Με «χαρτάκι» στον Περέιρα η επιλογή των διαιτητών

Εννέα νέοι διαιτητές στην Α΄ Εθνική. Ποιο μέλος της ΚΕΔ τους είδε, σε ποιο παιγνίδι, πώς μετρήθηκε η «ακεραιότητα» και το «προφίλ» τους;

Γενική εκκαθάριση των διαιτητών έχει κάνει την τελευταία διετία ο επικεφαλής της ΚΕΔ, Βίτορ Μέλο Περέιρα. Ο Πορτογάλος επέλεξε 23 διαιτητές για τον καταρτισμό των πινάκων τής Super League, παραδίδοντας τον σχετικό φάκελο στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, η οποία τον ενέκρινε, έχοντάς του… τυφλή εμπιστοσύνη να στήσει τον πυλώνα της διαιτησίας.

Οι επιλογές του Πορτογάλου αρχιδιαιτητή είχαν ως αποτέλεσμα όπως και πέρυσι να γίνει μία γενναία ανανέωση της τάξης του 50% και να μείνουν εκτός ηχηρά ονόματα. Ο Περέιρα έκοψε συνολικά εννέα διαιτητές, ενώ μαζί με τον Θάνο (Γρεβενών), που αποσύρθηκε, ο αριθμός φτάνει τους 10.

Είναι λογικό, βλέποντας αρκετούς αγώνες του πρωταθλήματος της Super League, ο αρχιδιαιτητής να έχει άποψη για το σύνολο των διαιτητών που καρατόμησε ή υποβίβασε. Από ’κεί και πέρα, όμως, μεταξύ των συνολικά 23 διαιτητών που συγκαταλέγονται στη μεγάλη κατηγορία, υπάρχουν εννέα νέοι που την περίοδο 2017-18 διηύθυναν αναμετρήσεις της Football League. Αυτούς τους νέους ποιοι τους είδαν και πότε; Κι αν ο Θανάσης Τζήλος διηύθυνε 15 αγώνες πρωταθλήματος Super League και όλοι οι υπόλοιποι (εξαίρεση ο Θάνος από τα Γρεβενά που αποσύρθηκε και ο Καλογερόπουλος απ’ την Αθήνα που κόπηκε) σφύριξαν μίνιμουμ σε οκτώ αγώνες, οι διαιτητές της Football League, που θα τους δούμε πλέον στα μεγάλα σαλόνια, πώς προβιβάστηκαν; Ποιοι τους είδαν και τι μετέφεραν στον Περέιρα; Οι απόψεις πάντως δεν πρέπει να ήταν πολλές, καθώς οι εννέα νέοι σφύριξαν σε πέντε έως έξι ματς της Football League!

Οι επτά από τους εννέα διαιτητές που προβιβάστηκαν, προέρχονται από Ενώσεις που είπαν… «Ναι σε όλα» στους απολογισμούς (διοικητικός-οικονομικός) και τον προϋπολογισμό της διοίκησης του Βαγγέλη Γραμμένου, στην τελευταία γενική συνέλευση της ΕΠΟ που έγινε στην Αθήνα στις 29 Ιουνίου.

Εκεί δέχτηκε πολλά πυρά ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, Βίτορ Μέλο Περέιρα, από τους προέδρους των Ενώσεων, καθώς με τις διαιτητικές ανακατατάξεις που επιχείρησε –σε πολλές περιπτώσεις αναίτιες– προκλήθηκαν τεράστια προβλήματα. Πολλοί διαιτητές αποχωρούν και δεν θα διευθύνουν τα κρίσιμα ματς των τοπικών πρωταθλημάτων, όπου λόγω της εμπειρίας και των ικανοτήτων ενέπνεαν σεβασμό, ενώ και οι νεότεροι, αποκαρδιωμένοι από το σύστημα της ακαριαίας καρατόμησης, δεν έχουν λόγο να τρώνε με το τσουβάλι τα ερασιτεχνικά παιχνίδια, δίχως ουσιαστικό αντίκρισμα ή μελλοντικές προσδοκίες.

Ενώπιος ενωπίω πολλοί πρόεδροι Ενώσεων εκτόξευσαν τα βέλη τους εναντίον του Πορτογάλου αρχιδιαιτητή και ζήτησαν ν’ απολογηθεί με ποια κριτήρια έγιναν οι ανακατατάξεις στους πίνακες διαιτησίας.

Συμπτωματικά προφανώς ο Περέιρα άκουσε καλά λόγια για τους διαιτητές που προέρχονται από Ενώσεις της βόρειας Ελλάδας. Η Κρήτη εξαφανίστηκε διαιτητικά από προσώπου γης. Τα Ιόνια νησιά επίσης. Η Πελοπόννησος έμεινε με δύο διαιτητές, η Στερεά Ελλάδα περιορίστηκε στους πέντε, ενώ η Μακεδονία εκτοξεύθηκε στους οκτώ. Και αυτά τα δείγματα αφορούν μόνο την… κορυφή του παγόβουνου.

Κανείς δεν σύστησε στο δίδυμο Περέιρα – Μαρίν να μην προβεί σε αλλαγές στους πίνακες, ακόμη και σαρωτικές, αλλά οι επιλογές τους έχουν επιπτώσεις που προκαλούν απόλυτα δικαιολογημένες αναταράξεις. Η ανανέωση που επιχειρήθηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό, αποτελεί έμμεση ομολογία πως η κατάσταση την περασμένη περίοδο ήταν κακή. Διαφορετικά, δεν έχει λογική.

Τη νέα σεζόν τον Πορτογάλο και τον Ισπανό θα πλαισιώσει ο Σουηδός Λίντμπεργκ, με την «τρόικα» να έχει την ευθύνη των επαγγελματικών κατηγοριών. Ο Λίντμπεργκ θα είναι υπεύθυνος για τους βοηθούς διαιτητές, ενώ Περέιρα και Μαρίν για τους διαιτητές.

Οι υποσχέσεις ωστόσο πως του χρόνου η τριάδα των ξένων θα κάνει καλύτερη δουλειά, δεν αναίρεσε τα μηνύματα που πέρασαν φέτος το καλοκαίρι.

 

Φρου φρου και… αρώματα

Ο πολυπράγμων Περέιρα, την εποχή της παντοκρατορίας του, βρέθηκε στα σχοινιά από όσα ακούστηκαν σε βάρος του στη γενική συνέλευση, καθώς κλήθηκε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Η ΚΕΔ υποχρεώθηκε ν’ ανακοινώσει τα κριτήρια στα οποία στηρίχτηκε για την κατάρτισή των πινάκων αξιολογημένων διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών Α΄, Β΄ και Γ΄ κατηγορίας της αγωνιστικής περιόδου 2018-19. Ποια ήταν αυτά;

α) Βαθμολογία της περιόδου 2017-18.

β) Επίδοση στα τεστ φυσικής κατάστασης.

γ) Επίδοση στις γραπτές εξετάσεις.

δ) Παιχνίδια που διεύθυναν στην αγωνιστική περίοδο 2017-2018.

ε) Τεχνικές Επιδόσεις και συμπεριφορά.

στ) Ηλικία και προοπτική ανέλιξης στην κορυφή.

ζ) Ακεραιότητα προσωπικότητας και προφίλ διαιτητή.

Ο Βίτορ Περέιρα επιχείρησε ν’ αναλύσει περαιτέρω τις θέσεις του, όσον αφορά τη λάμψη των διαιτητών της Super League, επισημαίνοντας ότι:

Αξιολογήθηκαν συνολικά 23 διαιτητές (από 20 διαφορετικές ΕΠΣ).

Παρέμειναν: 14 διαιτητές από την προηγούμενη περίοδο.

Υποβιβάστηκαν: 4 διαιτητές στη 2η κατηγορία.

Αποκλείστηκαν: 6 διαιτητές από την προηγούμενη περίοδο.

Έτσι ξαφνικά λοιπόν προέκυψαν εννέα νέοι διαιτητές στη μεγάλη κατηγορία που σφύριξαν στο πρωτάθλημα της Football League και πέτυχαν τον προβιβασμό τους.

 

Ποιοι μπήκαν στους πίνακες

Ποιοι είναι αυτοί που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο του Περέιρα; Οι Βρέσκας (Ημαθίας), Γκορτσίλας (Μακεδονίας), Γρατσάνης (Τρικάλων), Κοτσάνης (Δράμας), Λάμπρου (Ευβοίας), Μανούχος (Αργολίδας), Τάσης (Ηπείρου), Φωτιάδης (Καστοριάς) και Φωτιάς (Πέλλας). Αναλυτικά:

 

Γ. Βρέσκας (Ημαθίας)

Ο Γ. Βρέσκας από την Ημαθία διηύθυνε πέντε αγώνες πρωταθλήματος, όλους από τη Λάρισα και πάνω. Αντίστοιχα και οι παρατηρητές που του είχαν ορίσει να τον βαθμολογήσουν ήταν επίσης από τη Θεσσαλία και προς τον βορρά.

Απόλλων Πόντου-Αναγέννηση Καρδίτσας 2-0 ( Ίτσκος Πέλλας)

Δόξα Δράμας-Παναιγιάλειος 0-0 (Γαβριηλίδης Θράκης)

Απόλλων Λάρισας-Κισσαμικός 2-0 (Κρίκης Τρικάλων)

Άρης-Δόξα Δράμας 1-0 (Τοπούζης Θράκης)

Απόλλων Πόντου-ΟΦΗ 0-1 (Ιωαννίδης Σερρών)

Τοποθετήθηκε ακόμη στο μπαράζ της Γ΄ Εθνικής Ηρόδοτου-Εθνικού 1-2(Μαργαρίτη Ευβοίας)

Ευστ. Γκορτσίλας (Μακεδονίας)

Ο Στάθης Γκορτσίλας απ’ τη Θεσσαλονίκη ήταν διαιτητής σε έξι ματς της Football League. Οι πέντε απ’ αυτούς ήταν επίσης από τη Λάρισα και πάνω, ενώ το έκτο ματς ήταν το ντέρμπι της Κρήτης Εργοτέλη-ΟΦΗ.

Δόξα Δράμας-Αναγέννηση Καρδίτσας 2-0 (Χαραλαμπίδης Καβάλας)

Εργοτέλης-ΟΦΗ 2-4 (Χατζηδάκης Χανίων)

Βέροια-Τρίκαλα 0-1 (Κατσιδώνης Δωδεκανήσου)

Αναγ. Καρδίτσας-Παναχαϊκή 1-2 (Τριανταφυλλίδης Δυτ. Αττικής)

Δόξα Δράμας-ΟΦΗ 1-1 (Σηπάκης Πέλλας)

Πανσερραϊκός-Παναχαϊκή 1-1 (Ευθυμιάδης Δράμας)

Διηύθυνε ακόμη το μπαράζ της Γ΄ Εθνικής Αήττητου-Εθνικού 1-1 (Δέτσης Αθήνας)

Ευαγ. Γρατσάνης (Τρικάλων)

Ο Βαγγέλης Γρατσάνης από τα Τρίκαλα ήταν ρέφερι σε έξι ματς, αρκετά απ’ τα οποία μεγάλης δυσκολίας. Μετά το ντέρμπι Παναχαϊκής-ΟΦΗ την 24η αγωνιστική, τον όρισαν ξανά την 33η, μετά δηλαδή από εννέα αγωνιστικές.

Πανσερραϊκός-Απόλλων Πόντου 3-3 (Κωνσταντάρας Τρικάλων)

Δόξα Δράμας-Άρης 1-2 (Βαλιώτης Λάρισας)

Καλλιθέα-Αιγινιακός 0-0 (Λαγός Αχαΐας)

Απόλλων Λάρισας-Σπάρτη 2-0 (Κωστούδης Μακεδονίας)

Παναχαϊκή-ΟΦΗ 0-3 (Κότσαρης Μεσσηνίας)

Καραϊσκάκης-Απόλλων Πόντου 2-1 (Ντούλης Κορινθίας)

Σφύριξε ακόμη σε δύο αγώνες μπαράζ της Γ΄ Εθνικής. Στα ματς Τηλυκράτης-Ηρακλής 0-2 (Φλωράκης Φωκίδας) και Εθνικός-Αήττητος 0-0 (Παστρωμάς Δυτ. Αττικής).

 

Κων. Κοτσάνης (Δράμας)

Ο Κώστας Κοτσάνης από τη Δράμα σφύριξε στη Μακεδονία τους πέντε από τους έξι αγώνες που ορίστηκε, με τέσσερις από τους έξι παρατηρητές διαιτησίας επίσης από τη Μακεδονία. Ήταν διαιτητής στο κρίσιμο ματς της Παναχαϊκής με τον Εργοτέλη στην Κρήτη, όπου οι Πατρινοί ηττήθηκαν.

Απόλλων Πόντου-Σπάρτη 0-0 (Τσεσμετζής Σερρών)

Βέροια-Αναγέννηση Καρδίτσας 1-0 (Κωστούδης Μακεδονίας)

Αιγινιακός-Τρίκαλα 0-0 (Πουλακιώτης Φθιώτιδας)

Εργοτέλης-Παναχαϊκή 2-1 (Παπαδάκης Λασιθίου)

Πανσερραϊκός-Κισσαμικός 0-2 (Χαραλαμπίδης Καβάλας)

Αιγινιακός-Καλλιθέα 2-0 (Πετρόπουλος Μακεδονίας)

Ορίστηκε επίσης σε δύο αγώνες μπαράζ της Γ΄ Εθνικής. Ηρακλής-Βόλος 2-0 (Τοπούζης Θράκης) και Ηρόδοτος-Αήττητος 0-1 (Κόκοτου Αργολίδας).

Γιώργος Λάμπρου (Ευβοίας)

Ο Γιώργος Λάμπρου από την Εύβοια ήταν διαιτητής σε δύο εκτός έδρας παιχνίδια του Άρη στον νότο (με Εργοτέλη και Παναχαϊκή). Τα πέντε παιχνίδια που ορίστηκε ήταν από τη Λάρισα και κάτω, αλλά μετά το ματς Εργοτέλη-Άρη την 4η αγωνιστική, τοποθετήθηκε ξανά την 17η αγωνιστική σε παιχνίδι. Στους αγώνες του είχαμε πολλά γκολ και αρκετές κόκκινες κάρτες.

Εργοτέλης-Άρης 2-3 (Κόνιαρης Ανατ. Αττικής)

Κισσαμικός-Καλλιθέα 2-0 (Χασάπης Πειραιά)

Παναχαϊκή-Άρης 1-1 (Κούλιας Κέρκυρας)

Αναγ. Καρδίτσας-Κισσαμικός 3-3 (Παπαμίχος Φθιώτιδας)

Εργοτέλης-Αιγινιακός 5-1 (Χριστοδουλάκης Ρεθύμνου)

Σφύριξε ακόμη στο παιχνίδι κατάταξης της Γ΄ Εθνικής Ηρόδοτος-Αστέρας Αμαλιάδας 3-0 (Βασσάλος Χανίων).

Ευαγ. Μανούχος (Αργολίδας)

Μόλις σε πέντε ματς της Football League ορίστηκε ο Βαγγέλης Μανούχος από την Αργολίδα. Στα δύο απ’ αυτά σφύριξε γηπεδούχο τον Καραϊσκάκη (η ομάδα της Άρτας γνώρισε ήττες δίχως να σκοράρει), ενώ στο σύνολο των αναμετρήσεων οι φιλοξενούμενοι ήταν οι ισχυροί και σχεδόν πάντα επικράτησαν.

Παναιγιάλειος-Τρίκαλα 0-1 (Κωνσταντίνου Αιτωλοακαρνανίας)

Καραϊσκάκης-Παναχαϊκή 0-1 (Κούλιας Κερκύρας)

Σπάρτη-Δόξα Δράμας 1-0 (Χρονόπουλος Μεσσηνίας)

Καλλιθέα-ΟΦΗ 1-3 (Τριανταφύλλης Αχαΐας)

Καραϊσκάκης-Άρης 0-2 (Γιαννόπουλος Ηλείας)

Ήταν ρέφερι στο παιχνίδι κατάταξης της Γ΄ Εθνικής Αήττητος-Αστέρας Αμαλιάδας 1-2 (Ζανετίδης Δωδεκανήσου).

Γιώργος Τάσης (Ηπείρου)

Ο Γιαννιώτης ρέφερι Γιώργος Τάσης ορίστηκε σε έξι ματς, όλα από τη Λάρισα και πάνω, με τα δύο απ’ αυτά τα παιχνίδια να είναι με τον Άρη γηπεδούχο. Τα γκολ στα παιχνίδια του σημειώνονταν με το… σταγονόμετρο και ποτέ δεν σκόραραν και οι δύο ομάδες.

Καραϊσκάκης-Αχαρναϊκός 1-0 (Λαγός Αχαΐας)

Αναγ. Καρδίτσας-Σπάρτη 1-0 (Πάνου Αιτωλοακαρνανίας)

Απόλλων Πόντου-Κισσαμικός 0-1 (Ευθυμιάδης Δράμας)

Άρης-Τρίκαλα 0-0 (Ζανετίδης Δωδεκαννήσου)

Καραϊσκάκης-Καλλιθέα 1-0 (Μπόρτζαρης Αχαΐας)

Άρης-Πανσερραϊκός 2-0 (Παπουτσέλης Λέσβου)

Ορίστηκε ακόμη στο παιχνίδι κατάταξης της Γ΄ Εθνικής Αστέρας Αμαλιάδας-Ηρόδοτος 0-3 (Τομαράς Αιτωλοακαρνανίας).

Φώτης Φωτιάδης (Καστοριάς)

Από τα έξι παιχνίδια του στη Football League, o Φωτιάδης από την Καστοριά είχε στα τέσσερα φιλοξενούμενες τις δύο ομάδες του Ηρακλείου οι οποίες δεν κέρδισαν ποτέ. Σε δύο περιπτώσεις σφύριξε γηπεδούχο τη Δόξα Δράμας που έφθασε σε επιβλητικές νίκες, ενώ γενικά τοποθετήθηκε σε δύσκολα ματς στα οποία οι γηπεδούχοι μέτρησαν τρεις νίκες και τρεις ισοπαλίες.

Αναγ. Καρδίτσας-ΟΦΗ 0-0 (Παπαμίχος Φθιώτιδας)

Δόξα Δράμας-Εργοτέλης 4-0 (Τοπούζης Θράκης)

Άρης-ΟΦΗ 0-0 (Τομαράς Αιτωλοακαρνανίας)

Αιγινιακός-Εργοτέλης 3-2 (Καλύβας Ευρυτανίας)

Δόξα Δράμας-Παναχαϊκή 2-0 (Κωνσταντάρας Καβάλας)

Αιγινιακός-Αναγ. Καρδίτσας 1-1 (Τζίκας Μακεδονίας)

Ήταν διαιτητής σε δύο αγώνες κατάταξης Γ΄ Εθνικής. Αήττητος-Ηρόδοτος 2-1 (Κυρίου Αρκαδίας), Εθνικός-Αστέρας Αμαλιάδας 0-1 (Κουζάκης Θεσσαλίας)

Βασίλης Φωτιάς (Πέλλας)

Ο Βασίλης Φωτιάς από την Πέλλα διηύθυνε μόλις πέντε ματς από τα οποία τρία στη Θεσσαλία και δύο στη Μακεδονία. Στις τρεις από τις πέντε περιπτώσεις φιλοξενούμενη ήταν ομάδα από το Ηράκλειο. Από τη 2η αγωνιστική, ορίστηκε ξανά την 14η.

Τρίκαλα-Άρης 0-1 (Κουζάκης Θεσσαλίας)

Πανσερραϊκός-Εργοτέλης 0-1 (Κωνσταντάρας Καβάλας)

Αιγινιακός-ΟΦΗ 0-3 (Βλάχος Γρεβενών)

Απόλλων Λάρισας-Καλλιθέα 4-3 (Κοφίτσας Τρικάλων)

Αναγ. Καρδίτσας-Εργοτέλης 2-1 (Αθανασίου Θεσπρωτίας)

Ορίστηκε και στο παιχνίδι μπαράζ της Γ΄ Εθνικής Εθνικός-Ηρόδοτος 0-0 (Ντούλης Κορινθίας)

 

Η «ακεραιότητα», το προφίλ και το… χαρτάκι

Η ακεραιότητα της προσωπικότητας, το προφίλ των διαιτητών, η συμπεριφορά, η προοπτική ανέλιξης ως κριτήρια που θέτει ο Περέιρα, και που προφανώς τα μέτρησε στη χρυσή εννιάδα που προβίβασε στη Super League, θυμίζουν στοιχεία που προσφέρονται για να ξεπεραστεί το… ΑΣΕΠ της διαιτησίας.

Ο Μαρίν προφανώς θα ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο της ΚΕΔ για τις θαυμαστές επιδόσεις των διαιτητών που ξεχώρισε κι έτσι έγιναν οι επιλογές και ανακοινώθηκαν οι πίνακες.

Οι φωνές των προέδρων των Ενώσεων και των επιτροπών διαιτητών που έχουν υπό τη σκέπη τους, δεν εστιάστηκαν ωστόσο στην κορυφή, αλλά και στους βοηθούς και παρατηρητές της Super League, τους διαιτητές, τους βοηθούς και τους παρατηρητές της Football League, αλλά και τους αντίστοιχους της Γ΄ Εθνικής, όπου η ποσοστιαία ανανέωση ήταν τεράστια.

Ο Περέιρα βέβαια δεν μπόρεσε να πείσει κανέναν ότι με τα κριτήρια που ανακοίνωσε εξέτασε εκατοντάδες διαιτητές, βοηθούς και παρατηρητές. Είναι προφανές ότι κάποιοι τον βοήθησαν προσφέροντας τους σε χαρτάκι στοιχεία για όλους αυτούς που ήταν ανέφικτο να μελετήσει με τον Ισπανό Μαρίν.

 

Στεγνό καθάρισμα

Οι 23 διαιτητές που θα κληθούν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά στο νέο πρωτάθλημα της Super League, αποτελούν ουσιαστικά τη μαγιά του Περέιρα στη συνταγή της αναβάθμισης του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς σε δύο χρόνια έχει κάνει… στεγνό καθάρισμα στους πίνακες.

Οι 23 είναι οι:

Ευαγγέλου (Αθηνών), Παπαπέτρου (Αθηνών), Μανούχος (Αργολίδας), Διαμαντόπουλος (Αρκαδίας), Κουτσιαύτης (Άρτας), Κοτσάνης (Δράμας), Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου), Λάμπρου (Εύβοιας), Τάσης (Ηπείρου), Κομίνης (Θεσπρωτίας), Σκουλάς (Θεσσαλίας), Κουμπαράκης (Θράκης), Φωτιάδης Φ. (Καστοριάς), Σέζος (Κιλκίς), Τζήλος (Λάρισας), Γκορτσίλας (Μακεδονίας), Ζαχαριάδης (Μακεδονίας), Παπαδόπουλος (Μακεδονίας), Τσαμούρης (Πειραιά), Φωτιάς (Πέλλας), Βρέσκας (Πιερίας), Γρατσάνης (Τρικάλων), Τζοβάρας (Φθιώτιδας).

Από τους 23 διαιτητές της μεγάλης κατηγορίας, οι 15 προέρχονται από Ενώσεις που είναι φίλα προσκείμενες στον Ιβάν Σαββίδη (Αργολίδα, Άρτα, Δράμα, Δωδεκάνησα, Ήπειρος, Θεσσαλία, Θράκη, Καστοριά, Κιλκίς, Λάρισα, Μακεδονία 3, Πέλλα, Πιερία).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα