ΛΙΒΥΗ: Στο άγνωστο με βάρκα τo… άγνωστο

Αχαρτογράφητη η επόμενη ημέρα για τη βορειοαφρικανική χώρα μετά την ανακοίνωση Σάρατζ ότι προτίθεται να παραδώσει την εξουσία το αργότερο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου

Δεν χρειαζόταν ο κυκλώνας «Ιανός» για να στροβιλιστεί η Μεσόγειος θάλασσα, αφού πέρα από την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα νερά της ευρύτερης περιοχής ταράζουν για άλλη μια φορά τα τεκταινόμενα στη Λιβύη.

Σε αυτό που για πολλούς ήταν έκπληξη αλλά για τους λίγους ψαγμένους ήταν απολύτως προβλέψιμη εξέλιξη, δηλαδή στη δήλωση βούλησης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ να παραιτηθεί από την κεφαλή της διεθνούς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους εδώ και λίγα 24ωρα τα διεθνή ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Σάρατζ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του την Τετάρτη προτίθεται να παραδώσει την εξουσία «στην επόμενη εκτελεστική αρχή» το αργότερο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, εξηγώντας ότι το πολιτικο-κοινωνικό κλίμα στη Λιβύη είναι έντονα πολωμένο, γεγονός που δυσκολεύει κάθε προσπάθεια αποτροπής της εμφύλιας αιματοχυσίας μέσω της επίτευξης πολιτικού συμβιβασμού των αντιμαχόμενων παρατάξεων.

Παρά τις δυσκολίες, πάντως, ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας έκανε γνωστό ότι οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών της Λιβύης που έλαβαν χώρα στο Μαρόκο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, οδήγησαν σε μια νέα προπαρασκευαστική φάση για την ενοποίηση κρατικών θεσμών και δρομολόγησης διεξαγωγής βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Δύσκολη γεωπολιτική εξίσωση 

Το γύρισμα της κλεψύδρας για την επόμενη ημέρα της Λιβύης σαφώς και δεν αφήνει αδιάφορη την Αθήνα, δεδομένου ότι ο Σάρατζ είναι ο άνθρωπος που έχει βάλει την υπογραφή του στο παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο δίπλα σε αυτήν του φίλου του Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, η αποκρυπτογράφηση των εξελίξεων και η πρόβλεψη των μελλούμενων είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς στη γεωπολιτική εξίσωση της περιοχής συνυπάρχουν κι άλλες παράμετροι. Για παράδειγμα, η Άγκυρα έχει εμπλακεί και στρατιωτικά στη λιβυκή εμφύλια διαμάχη μαχόμενη κόντρα στις δυνάμεις του «φύλαρχου» Χαλίφα Χάφταρ και η απόσυρση του Σάρατζ από το κάδρο δεν σημαίνει ότι αυτόματα οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις θα μπουν στα αποβατικά με την ημισέληνο και θα επιστρέψουν στο πάτριο έδαφος. Κάθε άλλο. Οι Τούρκοι έχουν πατήσει πόδι στην βορειοαφρικανική χώρα και φαίνεται να έχουν ρόλο, τουλάχιστον αν κρίνουμε από τις σχετικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠ.ΕΞ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι συμπατριώτες του αξιωματούχοι μαζί με ομολόγους τους Ρώσους βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία που θα αφορά τις παραμέτρους μιας εκεχειρίας στη Λιβύη αλλά και τη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας.

Ας μην ξεχνάμε, τέλος, ότι το τι θα… ξημερώσει στη Λιβύη θα αφήσει το αποτύπωμά του και στο ζήτημα των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, αφού ως γνωστόν η χώρα του Σάρατζ και του Χαφτάρ είναι το δεύτερο μεγάλο –μετά την Τουρκία– «πέρασμα» των απανταχού φτωχοδιαβόλων και απόκληρων στην ευρωπαϊκή γη της επαγγελίας. Κι αυτό το «πέρασμα» οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να το αφήσουν ανεξέλεγκτο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα