«Μας εξοντώνει ο ΕΟΠΥΥ»

Με μία σκληρή ανακοίνωση κατά του ΕΟΠΥΥ και της διοίκησής του απάντησε σήμερα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), στη σημερινή απόφαση του Εθνικού Οργανισμού για claw back (σ.σ.: πρόκειται για τον μηχανισμό αυτόματων επιστροφών όταν διαπιστώνεται υπέρβαση δαπάνης) σε ποσοστό άνω του 40%.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΚ χαρακτηρίζει την κατάσταση ως θέατρο του παραλόγου, λέγοντας ότι υπάρχει «εντολή εξόντωσης των ιδιωτικών παρόχων Υγείας» και διευκρινίζοντας ότι ο Σύνδεσμος θα αναζητήσει νομικά τις ευθύνες της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για τις αποφάσεις που λαμβάνει.

«Η σημερινή απόφαση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για άνω του 40% claw back», λέει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΣΕΚ, «έρχεται ως συνέχεια της προηγούμενης απόφασης για 20% αναγκαστικό rebate στις οφειλές του το 2013 προς τις Ιδιωτικές Κλινικές.

»Εντελώς αυθαίρετα, μονομερώς και αυταρχικά, ο ΕΟΠΥΥ προχωρά σε αυτήν την ενέργεια, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια, τις ιδιωτικές κλινικές στην πλήρη οικονομική καταστροφή. Είναι δυνατόν σε έναν τόσο ευαίσθητο κλάδο προσφοράς υπηρεσιών, ένας πάροχος να προσφέρει τις υπηρεσίες του με τους κανόνες και τις τιμές που επιβάλλει ο αγοραστής και εκ των υστέρων να αναγκάζεται από τον αγοραστή σε περικοπή της τάξης του 60% για υπηρεσίες που έχουν ήδη παρασχεθεί; Αυτό είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

»Μήπως ο ΕΟΠΥΥ θεωρεί ότι οι πάροχοι θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε αυτή την περικοπή 60% στις ΔΕΚΟ, στα τοκοχρεολύσια, στους προμηθευτές, την εφορία ή τους εργαζόμενους; Πρόκειται για σαφή εντολή εξόντωσης των ιδιωτικών παρόχων Υγείας».

Σύμφωνα με τον ΣΕΚ, τις συνέπειες από τις παραπάνω αποφάσεις «θα επωμιστούν  οι Έλληνες ασφαλισμένοι», καθώς η εφαρμογή του rebate (σ.σ.: ειδικές εκπτώσεις) αρχικά και του claw back σήμερα, βυθίζει –όπως λένε- τις ιδιωτικές κλινικές σε ένα δίχως τέλος οικονομικό τέλμα. Επιπρόσθετα, ο Σύνδεσμος κάνει λόγο για κίνδυνο να βρεθούν άνεργοι 25.000 εργαζόμενοι που απασχολούνται στον κλάδο «εξαιτίας αδίκων και παράλογων αποφάσεων τρίτων».

Σημειώνεται ότι στις 26 Νοεμβρίου αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αίτηση ακύρωσης του claw back που έχει καταθέσει ο ΣΕΚ.

 

Διαβάστε επίσης