Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Covid και Brexit «άδειασαν» τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Ιδιοκτήτες μεταφορικών εταιρειών είναι να προσφέρουν δελεαστικά πακέτα αμοιβών (βλ. παροχή μπόνους ή αυξημένους μισθούς) σε υποψήφιους οδηγούς φορτηγών προκειμένου να επανδρώσουν τους εταιρικούς στόλους τους και να δουλέψουν

Εικόνες από… αραιοκατοικημένα ράφια κοινών καταναλωτικών προϊόντων ή και παντελώς άδειες προθήκες καταστημάτων είχε συνηθίσει ο δυτικός κόσμος να βλέπει μόνο σε χώρες που είτε βιώνουν τον ζόφο μιας εμπόλεμης σύγκρουσης είτε «ματώνουν» από οικονομικές κρίσεις. Το να τις αντικρίζει, όμως, το μάτι σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία είναι τουλάχιστον πρωτόγνωρο.

Να, όμως, που συμβαίνει και η αιτία είναι διπλή: η επέλαση του κορωνοϊού αλλά και τα απόνερα του Brexit.

Οι ελλείψεις στο «Νησί» ξεκίνησαν με την ανατροπή της κανονικότητας πoυ επέφερε το πρώτο ξέσπασμα του SARS-coV-2, φτάνοντας σήμερα σε σημείο οι καταναλωτές να μπαίνουν σε βρετανικά μικρά ή μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ και να μη βρίσκουν π.χ. γνωστά αναψυκτικά όπως coca cola ή εμφιαλωμένα νερά.

Το πρόβλημα τροφοδοσίας μεγάλωσε ακόμη περισσότερα με το «καλημέρα» του 2021, οπότε και τέθηκε σε ισχύ το Brexit. Αιτία η έλλειψη εργατικών χεριών και δη αλλοδαπών, που με το ξέσπασμα της πανδημίας επέστρεψαν στις πατρίδες τους και είτε δεν πήραν ποτέ τον δρόμο της επιστροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε τον βρήκαν κλειστό λόγω Covid και Brexit. Συνέπεια των παραπάνω είναι να «λείπουν» σήμερα από τη Βρετανία περίπου 100.000 επαγγελματίες οδηγοί φορτηγών, οι οποίοι εργαζόμενοι στη μεταφορά προϊόντων θα αποκαθιστούσαν την κανονικότητα στην αγορά.

Για να συμβεί αυτό άμεσα, η  Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI) δεν βλέπει άλλον τρόπο από το να ρίξει νερό στο κρασί της η κυβέρνηση Τζόνσον και να επιδείξει –όπως έχει προτείνει θεσμικά– μεγαλύτερη ευελιξία στη μεταναστευτική πολιτική. Αν αυτό δεν συμβεί, η CBI ξεκαθαρίζει ότι «θα χρειαστούν τουλάχιστον 18 μήνες για να εκπαιδευτούν αρκετοί οδηγοί βαρέων οχημάτων».

Μέχρι να πειστεί –αν πειστεί– η βρετανική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις προτάσεις τής CBI, η μόνη λύση που έχει απομείνει στουςcovi

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα