Με γεμάτο ταμείο στη μάχη των εκλογών

Εάν δεν υπήρχε το θέμα Μπαλτάκου, θα ήταν ίσως η καλύτερη εβδομάδα για τη δικομματική κυβέρνηση. Κι αυτό διότι πέρασε τον κάβο του πολυνομοσχεδίου, επικράτησε πλήρως του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινοβουλευτική μάχη, ενώ και τα νέα από το Eurogroup ήταν εξαιρετικά. Οι εταίροι μάς απέδωσαν τα εύσημα, οι δε αγορές δείχνουν ότι εμπιστεύονται την Ελλάδα και η αισιοδοξία για την ανάκαμψη της οικονομίας περισσεύει.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος μιλούν για «φυγή προς τα εμπρός» και ποντάρουν σε πολλά καλά νέα ενόψει των ευρωεκλογών. Δηλαδή, τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος στους αδύναμους, αλλά και τη χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις από τις τράπεζες μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση μπορεί να σχεδιάζει το μέλλον μετά την πολιτική απόφαση από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη σταδιακή εκταμίευση της δόσης της Ε.Ε. για την Ελλάδα ύψους 8,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, η πρώτη δόση θα εκταμιευθεί πριν από το τέλος Απριλίου, με στόχο να αποπληρωθούν τα ομόλογα του Μαΐου, και έχει ύψος 6,3 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο δόσεις ύψους 1 δισ. ευρώ έκαστη, που θα απελευθερωθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, συνδεδεμένες με 6 ορόσημα η κάθε μια. Ποια είναι αυτά;

# Για την πρώτη δόση απαιτείται η πλήρης εφαρμογή των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε την προηγούμενη Κυριακή.

# Για τη δεύτερη δόση απαιτούνται: η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, θέσπιση πλαισίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Δημόσιο, νέο πρόγραμμα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, μείωση περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών και εξασφάλιση πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών σε υπηρεσίες Υγείας.

# Για την τρίτη δόση έχει ζητηθεί: Ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου και συγχώνευση με το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο του ιδιωτικού τομέα, αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με παράλληλη εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς την επιχείρηση και νέο πλαίσιο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων με έλεγχο του «πόθεν έσχες».

Ο επικεφαλής του Eurogroup στην άτυπη συνεδρίαση του Ζαππείου τόνισε μεταξύ άλλων ότι η επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. «Η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος είναι εξασφαλισμένη για τους επόμενους 12 μήνες», δήλωσε ο ίδιος. «Να γίνουν αυτά που πρέπει, και όσον αφορά το χρέος θα συζητήσουμε κάπου στο καλοκαίρι. Τότε θα θέσουμε το ερώτημα για το χρέος. Υπάρχει πρόοδος, ο δρόμος είναι όμως ακόμη πολύς».

Η επόμενη ημέρα

Έχοντας εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση της χώρας για τους επόμενους 12 μήνες, η κυβέρνηση θέτει ως νέο στόχο την έξοδο στις αγορές με πενταετές ομόλογο, ελπίζοντας σε ένα επιτόκιο γύρω στο 5%, που θα είναι ένα τεράστιο μήνυμα για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Η προσπάθεια αναμένεται να γίνει κοντά στο Πάσχα και απλά στο Μαξίμου αναμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να επιδιώξουμε τη χρηματοδότηση από τις αγορές για ποσό που θα κυμαίνεται στα 5 δισ. ευρώ.

Βέβαια δεν είναι λίγοι αυτοί, οι οποίοι λόγω της διαφοροποίησης Παπανδρέου υποστήριξαν στις αρχές της εβδομάδας ότι είναι πολύ πιθανό τον Μάιο να γίνουν τριπλές εκλογές. Δηλαδή, εκτός από ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές, να γίνουν και οι εθνικές εκλογές. Αυτό το σενάριο διαψεύστηκε με κατηγορηματικό τρόπο, όπως επίσης και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.

Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, «η 26η Μαΐου θα είναι μια εντελώς διαφορετική ημέρα και ο πολιτικός χάρτης της χώρας πιθανόν να έχει μεγάλες αλλαγές», κάτι που σημαίνει πως ένας ευρύς ανασχηματισμός μετατίθεται για μετά τις εκλογές, ίσως και στο τέλος Ιουνίου, προκειμένου να αποτελέσει ένα όπλο στη φαρέτρα του πρωθυπουργού για να διορθώσει ανορθογραφίες, που ίσως υπάρξουν από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Πάντως στο Μαξίμου εκτιμούν πως στις ευρωεκλογές με τόσο καλές ειδήσεις θα έχει αλλάξει το κλίμα και οι πολίτες θα πειστούν όταν τους τεθεί μετ’ επιτάσεως το μήνυμα «στην Ευρώπη με τη δικομματική κυβέρνηση, ή σε περιπέτειες με τον ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα, για να στηρίξουν αυτή την άποψη, τονίζουν τα λάθη του Αλέξη Τσίπρα και πως δεν έχει καταφέρει να πείσει και κάνει πολιτικά φάουλ. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια έντονη σε όλα τα επίπεδα κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση, που επενδύει στην πόλωση, όπως φάνηκε και από την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή.

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο τονίζουν με έμφαση ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ενώπιον των αδιεξόδων που έχει βρεθεί, επιχειρεί να δημιουργήσει σκηνικό πόλωσης σε μια χρονική στιγμή που η χώρα έχει όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη την πολιτική ομαλότητα και την κοινωνική ειρήνη, καθώς «διαμορφώνονται οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας».

Εμμονή για εκλογές

Υπάρχουν όμως ορισμένοι υπουργοί που επιμένουν ότι, ανεξάρτητα από τις κινήσεις για αντικατάσταση των δύο μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, όλα είναι ανοιχτά για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό. Και προβάλλουν το επιχείρημα ότι το πολιτικό περιβάλλον είναι πιο ευνοϊκό την παρούσα χρονική περίοδο καθώς ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί μετά τις ευρωεκλογές.

«Έχει και η καχυποψία τα όριά της», λένε με έμφαση και με κατηγορηματικό τρόπο από το Μέγαρο Μαξίμου, μη δίνοντας βάση στα όσα κυκλοφορούν περί τριπλής αναμέτρησης. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο προβληματισμός για τον χρόνο των βουλευτικών εκλογών θεωρείται υπαρκτός και συνδυάζεται άμεσα με το πολιτικό τοπίο που θα διαμορφωθεί το βράδυ των εκλογών.

Και αν το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στη Βουλή και δεν κλονίζεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η ηγεσία της Ν.Δ. πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει και το μεγάλο ζήτημα που καταγράφεται σε κοινωνικές ομάδες, μεγάλα τμήματα των οποίων την υποστήριζαν παραδοσιακά.

Ήδη το περασμένο Σάββατο παραιτήθηκε η συνδικαλιστική οργάνωση της Ν.Δ. των φαρμακοποιών, ενώ το πρωί της Δευτέρας αποχώρησε από το κόμμα και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυρ. Θεοδοσιάδης, ο οποίος απέστειλε και σχετική επιστολή στον Αντ. Σαμαρά. Την ίδια στιγμή έντονα αντιδρούν και άλλα στελέχη της Ν.Δ. που συμμετέχουν στο ΓΕΩΤΕΕ (γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, γεωλόγοι και ιχθυολόγοι). Οι γεωτεχνικοί είναι έξαλλοι και προετοιμάζουν την επόμενη κίνησή τους, ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε εντός των ημερών μαζικές παραιτήσεις από το κόμμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα