Με φθαρμένα υλικά τα νέα μυαλά του ΣΥΡΙΖΑ

Ασφυκτικό man-to-man στον πρωθυπουργό φέρεται αποφασισμένος να παίξει το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας, σε μία απέλπιδα προσπάθεια μπας και ροκανίσει τη δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, στους υψηλούς ορόφους της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι το αντι-διάγγελμα πέτυχε τοn στόχο του, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Έτσι ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει την ίδια τακτική και στις προκλήσεις του στυλ «εάν δεν μπορείτε και δεν θέλετε, φύγετε και αφήστε εμάς που και μπορούμε και θέλουμε», αλλά προς ώρας δεν πρόκειται να ζητήσει εκλογές. Σε αυτήn τη γραμμή θα πορευτεί και κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού, παρά το γεγονός ότι έχει δεχθεί αρκετές εισηγήσεις να ζητήσει εκλογές. Μάλιστα, όσοι του το προτείνουν επιχειρηματολογούν ότι κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού θα λάβει τοn λόγο και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και είναι πολύ πιθανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για επικοινωνιακούς λόγους να ασχοληθεί περισσότερο μαζί του και να υποβαθμίσει τον κ. Τσίπρα. Οπότε εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαβεί τοn Ρουβίκωνα και ζητήσει εκλογές θα πρωταγωνιστήσει στη συζήτηση.

Όμως ο κ. Τσίπρας –προς ώρας– έχει απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο και σκέφτεται να ζητήσει εκλογές κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο. Τότε μία κίνηση να ζητήσει εκλογές θα λειτουργήσει συσπειρωτικά για το κόμμα και θα αφήσει σε δεύτερη μοίρα τα εσωκομματικά παιχνίδια για τους κομματικούς συσχετισμούς που παραδοσιακά πληγώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, όπως υποστηρίζει στους συνομιλητές του ο κ. Τσίπρας, τότε θεωρεί πως λόγω  της πανδημίας αλλά και της οικονομικής κρίσης θα έχει αυξηθεί η δυσαρέσκεια των πολιτών και θα βρει πιο ευήκοα ώτα.

Μάλιστα στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως το τελευταίο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ήταν τίποτε άλλο από μία προαναγγελία νέου ολικού lockdown. Αυτό ήταν και θέμα συζήτησης σε σύσκεψη του Πολιτικού Κέντρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας κατά την περιοδεία του στη Θεσσαλία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ισχυριζόμενος ότι «η αδράνεια και η ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη μάς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια εκατόμβη νεκρών, αλλά και σε ένα lockdown καταστροφικό για την οικονομία, το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν έπαιρνε εγκαίρως μέτρα και αν είχε την πολιτική βούληση να συγκρουστεί».

Κι όμως, ο γνωστός εκλογολόγος και τακτικός συνομιλητής του κ. Τσίπρα, ο Ηλίας Νικολακόπουλος, εκφράζει την απαισιοδοξία του τονίζοντας πως «όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποδομήσει με την αντιπολίτευσή του την κυβερνητική ατζέντα, τόσο ο Μητσοτάκης θα εξακολουθήσει να είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού». Ο κ. Νικολακόπουλος επιμένει για κεντροαριστερή στροφή και όχι εξαλλοσύνες, νέα πρόσωπα, ήπια ρητορική και δυναμική αντιπολίτευση ουσίας. Όμως αυτός τα λέει κι αυτός τα ακούει.

Και στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκνευρίζονται, αλλά η αλήθεια είναι ότι αρκούνται σε μία στείρα αντιπολίτευση και σε καμία των περιπτώσεων δεν έχει αποδείξει ότι διαθέτει θετική ατζέντα. Δεν μπορεί να αποδείξει ότι θα επιτύγχανε καλύτερη διαχείριση της πανδημίας.

Το νέο παλιό αίμα

Στο μεταξύ το περιλάλητο think tank που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας έχει αρχίσει να ξεφτίζει, καθώς τα υποτιθέμενα νέα μυαλά της χώρας μοιάζουν με ξαναζεσταμένο φαγητό. Γι’ αυτό και οι πλέον σκεπτόμενοι δεν ήταν ενθουσιασμένοι από τα νέα μυαλά. Κι όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, «απέχει πολύ αυτή η πραγματικότητα από τον χαρακτηρισμό τα καλύτερα μυαλά της χώρας», που είπε στην παρουσίασή τους, μετά βαΐων και κλάδων, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Διότι πολλοί εξ αυτών ήταν σε κυβερνητικές θέσεις επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάποιοι άλλοι ήταν υποψήφιοι. Όπως ο Νίκος Φαραντούρης, εχθρός των εξορύξεων υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα, ήταν νομικός σύμβουλος στη ΔΕΠΑ επί ΣΥΡΙΖΑ. Η Ντόρα Γιαννάκη ήταν ξανά το 2020 στην ομάδα Βερναρδάκη για τη «μεταρρύθμιση του κράτους», που ποτέ δεν έγινε. Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη το 2016 τοποθετήθηκε στη θέση της προϊσταμένης Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, επί ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αιμίλιος Αυγουλέας ήταν συντάκτης του προγράμματος «Θεσσαλονίκη 2», προ των εκλογών του 2019. Ο πρώην πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Ο Πέτρος Δαμιανός ήταν διευθυντής του σχολείου φυλακών Αυλώνα και είχε ταχθεί υπέρ της αποφυλάκισης Κουφοντίνα. Ο Γιώργος Σταμπούλης θεωρείτο golden boy του Υπερταμείου επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως είχε καταγγείλει το Ποτάμι το 2018. Ο καθηγητής Γιάννης Κρεστενίτης υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ επί ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ερρίκος Βεντούρας ήταν σύμβουλος του Κώστα Γαβρόγλου στο υπουργείο Παιδείας και υποψήφιος συνδικαλιστής. Φυσικά, μέλος του think tank είναι και ο γνωστός Γιάννης Μυλόπουλος, διορισμένος στην Αττικό Μετρό, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε εγκαίνια στους μουσαμάδες! Αλλά και ο καθηγητής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, που προ ημερών έκρινε θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης τον χειμώνα του 2021 εν μέσω πανδημίας καλούσε σε «λαϊκές κινητοποιήσεις», και με ορολογία Ρουβίκωνα αποκαλούσε την κυβέρνηση «ακροδεξιά συμμορία που έχει μετατρέψει τη χώρα σε σύγχρονο μετεμφυλιακό κράτος».

 Η εξεταστική

Αλλά και με την Εξεταστική Επιτροπή για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσω των δημοσκοπήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που προσπαθεί να κάνει είναι ένα επικοινωνιακό σόου θέλοντας να στοχοποιήσει υπουργούς. Η προσπάθεια να εμπλακεί και να κληθεί στην εξεταστική ο διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, είναι ενδεικτική της πρόθεσης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς φαίνεται να έχει επενδύσει σε μια καταγγελτική ρητορική αναφορικά με το θέμα της καμπάνιας για την πανδημία.

Φυσικά στην Κουμουνδούρου είχαν στο μυαλό τους να καλέσουν στην Εξεταστική το μισό Υπουργικό Συμβούλιο για να στοχοποιήσουν το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί η οικογενειακή σχέση του Γρηγόρη Δημητριάδη. Αποτελεί συνέχεια των επιθέσεων προς τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, που και πάλι βρέθηκε στο… προσκήνιο μέσα από δημοσιεύματα φίλα προσκείμενων μέσων στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και για το γεγονός πως σύμφωνα με το Politico συνέβαλε στο να μεταφερθούν στην Ελλάδα 700 Αφγανές που έφυγαν από τη χώρα τους μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν και είχαν εμπλοκή στο δικαστικό σύστημα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα