υπάρχει μεγάλη προσπάθεια και υπομονή, όπως και εδώ. Έχουμε δουλέψει σκληρά για να πετύχουμε τους στόχους μας σε όλους τους τομείς», είπε ο Ερντογάν.

«Ο αγωγός προχωράει με γοργούς ρυθμούς»

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην κατασκευή του σχετικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, λέγοντας ότι: «Η κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας φυσικού αερίου που είχαμε αναγγείλει προχωράει με γοργούς ρυθμούς και σύντομα θα είναι έτοιμος και ο αγωγός που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτιναχθεί παγκοσμίως»

«Σήμερα, είναι η μέρα που θερίζουμε τους καρπούς της επιμονής και της υπομονής μας. Λόγω των συγκρούσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι τιμές του πετρελαίου έχουν φτάσει σε υπέρογκες τιμές σε όλο τον κόσμο. Στις ΗΠΑ, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, οι τιμές έχουν τριπλασιαστεί σε ορισμένες πολιτείες. Στις ανεπτυγμένες χώρες, ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Ως χώρα, έχουμε ενεργοποιήσει μηχανισμούς υποστήριξης για την προστασία των πολιτών μας σε μια εποχή που οι τιμές έχουν αυξηθεί τόσο πολύ σε παγκόσμια κλίμακα. Παρέχουμε επιδότηση 70% για κατοικίες. Καταβάλλουμε επίσης έντονες προσπάθειες για την ελαχιστοποίηση των παγκόσμιων κινδύνων», τόνισε, επίσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα