Λευκή απεργία από την παλιά φρουρά στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κασσελάκης παλεύει μόνος για μετατρέποντας το κόμμα σε μονοπρόσωπη εταιρεία, προκειμένου να διώξει όλους τους διαφωνούντες

Εάν οι εκλογές κρίνονταν από την διάθεση των πολιτών να τρέξουν δίπλα σε ένα πολιτικό αρχηγό για να φωτογραφηθούν μαζί του, τότε ο Στέφανος Κασσελάκης θα ήταν εσαεί πρωθυπουργός. Και αυτό διότι ακόμη και όσοι δεν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ τρέχουν να φωτογραφηθούν με ένα σταρ και να αγκαλιαστούν μαζί του.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

«Τον αντιμετωπίζουν λες και είναι κάποιος εξωγήινος που πάτησε τώρα στην γη και τρέχουν να τον δουν από κοντά», μας έλεγε τις προηγούμενες ημέρες στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που βγάζει σπυράκια βλέποντας τη δράση του κ. Κασσελάκη, αλλά το κυριότερο με αυτά που λέει. Και αυτό που ξενίζει τους περισσότερους είναι ότι η προεκλογική εκστρατεία θυμίζει περισσότερο εθνικές εκλογές και όχι ευρωεκλογές. Εξάλλου και το σύνθημα «Καλύτερη ζωή τώρα» σε αυτό παραπέμπει. Κι όμως όσοι ψηφίσουν γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η κυβέρνηση και βέβαια οι εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2027.

Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι όλοι αυτοί που τρέχουν για να φωτογραφηθούν με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν είναι βέβαιο εάν την Κυριακή 9 Ιουνίου πάνε να ψηφίσουν και φυσικά να προτιμήσουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι καλό είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε ένα απολιτίκ κοινό που μπορεί να αποτελέσουν εν δυνάμει ένα νέο κοινό για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ίδια ώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αδυνατεί να εμφανιστεί στην κοινωνία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εκλογές του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκε, λαμβάνοντας λίγο πάνω από το 5%, ενώ στις φοιτητικές εκλογές για πρώτη φορά στην ιστορία του ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ (εννοείται και του Συνασπισμού) δεν κατάφερε να κατεβάσει ψηφοδέλτια, έστω να λάβει το 1-2%. Ειδικά για το ΤΕΕ υπάρχει μέγας προβληματισμός διότι ας μην ξεχνάμε ότι στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ο Χρήστος Σπίρτζης που έχει κερδίσει εκλογές στον συγκεκριμένο επιστημονικό σύλλογο και ως μέλος του ΠΑΣΟΚ και ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Και τώρα ο κ. Σπίρτζης παρακολούθησε τις εκλογές εκ του μακρόθεν.

Στις δε φοιτητικές εκλογές υπήρξαν κινήσεις για να κατέλθει ο ΣΥΡΙΖ μαζί με την Πλεύσης Ελευθερίας και το ΜέΡΑ 25, προκειμένου να μπορέσει να συμμετάσχει. Και το χειρότερο δεν είναι ότι αρνήθηκαν, τόσο η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όσο και ο Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά ο απαξιωτικός τρόπος που αντιμετώπισαν τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αφού τον αποκάλεσε «πολιτικό τουρίστα», εν συνεχεία δέχθηκε επειδή δεν έχει ψηφίσει μνημόνιο, όπως το κόμμα του, να τον δεχθεί στο γραφείο της για να του κάνει μάθημα πολιτικής. Ο δε Βαρουφάκης τον κατέδειξε ως διαπλεκόμενο λέγοντας με σκωπτικό τρόπο πως «και από τη στιγμή που θα επικοινωνήσει μαζί μου θα του κόψουν το συνάλλαγμα».

Επίσημες αντιδράσεις

Οι συγκεκριμένες ενέργειες και τα ανοίγματα του Στέφανου Κασσελάκη προκάλεσαν νέες αντιδράσεις από ανθρώπους, που μπορεί να μην έχουν μεγάλη δύναμη στο εσωτερικό, αλλά η άποψη του ακούγεται και το κυριότερο επηρεάζει μέρος των παραδοσιακών ψηφοφόρων της ανανεωτικής αριστεράς.

Έτσι, λοιπόν, ο Χρήστος Σπίρτζης σε τηλεοπτικής εκπομπή τόνισε πως «δεν ξέρω αν ο Κασσελάκης έχει βρει πολιτισμικά κοινά με την Κωνσταντοπούλου και τον Βαρουφάκη και δεν έχει βρει με τον Ανδρουλάκη». Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι η απάντησή του μοιάζει με έμμεση ειρωνεία, ο κ. Σπίρτζης προχώρησε ακόμα ένα βήμα λέγοντας ότι «από αυτά που έχει πει η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και με τον τρόπο που τα έχει εκφέρει θα έπρεπε να την καλέσουμε να πάει σε έναν εισαγγελέα. Να πάει να καταθέσει ποιοι βουλευτές χρηματίστηκαν και ποιοι επηρεάστηκαν από τον Τραμπ για τη συμφωνία των Πρεσπών».

Την ξεκάθαρη διαφωνία του με το άνοιγμα που επιχειρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, εξέφρασε και ο Κώστας Ζαχαριάδης, χαρακτηρίζοντας λάθος μια τέτοια κίνηση. «Δεν μπορεί κάποιος να αξίζει τα λεφτά του όταν αφήνει τέτοια υπονοούμενα για τη Συμφωνία των Πρεσπών» είπε αρχικά ο κ. Ζαχαριάδης για την κ. Κωνσταντοπούλου. «Εκείνη την περίοδο ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ήταν στην Ελλάδα και ίσως να μην γνωρίζει τα γεγονότα σε λεπτομέρειες. Περιμένω από τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη που είναι στην πρώτη γραμμή να ενημερώσουν τη σημερινή ηγεσία για τα γεγονότα του 2015 που ήταν δύσκολα για εμάς» πρόσθεσε. «Δεν είναι μόνο το 2015, αλλά και οι Πρέσπες που είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου ότι ήταν τραμπική η συμφωνία. Θεωρώ λάθος να πάμε προς Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου» επέμεινε ο κ. Ζαχαριάδης.

Ο Άρης και το μπλε καβούρι

Όμως δεν είναι μόνο αυτά που έχουν κάνει πολλούς εντός του ΣΥΡΙΖΑ να είναι έτοιμοι να ανεβούν στα κάγκελα. Είναι και το ότι τις προηγούμενες ημέρες ο προεδρικός σύμβουλος Άρης Σπηλιωτόπουλος (έχει πυκνώσει τις τηλεοπτικές παρουσίες του αποθεώνοντας τον Κασσελάκη) συνδιοργάνωσε ένα δείπνο πολυτελείας, όπου συμμετείχε και η ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας και υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Μπεκατώρου (υπάρχει γραμμή για την εκλογή της από τον ίδιο τον πρόεδρο) όπου μεταξύ άλλων σερβιρίστηκε μπλε καβούρι και χαβιάρι. Μάλιστα αυτό που ενόχλησε περισσότερο το αριστερό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν το γεύμα, όπου μετείχε και ο Λάκης Λαζόπουλος, αλλά το ότι οι συνδαιτυμόνες φρόντισαν το διαφημίσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε την επίδειξη του κ. Κασσελάκη με το σπίτι που αγόρασε στο Κολωνάκι, ύψους δύο εκατομμύριων ευρώ, αλλά και τις μπαρούφες που εκστομίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, δικαιολογείται ο βρασμός που υπάρχει στο εσωτερικό. Όπως επίσης γίνεται κατανοητό για ποιον λόγο ο Θανάσης Καρτερός απέστειλε μήνυμα ανατροπής του Κασσελάκη μέσω άρθρου του στην Αυγή. Ο προνομιακός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα, εν αρχή αποτύπωσε το κλίμα: «Υπάρχουν και συριζαίοι που δεν τους αρέσει ο Κασσελάκης. Τους βρίσκουμε στη δουλειά, στη γειτονιά, στην καφετέρια. Του καταλογίζουν εκνευριστική γι’ αυτούς προσωπική προβολή, εγωκεντρική προεκλογική εκστρατεία, ξένο για την όποια Αριστερά lifestyle, ανούσια ευχολόγια, πολιτικά λάθη, αγίους και απολυτίκια. Διαμαρτύρονται για τα ωσαννά που του αναπέμπουν κάποιοι επώνυμοι, από τους οποίους δεν το περίμεναν, και για εξαφάνιση των οργάνων του κόμματος με όρους υποτίμησής τους. Υποψιάζονται, τέλος, ότι το κόμμα που στήριξαν στα δίσεκτα χρόνια οδεύει όχι στην ευκταία μετεξέλιξη αλλά στην απευκταία μετάλλαξη. Αισθάνονται με δυο λόγια μακριά από τον πρόεδρο κι αυτό τους οδηγεί σε απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος αυτές τις στιγμές εγκαταλείπει την κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ συμπράττει ακούσια με όσα δεν συμφωνεί. Απεμπολεί την ιδιοκτησία του κόμματος. Το δικαίωμά του να συμμετάσχει στη μετεξέλιξή του και να αποσοβήσει, διεκδικώντας την πλειοψηφία, ό,τι θεωρεί μετάλλαξη». Με άλλα λόγια, ο αρθρογράφος διαμηνύει στους… ασφυκτιούντες: «Μπορείτε να πάρετε το κόμμα πίσω. Μην αφήνετε ελεύθερο το πεδίο στον Κασσελάκη».

Το ερώτημα είναι πως μπορεί να γίνει αυτό; Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της ανανεωτικής αριστεράς υπάρχουν δύο τρόποι. Ο ένας είναι της ανατροπής, καθώς ακόμη ο Κασσελάκης δεν ελέγχει το κόμμα. Όμως αυτή την εποχή πριν από τις εκλογές θεωρείται απίθανο να συμβεί. Ο άλλος τρόπος είναι να αποτύχει στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, να χάσει και την δεύτερη θέση, οπότε όλα είναι πιο εύκολα. Κι όπως μας έλεγε ο συνομιλητής μας «την επαύριον των εκλογών εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 3ος όλοι αυτοί που τώρα τον περιστοιχίζουν και τον αποθεώνουν, τότε θα είναι πρώτοι που θα τον κατηγορούν, προφανώς διότι θα σκέφτονται όλοι την δική τους επιβίωση».

Και αυτή είναι αλήθεια. Ο κ. Κασσελάκης ξέρει ότι είναι μόνος σε αυτό το κόμμα, αλλά το διασκεδάζει και γι’ αυτό έχει μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μονοπρόσωπη εταιρεία. Εξάλλου είναι σαφώς πιο εύκολο να πάρεις ένα έτοιμο κόμμα και να το αλλάξεις παρά να φτιάξεις ένα νέο δικό σου. Και πάνω σε αυτή την στρατηγική έχτισε και την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ. Μία εκστρατεία που είναι αυστηρά προσωπική, λέει ότι του κατέβει, υπόσχεται τα πάντα και ως τζογαδόρος παίζει τα ρέστα του. Εάν βγει νικητής σε αυτή τη μάχη τότε γίνεται κατάσταση στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Αν όμως αποτύχει, τότε η επόμενη ημέρα δεν θα είναι καθόλου μα καθόλου εύκολος. Οι πιο απαισιόδοξοι κάνουν λόγο για νέα διάσπαση.

Η αδυναμία του μηχανισμού

 «Το διακύβευμα είναι ποιος θα κινητοποιήσει ποιους» δήλωσε προ ημερών ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, που, αν και δεν έχει θεσμική θέση στον ΣΥΡΙΖΑ, αποκωδικοποιεί στο πλαίσιο επαγγελματικής συνεργασίας τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων.

Ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. εκτιμά ότι εάν αυτό το κοινό που απείχε το 2023 ψήφιζε σήμερα, ένα μεγάλο του κομμάτι, απροσδιόριστο ποσοτικά, θα επέλεγε να ταυτιστεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά θα επέλεγε την προσωπική ταύτιση, όπως λένε και άλλα κεντρικά στελέχη, και όχι τόσο τη συμπόρευση με το κόμμα ως φορέα πολιτικής και ιδεολογίας. Στη βάση αυτού του βάρους του παρελθόντος φέρεται ο Στέφανος Κασσελάκης να επέλεξε τη μεγάλη φωτογραφία με τη φυσιογνωμία του που κοσμεί το πουλμανάκι με το οποίο περιοδεύει. «Είναι μεγάλο στοίχημα να σηκωθούν από τον καναπέ όσοι είχαν επιλέξει την αποχή. Οι αναποφάσιστοι είναι άλλη κατηγορία, καθώς ακούν και διαβάζουν αλλά περιμένουν και συγκεκριμένα πράγματα να ειπωθούν» λένε κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο επιτελείο Κασσελάκη θεωρούν ότι υπάρχουν προϋποθέσεις και συνθήκες να αυξηθούν τα ποσοστά του κόμματος, που τώρα μετρούνται μεταξύ του 14% και του 18%, και ο μετεκλογικός ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί στη ζώνη του 20%. «Υπάρχουν πιθανότητες για να γίνει αυτό, το σενάριο δεν είναι φανταστικό» ανέφερε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και μάλλον σε αυτή την εκτίμηση οφείλεται η δημόσια αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον στόχο του 20% και πλέον. «Το αποτέλεσμα μπορεί ακόμη και να θυμίσει τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών» λένε οι πιο αισιόδοξοι, ξορκίζοντας το φάντασμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την εκλογική μάχη είναι η αδυναμία του κομματικού μηχανισμού να ανταπεξέλθει της πρόκλησης. Οι περισσότερες τοπικές είναι κλειστές, ενώ η νέα φουρνιά αγνοεί ακόμη και τι σημαίνει το σύστημα «πόρτα- πόρτα». Σε αντίθεση με τον βασικό αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να έχει κάνει μία μεγάλη ανανέωση, αλλά ακόμη και αυτά τα στελέχη έχουν περάσει από κομματική εκπαίδευση, που όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές «σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ η κομματική εκπαίδευση είναι πανεπιστημιακού επιπέδου».

Διότι δεν αρκεί μόνο το πουλμανάκι του Κασσελάκη να γυρίζει σε διάφορες περιοχές. Πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλοι άνθρωποι σε κάθε περιοχή, οι οποίοι θα ψήσουν τους νεώτερους να περάσουν από τις κάλπες πριν ή μετά από το θαλάσσιο μπάνιο τους, ή να πείσουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία να μην χαλάσουν τις επί δεκαετίες συνήθειες τους μετά τον εκκλησιασμό να κατευθυνθούν στα εκλογικά τμήματα και μετά για καφεδάκι σε κάποιο καφενείο για τον σχολιασμό της επικαιρότητας. Το άσχημο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι στους περισσότερους δήμους που κατήλθαν υποψήφιοι του στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου δεν ήταν καν αναγνωρίσιμοι από τις τοπικές κοινωνίες. Πως, λοιπόν, θα επιτύχουν το σύστημα «πόρτα- πόρτα»;

Στο βάθος Τσίπρας

Και ενώ άσπονδοι φίλοι του Στέφανου Κασσελάκη μιλούν για one man show και «κόμμα του ενός ανδρός αρχή», πολλές συζητήσεις στο παρασκήνιο προκαλεί η κινητικότητα του Αλέξη Τσίπρα. Η κίνησή του ότι μόνο να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, αλλά και να διαρρεύσει τη συνομιλία του, σημαίνει πολλά για τα μελλούμενα. Σε μια περίοδο επικράτησης μετα-πολιτικών χαρακτηριστικών, όπως λέει και ο ίδιος, ο πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει «παρών» την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές για τη συγκρότηση ευρύτερου προοδευτικού μετώπου.

Στις 17 και 18 Ιουνίου, το «Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα» κάνει πρεμιέρα συνδιοργανώνοντας με το «Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ» στην Αθήνα «Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη». Και δεν είναι τυχαία η συγκεκριμένη εκδήλωση όπου θα απονεμηθεί βραβείο στον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για την πολύχρονη προσφορά του στην ειρήνη. Να σημειωθεί ότι συνεργάτες του κ. Τσίπρα υποστηρίζουν ότι «κλείδωσε» και η συμμετοχή των Φρανσουά Ολάντ, Πάολο Τζεντιλόνι και Μάρτιν Σουλτς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα