ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ: 25 έργα πνοής για να μην πουν οι νησιώτες το νερό νεράκι

€3.000.000 δαπανήθηκαν το 2020 για την ύδρευση των ελληνικών νησιών – Αντίστοιχος ο προγραμματισμός και για το 2021

Μοιάζει οξύμωρο, σε πρώτο άκουσμα, να μιλά κάποιος για έλλειψη υδάτινων πόρων σε ένα νησί. Κι όμως είναι η… άνυδρη πραγματικότητα πολλών τόπων της νησιωτικής Ελλάδας που είτε λόγω της αλλαγής του κλίματος και της μείωσης των βροχοπτώσεων, είτε λόγω της ραγδαίας αύξησης του τουρισμού ή εξαιτίας της κακής διαχείριση των υπαρχόντων πόρων οι κάτοικοι λένε το πόσιμο νερό νεράκι.

Επιμέλεια: Ν.ΤΕ.

Έστω κι αν το πανδημικό 2020 μείωσε το τουριστικό ρεύμα προς τα ελληνικά νησιά κι αυτό με τη σειρά του είχε ως αποτέλεσμα την ελάττωση των αντίστοιχων καταναλωτικών αναγκών ύδρευσης, εντούτοις η χρονιά που πέρασε ήταν και αυτή προβληματική ως προς την κάλυψη της ζήτησης για νερό.

Έτσι, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ανέβασαν στροφές στις μηχανές τους και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 «έτρεξαν» μία σειρά σημαντικών έργων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας σε άνυδρα νησιά, διαδικασία που θα συνεχιστεί και τη χρονιά που ήδη διανύουμε.

Μάλιστα στην αρχή της εβδομάδας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα υπό την προεδρία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, όπου αναλύθηκαν τα αποτελέσματα των δράσεων του 2020 καθώς και ο προγραμματισμός του 2021. Αναλυτικά κατά τη διάρκεια του 2020 η Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής χρηματοδότησε τα παρακάτω 25 έργα:

1] ΑΜΟΡΓΟΣ: Προμήθεια δεύτερης μονάδας αφαλάτωσης στην Αιγιάλη Αμοργού χρηματοδοτικού ύψους €434.124. Για την κατασκευή των συνοδών έργων της δεύτερης μονάδας στην Αιγιάλη δαπανήθηκαν επιπλέον €12.114. Τέλος, για την εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης στα Κατάπολα της Αμοργού δόθηκε κονδύλι ύψους €200.000. # Συνολικό κόστος παρέμβασης: €646.238

2] ΜΕΓΙΣΤΗ: Επεξεργασία θαλασσινού νερού για τις ανάγκες του νησιού # Κόστος έργου: €243.237.

3] ΠΑΤΜΟΣ – ΑΡΚΙΟΙ: Επεξεργασία θαλασσινού νερού στην Πάτμο και τους Αρκιούς καθώς και συντήρηση ταχυδιυλιστηρίου στην Πάτμο # Κόστος έργου: €223.693.

4] ΛΕΙΨΟΙ: Εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης στο νησί # Κόστος έργου: €206.159

5] ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Επιχορήγηση δήμου Σάμης Κεφαλονιάς για την αντικατάσταση των δικτύων της Δημοτικής Κοινότητας Άσσου και των Δημοτικών Ενοτήτων Πυλάρου και Σάμης, που υπέστησαν ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 17ης & 18ης Σεπτεμβρίου # Κόστος έργου: €200.000.

6] ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ: Επιχορήγηση του ομώνυμου δήμου για την προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης στον Άγιο Ιωάννη, # Κόστος έργου: 200.000.

7] ΙΘΑΚΗ: Με περισσότερα από 150.000 ευρώ συνολικά (σ.σ. €151.180 για την ακρίβεια) επιχορηγήθηκε από τα κρατικά ταμεία ο δήμος Ιθάκης, προκειμένου να επισκευαστούν οι υφιστάμενες μονάδες αφαλάτωσης του νησιού, αλλά και να καθαριστούν οι δεξαμενές στις οποίες αποθηκεύεται το νερό που έχει αφαλατωθεί. Μέρος του συνολικού κονδυλίου για την Ιθάκη κατευθύνθηκε, εξάλλου, για την επισκευή των μονάδων αφαλάτωσης στις περιοχές Πόλη Σταυρού και Κιόνι.

8] ΜΗΛΟΣ: Επιχορήγηση δήμου Μήλου για την προμήθεια νερού από τη μονάδα αφαλάτωσης της «ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΜΗΛΟΥ ΑΕ» # Κόστος έργου: €150.000.

 9] ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ (ΚΡΗΤΗ): Με κονδύλι συνολικού ύψους 148.800 ευρώ επιχορηγήθηκε η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, ποσό που κατά το ήμισυ κάλυψε τα έξοδα μελέτης για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του τοπικού συστήματος ύδρευσης. Η υπόλοιπη ισόποση επιχορήγηση αφορούσε αντίστοιχη μελέτη για την αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του αγωγού που μεταφέρει νερού από τις πηγές Σαρακίνας στην κεντρική δεξαμενή της Ιεράπετρας.

Αθροιστικά, με το συνολικό ποσό των 325.197 ευρώ επιχορηγήθηκαν, επιπρόσθετα, η Σάμος (€100.000 για την αντιμετώπιση προβλημάτων ύδρευσης που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός της 30ής Οκτωβρίου), η Κίμωλος (€68.229+€24.800 για τη συντήρηση μονάδας αφαλάτωσης και παροχή πόσιμου νερού), η Μεγίστη (€49.228+€24.304 για εργασίες σε τρεις υδατοδεξαμενές), η Κάσος (€14.212 για μελέτη σύνδεσης νέας γεώτρησης στη θέση Άγιος Μηνάς με το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης του νησιού), η Κάλυμνος (€9.424 για τη συντήρηση των μονάδων αφαλάτωσης σε Ψέριμο και Τέλενδο), καθώς και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου (€35.000) για την υλοποίηση του έργου ελέγχου πόσιμων νερών και εδαφών.

Τέλος, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής μερίμνησε για:

 >>>Την κάλυψη κόστους μεταφοράς και παράδοσης πόσιμου νερού σε άνυδρα νησιά του Αιγαίου από υδροφόρα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, διαθέτοντας κονδύλι ύψους €453.557.

>>>Τη δαπάνη προμήθειας πόσιμου νερού από τη ΔΕΥΑΡ για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών άνυδρων νησιών των Δωδεκανήσων, κόστους €29.137.

>>>Την εξόφληση λογαριασμών ΕΥΔΑΠ για την περίοδο κατανάλωσης για πόσιμο νερό μεταφερόμενο σε άνυδρα νησιά των Κυκλάδων, κόστους €6.072.

Σημειώνεται ότι η συνολική χρηματοδότηση των παραπάνω δράσεων του 2020 ανέρχεται στο ποσό των 3 εκατ. ευρώ –τα κονδύλια εξασφαλίστηκαν μέσω του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής– ενώ εντός του 2021 ολοκληρώνονται τα κατάλληλα έργα ύδρευσης στα Κατάπολα Αμοργού και στην περιοχή Γροίκος Πάτμου, ενώ θα δημοπρατηθούν άλλα τρία έργα για το Καστελλόριζο.

Φυσικά, οι ανάγκες δεν σταματούν στις παραπάνω νησιωτικές περιοχές καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν στα χέρια τους και αναλύουν αιτήματα και ανάγκες κυρίως μικρών νησιών όπως οι Παξοί, ο Καστός, η Γαύδος, η Κύθνος και η Χάλκη, που σχετίζονται με την εξασφάλιση αυτονομίας τους σε αποθέματα νερού.

Κυβερνητικός στόχος όπως αυτός έχει τεθεί από την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν είναι άλλος από την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στα νησιά και η διασφάλιση πόσιμου νερού, πρόβλημα που επιδιώκεται να εξαλειφθεί μέσω των δυνατοτήτων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία και καινοτομία με όρους βιωσιμότητας και σεβασμού του περιβάλλοντος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα