Λέκκας: Οι τρεις λόγοι που έκαναν ανεξέλεγκτη τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Τους λόγους που έκαναν ανεξέλεγκτη τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη εξήγησε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ μίλησε στο Mega για τις ολέθριες συνέπειες των πυρκαγιών αλλά και τι πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα

«Τα νέα είναι σχετικά καλά για σήμερα, τουλάχιστον για την Αττική τα πράγματα δείχνουν ότι μπορεί να ελεγχθούν. Αλλά υπάρχουν και οι άλλες περιοχές, όπως η Κως, η Εύβοια, η Μεσσηνία. Η έκρηξη πυρκαγιών στη χώρα οφείλεται στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που δημιουργούν καύσιμη ύλη, και ουσιαστικά τις περισσότερες φορές έχουμε αυτανάφλεξη αυτών», εξήγησε ο κ. Λέκκας.

«Είναι δύσκολη κατάσταση μια πυρκαγιά που αναπτύσσεται σε μεικτή περιοχή, δηλαδή οικιστική και δασική. Είναι δύσκολο να είσαι σε ετοιμότητα για όλη τη χώρα. Από τη στιγμή που θα αρχίσει μια φωτιά είναι δύσκολο να ελεγχθεί κάτω από τις υφιστάμενες συνθήκες, με 45 βαθμούς, με καύσιμη ύλη, ανέμους και σε έναν ιδιαίτερο χώρο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει παρανάλωμα», συνέχισε ο ίδιος.

«Έχουμε να κάνουμε με μια αυτανάφλεξη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, της έλλειψης υγρασίας και της καύσιμης ύλης που υπήρχε. Η περιοχή είναι περιβαλλοντικά ευαίσθητη και λόγω μορφολογίας, αφού η μορφολογία της σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ της Πάρνηθας και της Πεντέλης, γεγονός που ενίσχυσε αυτή την κατάσταση», περιέγραψε ο καθηγητής.

Ο ίδιος εξήγησε ότι στην Εύβοια οι συνθήκες είναι διαφορετικές. «Η περιοχή δεν είναι αστική, είναι δασική, με διάσπαρτους οικισμούς. Έχει άλλη μορφολογία αυτή η περιοχή», εξήγησε.

Τι πρέπει να γίνει

Αναφερόμενος στο τι πρέπει να γίνει σήμερα, και πώς πρέπει να προφυλαχτούν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου, ο κ. Λέκκας είπε ότι «Ήδη έχουν εκδοθεί οδηγίες από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας ώστε άτομα που έχουν ευαισθησία και αναπνευστικά προβλήματα να αποφεύγουν να εκτίθενται στην ατμόσφαιρα έξω. Χθες το βράδυ ήταν αποπνικτικές οι συνθήκες σε μεγάλο τμήμα του λεκανοπεδίου».

«Είναι ένα κομβικό σημείο στην Αττική που έχει ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία. Είναι ένας κόμβος που θα πρέπει να δούμε τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον και την ατμόσφαιρα. Αν συνυπολογίσει κανείς την Κινέτα και τα Γεράνεια Όρη που κάηκαν, αλλά και περιοχές στην Πεντέλη, θα δει ότι έχουμε να κάνουμε με μια δύσκολη κατάσταση σε κομβικά σημεία της Αττικής», τόνισε κλείνοντας ο κ. Λέκκας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα