Λεφτά οι ομάδες, πάρτι η Sportradar

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Την τελευταία εβδομάδα, εκεί που πιστεύαμε ότι στην μπάλα τα έχουμε δει όλα, με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, εμπεδώσαμε ότι υπήρχαν πολλά που πρέπει ακόμη να μάθουμε.

Σε ένα κρεσέντο «δούναι και λαβείν», το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και η κυβέρνηση διαμόρφωσαν τις οικονομικές  συνθήκες διεξαγωγής του πρωταθλήματος περιόδου 2018-2019. Για τις άλλες συνθήκες εξασφάλισης ενός υγιούς πρωταθλήματος, καλύτερα να μη γίνεται λόγος, γιατί, όπως θα δούμε παρακάτω, οι αρμόδιοι με κυρίως υπεύθυνες τις δύο διοργανώτριες Super League και Football League έμειναν στα λόγια.

Ας ξεκινήσουμε όμως με τα θετικά, τα οποία ωστόσο εμπεριέχουν και αρνητικές παραμέτρους.

Το απόλυτα θετικό της όλης διαδικασίας είναι η μείωση των ομάδων στο επόμενο πρωτάθλημα από 16 σε 14. Παρά τους λεονταρισμούς κάποιων παραγοντίσκων (βλ. δηλώσεις Αλέξη Κούγια) και βέτο μεγαλοπαραγόντων, έστω και μοιράζοντας λεφτά με συζητήσιμο τρόπο, ο Γιώργος Βασιλειάδης κατάφερε αυτό που όλες οι μελέτες των κορυφαίων εταιρειών της Ευρώπης έκριναν ως αναγκαίο για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου, δηλαδή τη μείωση του αριθμού των ομάδων.

Έτσι, μετά από 19 χρόνια, το ποδόσφαιρο του 2019-2020 θα διεξαχθεί με 14 ομάδες, αφού το προηγούμενο επί προεδρίας Βίκτωρα Μητρόπουλου είχε γίνει την περίοδο 2000-2001. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ.

Ας πάμε παρακάτω.

Οι προϋποθέσεις που είχε θέσει η πολιτεία για να «στεγάσει» στην ΕΡΤ τις 7 άστεγες ΠΑΕ δεν ήταν και δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν. Στο κανονιστικό πλαίσιο, οι εντασόμενοι ΚΑΠ στην  πειθαρχικής μορφής κανονισμοί είχαν ως καταληκτική ημερομηνία την 30ή Ιουνίου 2018. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει νόμιμο πεδίο εφαρμογής τους. Ο πολυδιαφημιζόμενος περιορισμός στις «προσφορές» «δανεικών» ποδοσφαιριστών, δεν μπορεί να υλοποιηθεί φέτος, γιατί οι ΠΑΕ προέβαλαν ένα επιχείρημα (της πλάκας, βέβαια) ότι ήδη έχουν διενεργηθεί και δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αναστροφή της ήδη περατωθείσης μεταγραφής.

Η βούληση της πολιτείας να δημιουργηθεί, εκτός της Super League 1, και η Super League 2, δεν έχει αποτυπωθεί στις προκηρύξεις της Super League και της Football League, ούτε έχουν αποσαφηνιστεί οι καταστατικές προϋποθέσεις για την υπαγωγή της Super League 2. Θα υπάγεται και θα διοικείται από τη Super League 1;

Με πόσες ψήφους;

Πώς θα εκλέγεται ο κοινός πρόεδρος της Super League, που θα ηγείται του μεικτού σώματος Super League 1 και Super League 2;

Στον οικονομικό τομέα η… απλοχεριά του υπουργού Γιώργου Βασιλειάδη –κατόπιν βεβαίως εντολής του Μαξίμου– να μοιράσει μέσω της ΕΡΤ πολλαπλάσια χρήματα στις 7 ΠΑΕ –που δεν μπορούσαν να βρουν τηλεοπτική στέγη– δημιούργησε ανισότητες και εντάσεις που στο μέλλον αναμένεται να κορυφωθούν, αφού τα χρήματα για τα τηλεοπτικά συμβόλαια ήταν εκτός των ορίων της τηλεοπτικής αγοράς.

Η θέσπιση ρητρών για αρνητικά φαινόμενα (επεισόδια κυρίως) μπορεί να συμπεριληφθεί στα τηλεοπτικά συμβόλαια, είναι όμως δύσκολο να εφαρμοστούν, αφού θα απαιτείται καταλογισμός ευθύνης της ΠΑΕ για συμμετοχή της στα φαινόμενα αυτά.

Ο έλεγχος ανά τρίμηνο από ελεγκτική εταιρεία της οικονομικής υγείας, και η έγκαιρη εξόφληση των οφειλών προς το Δημόσιο, παίκτες και προπονητές, δεν είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν στο τηλεοπτικό συμβόλαιο, και βεβαίως δεν επιτρέπεται θεσμικά η παρέμβαση της πολιτείας σε θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα άλλων φορέων (ΙΚΑ, Εφορία, κ.λπ.).

Ακόμη και οι επιβραβεύσεις για ορθό αθλητικό επιχειρηματικό μοντέλο, δεν έχει πάρει μορφή κανονισμού, ούτε έχει διευκρινιστεί ο φορέας που θα υπάγονται.

Πάρτι η Sportradar

Αφήσαμε τελευταία τη σοβαρότατη παράλειψη για την υγιή διεξαγωγή του τρέχοντος πρωταθλήματος 2018-2019 σε Super League και Foot Ball League.

Όπως είναι γνωστό, στις αποφάσεις των παραπάνω φορέων δεν περιλαμβάνονται διατάξεις για τη διεξαγωγή play off και play out.

Για μεν τη Super League η διεξαγωγή play off δεν αποφασίστηκε λόγω «βέτο» του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος δεν ήθελε να υποστεί πάλι τη δοκιμασία ενός Κομίνη ή ενός Σκουτέρη και από σίγουρος πρωταθλητής να καταλήξει δεύτερος στο περασμένο πρωτάθλημα.

Όταν όμως μια κυβέρνηση της Αριστεράς βγάζει ανακοίνωση του τύπου «Δεν μπορούν φιλορώσοι επιχειρηματίες να κάνουν ό,τι θέλουν στην Ελλάδα», δεν γίνεται να ποιεί την νήσσα σε μια διαδικασία εξομάλυνσης του πρωταθλήματος μέσω play off, λόγω διαφωνίας του κ. Σαββίδη.

Με δεδομένο ότι 5 ομάδες συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μία διοργάνωση play off με τις έξι (6) πρώτες ομάδες θα έδινε άλλη αίγλη στο πρωτάθλημα, όλοι θα φρόντιζαν να μη χαριστούν σε κανέναν, τα τηλεοπτικά έσοδα θα ήταν μεγαλύτερα, θα χρειαζόταν μεγαλύτερος αριθμός παικτών για να αντεπεξέλθει η ΠΑΕ στις υποχρεώσεις 50 αγώνων ετησίως και διάφορες άλλες θετικές παρενέργειες.

Και αν τα play off είναι σοβαρή παράλειψη, η μη διεξαγωγή των play out αποτελεί έγκλημα. Και εξηγούμεθα.

Μία ομάδα που βρίσκεται στις 3 τελευταίες θέσεις της Super League τον Δεκέμβριο του 2018, γιατί να ξοδέψει χρήματα για μεταγραφές τον Ιανουάριο, αφού κι αν ακόμη υποβιβαστεί στη Super League 2, θα έχει το ίδιο τηλεοπτικό συμβόλαιο; Γιατί να μη «διευκολύνει» κάποια ομάδα ΠΑΕ από αυτές που διεκδικούν έξοδο στην Ευρώπη;

Ας πάμε στη Football League.

Ως γνωστόν, μια ομάδα –ο πρωταθλητής– ανέρχεται στη Super League 1 και οι άλλες 9 στη βαθμολογία μαζί με τις 3 που θα υποβιβαστούν θα συγκροτήσουν τη Super League 2.

Αν κάποια ομάδα τον Δεκέμβριο του 2018 βρίσκεται στην 4η έως την 8η θέση, χωρίς κίνδυνο υποβιβασμού, γιατί να μη φροντίσει ώστε να μεγαλώσει τα έσοδά της με τους γνωστούς τρόπους, που κάθε εβδομάδα μας γνωστοποιεί η Εταιρεία Στοιχηματικού Ελέγχου Sportradar, αφού επιπλέον θα έχει εγγυημένο τηλεοπτικό συμβόλαιο;

Με όλα τα παραπάνω είναι βέβαιο ότι η εν λόγω εταιρεία θα κάνει πάρτι κάθε εβδομάδα μετά τον Οκτώβριο, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των στοιχηματικών εταιρειών που βεβαίως δεν πρόκειται να παραμείνουν αδρανείς…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα