Λιβανός: Προτεραιότητα το μεταναστευτικό για την κυβέρνηση

«Το μεταναστευτικό είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση μας και με ένα πολύ διαφορετικό σκεπτικό από αυτό που είχαμε μέχρι τώρα», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Σπήλιος Λιβανός, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Η στόχευσή μας είναι να πείσουμε τους εταίρους μας -που η πλειοψηφία τους και κυρίως οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί το αποδέχονται- ότι δεν είναι δυνατόν να μη δείχνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και δη οι χώρες τους Σένγκεν την απαραίτητη και ουσιαστική αλληλεγγύη στις χώρες του Νότου και κυρίως στην Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει αυτό το βάρος. Τα ελληνικά σύνορα είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Αυτό είναι το ένα που ισχυριζόμαστε και δυστυχώς δεν ήταν στην προμετωπίδα των επιχειρημάτων της προηγούμενης κυβέρνησης. Τα θαλάσσια σύνορα είναι εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα –αυτό είναι το δεύτερο. Το τρίτο είναι ότι σε αυτή την κατεύθυνση εμείς ζητάμε βεβαίως και τη συνδρομή της Frontex, εκτός από όλα όσα κάνουμε εμείς σαν ανεξάρτητο κράτος, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ευρωπαϊκό πρόβλημα. Σε αυτό το τρίπτυχο κινούμαστε», εξήγησε ο κ. Λιβανός.

Πρόσθεσε, δε, πως όντως υπάρχουν ζητήματα που εργαλειοποιούνται από την πλευρά της Τουρκίας, παρατηρώντας, όμως, ότι «αυτή η ανάλυση δε μας λύνει το πρόβλημα». «Εμείς ξέρουμε τα δεδομένα και πρέπει να διεκδικήσουμε λύσεις με τις δικές μας δυνάμεις και με τη συμμετοχή των Ευρωπαίων πάντοτε –μόνοι μας δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κατευθείαν ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο έρχεται και σκάει πάνω μας.  Σε αυτό προφανώς θέλουμε τη συνδρομή του συνόλου του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, ούτε υπάρχουν δεξιές και αριστερές πολιτικές στη διαχείριση αυτού του μεγάλου προβλήματος και κυρίως διεκδικούμε τη συνδρομή των Ευρωπαίων», επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ διευκρίνισε: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει το μομέντουμ του τι γινότανε μέχρι τώρα. Σφίγγουμε τον κλοιό στο θέμα της διαδικασίας της απονομής του ασύλου και δεύτερον προσπαθούμε μέσα στο νόμιμο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του διεθνούς δικαίου να ενισχύσουμε αυτούς τους κλειστούς χώρους συγκέντρωσης, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια ήταν διάτρητοι. Ένα δεύτερο που διεκδικούμε σε σχέση με την Τουρκία είναι να μπορούμε να επαναπροωθήσουμε μετανάστες που δε δικαιούνται προσφυγικό άσυλο πίσω στην Τουρκία από την Κεντρική Ελλάδα. Μέχρι τώρα όποιος πέρναγε από το νησί στην Κεντρική Ελλάδα παρέμενε εδώ, δεν μπορούσε να γυρίσει πίσω στην Τουρκία».

«Η προηγούμενη κυβέρνηση», συνέχισε ο κ. Λιβανός, «επειδή είχε μια διαφορετική ιδεολογική και ιδεοληπτική προσέγγιση δεν έκανε αυτή την επαναπροώθηση».

Σχετικά με τη φύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων παρατήρησε ότι «ελαχιστοποιούνται οι ροές από τον Έβρο, ακριβώς γιατί είναι πιο εύκολο να φυλάξεις τη γη από τη θάλασσα».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «για να μπορέσουμε να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορα, το πρώτο είναι να αποδεχθούμε ότι υπάρχουν, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση έλεγε ότι δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα, άρα είχε μια διαφορετική αντίληψη για το ζήτημα» και «εμείς λέμε τώρα, ότι για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων βάζουμε περισσότερα πλοία του λιμενικού», ενώ «ζητάμε από τη Frontex να έλθει μετ’ επιτάσεως και να μας συνδράμει άμεσα σε αυτόν τον έλεγχο».

«Άρα», υπογράμμισε, «πρέπει να κοιτάμε πολύ πιο γρήγορα το σύστημα απονομής ασύλου, να διοχετεύσουμε κάποιους από αυτούς σε αντίστοιχα κέντρα στην Κεντρική Ελλάδα και ταυτόχρονα να μπορέσουμε να ενισχύσουμε υλικοτεχνικά και με ανθρώπινη δύναμη τα νησιά μας για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που έχουν».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις προσδοκίες αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα ενόψει και της προγραμματισμένης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στην Αθήνα ο κ. Λιβανός απάντησε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την εβδομάδα που ήταν στη Νέα Υόρκη έκανε πολλή δουλειά πρώτον στο πολιτικό ζήτημα, αναλύοντας όλα τα εθνικά μας ζητήματα και τις προτεραιότητες και βεβαίως το μεταναστευτικό και το περιβαλλοντικό, ταυτόχρονα όμως είδε και πάρα πολλούς επενδυτές πρώτης γραμμής και εταιρείες στις οποίες ξανασύστησε τη χώρα.
Η προσπάθειά μας λοιπόν είναι να μπορέσουμε να αλλάξουμε την εικόνα που έχει η Ελλάδα στον υπόλοιπο κόσμο, τόσο ως μιας σοβαρής διοικητικά χώρας και βεβαίως ότι είμαστε φιλικοί και ανοιχτοί προς τις επενδύσεις, αλλάζοντας το φορολογικό πλαίσιο, δημιουργώντας μια σταθερότητα στη φορολογική μας πολιτική υπέρ των εργαζομένων και των νέων επενδύσεων και παράλληλα προσπαθώντας με τα νομοσχέδια που φέρνουμε και την πολιτική βούληση που έχουμε να ισοπεδώσουμε τη γραφειοκρατία, η οποία ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα για τις επενδύσεις. Άρα, σε αυτό το πλαίσιο έχει μεγάλη σημασία η έλευση του Πομπέο εδώ και για τα πολιτικά ζητήματα και για τα επενδυτικά και εμείς είμαστε μια παράταξη, που έχουμε δηλώσει ευθαρσώς και λειτουργούμε στη λογική ότι ανήκουμε στη Δύση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα